Колегія суддів відмовила потерпілим в клопотанні про відвід головуючого судді по справі щодо вбивства дитини в Радомишлі

Колегія суддів відмовила потерпілим в клопотанні про відвід головуючого судді по справі щодо вбивства дитини в Радомишлі

У Корольовському районному суді міста Житомир 25 квітня 2023 року продовжили слухання справи про вбивство однієї дитини та поранення іншої.

Нагадуємо, що трагедія трапилася навесні минулого року у Радомишлі. За офіційними документами відомо про наступне:

«7 березня 2022 року, близько 15 годин військовослужбовець Збройних Сил України Юрко Олександр Володимирович, використовуючи автомат АКС-74У, номер 585677, та член громадського формування «Радомишльська варта» Ільченко Віктор Вікторович, використовуючи нарізні мисливську гвинтівку «Вулкан ТК 5,45» заводський номер ХК214069, в господарстві по вул. Велика Житомирська, 147 в м. Радомишль Житомирської області, здійснили постріли з вогнепальної зброї та таким чином умисно убили малолітнього Бєльченка Даниїла Юрійовича, 30.10.2009 року народження та поранили малолітнього Нечипоренко Олексія Олександровича, 28.08.2012 року народження, вчинивши замах на вбивство».

Обвинувачення пред’явлено двом особам: Віктору Ільченку та Олександру Юрку. Чоловіків обвинувачують у вбивстві 12-річного Даниїла Бєльчєнка та пораненні 10-річного Олексія Нечипоренка. 

Відео дня

На засіданні у суді 27 лютого 2023 року головуючий суддя колегії суддів Корольовського районного суду Сергій Франчук повідомив про заміну судді Янчук, згідно розподілу автоматизованої системи, на суддю Аксьонова.

На наступному засіданні суду, 20 березня 2023 року, головуючий суддя колегії суддів Корольовського районного суду м. Житомира Сергій Франчук одноосібно ухвалив рішення, яким змінив обвинуваченому Віктору Ільченку запобіжний захід з тримання під вартою на нічний домашній арешт. 

Житомирський апеляційний суд відмовився розглядати скаргу прокурора на зміну запобіжного заходу Віктору Ільченку. Колегія суддів в складі суддів апеляційного суду задовольнила клопотання одного з захисників Віктора Ільченка та закрила апеляційне провадження на рішення головуючого судді колегії суддів Корольовського районного суду м. Житомира Сергія Франчука без його розгляду.

На судовому засіданні 25 квітня 2023 року адвокатами потерпілих було подано два різних клопотання щодо відводу головуючого судді Сергія Франчука.

Так, в клопотанні, поданому до суду в інтересах неповнолітнього потерпілого Олексія Нечипоренка, зазначено:

«На даний час виникли обставини, які викликають сумнів щодо неупередженості судді  Корольовського районного суду м. Житомира Франчука С.В., головуючого колегії суддів у цій справі. Це зумовлює сторону потерпілого Олексія Нечипоренка подати заяву про відвід головуючого судді Франчука С.В.

З цього часу і дотепер, тобто протягомі майже 9 місяців, суд спромігся лише допитати двох обвинувачених. Жодного іншого доказу досліджено не було. Суд навіть не допитав потерпілих. При цьому потерпілі завжди вчасно у призначені дати з'являлися до суду і приймали участь в судових засіданнях. Це вказує на неналежну організацію процедури розгляду справи з боку головуючого колегії суддів, безпідставне затягування розгляду справи, порушення встановленого ст.28 КПК України принципу розумних строків розгляду справи.

Вказаною нормою закону визначено, що кримінальне провадження щодо особи, яка тримається під вартою, неповнолітньої особи або щодо кримінального правопорушення, вчиненого стосовно малолітньої або неповнолітньої особи, має бути здійснено невідкладно і розглянуто в суді першочергово».

Представник потерпілих Володимир Красовський також подав клопотання про відвід головуючого судді, але посилаючись на оцінювальне судження потерпілої Карини Бєльченко, матері загиблого Даниїла Бєльчєнка, яке було викладено раніше в засобах масової інформації.

Після перебування в нарадчій кімнаті суд оголосив рішення, яким відмовив в задоволенні клопотання про відвід головуючого судді С. Франчука.

Наступне судове засідання призначено на 5 травня 2023 року.   

P.S. Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

Читайте також:

Апеляційний суд відмовився розглядати скаргу прокурора на зміну запобіжного заходу обвинуваченому у вбивстві дитини Віктору Ільченку.

У Корольовському районному суді міста Житомира продовжується судовий розгляд справи щодо жахливих події в Радомишлі.

Суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для обвинувачених у вбивстві одного підлітка та важкому пораненні іншого

Судовий розгляд справи щодо вбивства однієї дитини та поранення іншої в Радомишлі перенесли.

У Житомирі продовжується розгляд справи щодо вбивства однієї та поранення іншої дитини в Радомишлі.

У Корольовському районному суді Житомира розглядають справу щодо вбивства однієї дитини та поранення другої в Радомишлі.

Захисник підозрюваного в вбивстві однієї дитини в Радомишлі та важкому пораненні іншої звинуватив журналістів в тому, що його підзахисного не випускають з-під варти.

Апеляційний суд відмовив у зміні запобіжного заходу одному з двох підозрюваних у вбивстві дитини в м. Радомишль.

Підозрюваних у вбивстві дитини та пораненні іншої намагаються випустити з-під варти?

Суд у справі про вбивство дитини у Радомишлі перенесли через зміну колегії суддів.

Суд відпустив одного з обвинувачених у вбивстві дитини під нічний домашній арешт.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up