Продовжується допит свідків у суді по справі про вбивство однієї дитини у Радомишлі та поранення іншої

Продовжується допит свідків у суді по справі про вбивство однієї дитини у Радомишлі та поранення іншої

У Корольовському районному суді міста Житомир 15 грудня 2023 року продовжили слухання справи про вбивство однієї дитини та поранення іншої.

Нагадуємо, що подія трапилася навесні минулого року у Радомишлі. Обвинувачення пред’явлено двом особам: Віктору Ільченку та Олександру Юрку. Чоловіків обвинувачують у вбивстві 12-річного Даниїла Бєльчєнка та пораненні 10-річного Олексія Нечипоренка. 

За час судового засідання вдалося завершити допит двох свідків: дідуся загиблого Даниїла Бєльченка Володимира Бєльченка і представника «Радомишльської варти» Олега Севрука.  

Володимир Бєльченко розповів, яким чином він відреагував на постріли, які раптово пролунали на його подвір’ї. Він стверджує, що голосно кричав, що там діти. Але його ніхто не почув.

Відео дня

Після цього суд приступив до допиту представника «Радомишльської варти» Олега Севрука. І тут підтвердилися деякі факти, про які вже раніше говорили потерпілі. Майже всі дії людей зі зброєю ніхто не контролював, зброя була в кожного і навіть її походження залишилося таємницею. Керівництво «Радомишльською вартою» відбувалося без контролю з боку силових структур, тобто на власний розсуд. Всі дії з силовими структурами не узгоджувалися. Походження бойових гранат в приміщенні також залишилося не з’ясованим.

Склалася, можливо, суб’єктивна думка, але цілком обґрунтована, що особи, які керували «Радомишльською вартою», взагалі не мали уяви про те, що саме вони повинні робити. Заходи, які ними вживалися, не відповідають заходам, які повинні робитися під час воєнного стану. За великим рахунком, також складалося враження, що дорослі чоловіки вирішили «пограти в війнушку», але щось вийшло з під контролю і в підсумку одна дитина загинула, а інша отримала важке поранення.

Під час допиту свідків також сторона захисту намагалася заплутати присутніх. Після кількох однакових запитань, судді неодноразово робили зауваження.

Минулого разу також адвокат законного представника потерпілого Павло Бернадський повідомив, що люди у військовій формі, які прийшли на підтримку обвинуваченого Віктора Ільченка, чинять тиск на учасників справи:

«Чиниться тиск на потерпілих, на другого обвинуваченого Юрка, на прокурора, і є підстави вважати, що чиниться тиск на суд. Я звернувся з заявою у порядку №214 в Державне бюро розслідувань, в Генеральну прокуратуру, Нацполіцію з вимогою відкрити кримінальне провадження стосовно двох невстановлених чоловіків, один із яких зараз перебуває у залі суду. Один із них називає себе начальником експертної групи Директорату політик цифровізації, цифрового розвитку, цифрових трансформацій і кібербезпеки у сфері оборони Міністерства оборони України полковником Котелі, а другий — Романюк є членом того ж департаменту. 23 судове засідання. Два офіцери в погонах, які повинні бути на службі, в кожному судовому засіданні перебувають тут, у цьому залі. А чи насправді вони є військовими? Я заявляю, що ці люди з підробленими посвідченнями, що вони не можуть не ходити на роботу, і хочу, щоб їх перевірили», — зауважив тоді адвокат Павло Бернадський.

Цього разу було отримано відповідь за підписом тимчасово виконуючого обов’язки генерального директора Директорату цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони України Юрія Тхорука про те, що полковник Котеля О. В. та полковник Романюк А. Л. займали посади у Директораті політики цифровізації, цифрового розвитку, цифрових трансформацій і кібербезпеки у сфері оборони Міністерства оборони України, який було створено як окремий структурний підрозділ Міністерства оборони України. Відповідно до Плану проведення організаційних заходів у апараті Міністерства оборони України в 2023 році Директорат політики цифровізації, цифрового розвитку, цифрових трансформацій і кібербезпеки у сфері оборони Міністерства оборони України переформовано у Директорат цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони України (далі – Директорат). Директорат не уповноважував полковника Котелю О. В. та полковника Романюка А. Л. брати участь у судових засіданнях під час розгляду Корольовським районним судом м. Житомира кримінальної справи № 296/3765/22 за обвинуваченням Ільченка В. В. та Юрка О. В. Зазначені особи не зверталися до Директорату із зверненнями щодо їх участі у розгляді зазначеної кримінальної справи. Щодо фактів участі цих осіб у судових засіданнях у вказаній кримінальній справі Директорату не відомо та зазначеними особами не повідомлялося. Водночаc повідомляється про те, що станом на дату звернення полковник Котеля О.В. та полковник Романюк А.Л. посади у Директораті не займають та звільнені від обов’язків виконання військової служби у ньому».

Після закінчення допиту свідків суд перейшов до розгляду клопотання прокурора про продовження запобіжних заходів обвинуваченим.

Сторона захисту намагалася довести, що жодних ризиків не має, тому можливо взагалі не застосовувати жодного запобіжного заходу. Але адвокат потерпілої Карини Бєльченко Володимир Красовський заявив, що «і так взагалі, це перший і єдиний випадок, коли обвинувачений у найтяжчому злочині знаходиться під запобіжним заходом у вигляді домашнього арешту в нічний час».

Після нарадчої кімнати колегія суддів оголосила рішення про продовження існуючих запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою для Юрка і нічного домашнього арешту для Ільченка.

Продовжити судовий розгляд справи планується наприкінці січня 2024 року. 

Нагадуємо, що за офіційними документами відомо про наступне:

«7 березня 2022 року, близько 15 годин військовослужбовець Збройних Сил України Юрко Олександр Володимирович, використовуючи автомат АКС-74У, номер 585677, та член громадського формування «Радомишльська варта» Ільченко Віктор Вікторович, використовуючи нарізні мисливську гвинтівку «Вулкан ТК 5,45» заводський номер ХК214069, в господарстві по вул. Велика Житомирська, 147 в м. Радомишль Житомирської області, здійснили постріли з вогнепальної зброї та таким чином умисно убили малолітнього Бєльченка Даниїла Юрійовича, 30.10.2009 року народження та поранили малолітнього Нечипоренко Олексія Олександровича, 28.08.2012 року народження, вчинивши замах на вбивство».

P.S. Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

Руслан Мороз

 

Читайте також:

Продовжується судовий розгляд по справі щодо вбивства однієї дитини та важкого поранення іншої.

У Житомирі суд продовжує розгляд справи про вбивство дитини у Радомишлі

Справу про вбивство однієї дитини та поранення іншої навесні минулого року у Радомишлі знову відклали майже на півтора місяця

Колегія суддів відмовила потерпілим в клопотанні про відвід головуючого судді по справі щодо вбивства дитини в Радомишлі

Апеляційний суд відмовився розглядати скаргу прокурора на зміну запобіжного заходу обвинуваченому у вбивстві дитини Віктору Ільченку.

У Корольовському районному суді міста Житомира продовжується судовий розгляд справи щодо жахливих події в Радомишлі.

Суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для обвинувачених у вбивстві одного підлітка та важкому пораненні іншого

Судовий розгляд справи щодо вбивства однієї дитини та поранення іншої в Радомишлі перенесли.

У Житомирі продовжується розгляд справи щодо вбивства однієї та поранення іншої дитини в Радомишлі.

У Корольовському районному суді Житомира розглядають справу щодо вбивства однієї дитини та поранення другої в Радомишлі.

Продовжується судовий розгляд справи про вбивство однієї дитини у Радомишлі та поранення іншої.

У справі про вбивство однієї дитини у Радомишлі та поранення іншої адвокат заявив про тиск.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Валерий Снигуровский

    Коли б втікли, до Львова чи Ужгорода, спочатку, мабуть тільки виграли б ті хлопці..  А СЕЛЯН  нищили  монголи, й судить нікого не треба було, як в БУЧІ, ВОРЗЕЛІ..

keyboard_arrow_up