Адвокати Анатолія Захаренка заявляють, що поліція здійснює тиск на їх підзахисного з метою, щоб він не дожив до кінця судового розгляду

Адвокати Анатолія Захаренка заявляють, що поліція здійснює тиск на їх підзахисного з метою, щоб він не дожив до кінця судового розгляду

Розгляд справи «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка триває вже четвертий рік. 

Станом на сьогодні невідомо, чи вдасться розглянути справу до кінця. 

Нагадуємо, що подія трапилася 21 травня 2020 року, коли до ставка на хуторі Краснянка приїхали вісім знайомих орендаря водойми з Києва. Серед них - колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії і волонтери. З Анатолієм Захаренком вони були в дружніх стосунках - спілкувалися більше десяти років. У ніч на 22 травня орендар водоймища нібито розстріляв сімох з них, восьмому вдалося врятуватися. Сам Анатолій Захаренко, якого звинувачують у вбивстві, заявляє, що мусив захищатися, адже не він першим почав стрілянину. 

Ми вже повідомляли, що під час судового розгляду свідки підтвердили версію сторони захисту про те, що Анатолій Захаренко, якого підозрюють у вбивстві сімох людей на Житомирщині, був причетний до затримання підполковника місцевого відділення поліції Руслана Мшанецького, справу якого на даний час розглядають у Бердичівському райміськсуді. Також під час судового засідання свідки озвучили версію того, що загиблі учасники ООС загрожували Захаренку через цей факт, однак у поліції взаємозв'язок подій вперто спростовують, навіть після того, як свідки підтвердили, що всі події трапилися протягом однієї доби і що загиблі були вже присутні на місці події під час слідчих дій відносно Руслана Мшанецького.

Відео дня

Свідок на судовому засіданні підтвердив, що чув від Анатолія Захаренка про те, що тому погрожували зґвалтуванням та вимагали відмовитися від показів відносно Руслана Мшанецького.

Про це також повідомляють інші ЗМІ, наприклад OBOZREVATEL та Dетектив-Info, посилаючись на власне джерело, додають, що поліцейським, який вимагав хабар, був підполковник Руслан Мшанецький. Також видання повідомляє, що учасники ООС, які приїхали на ставок, загрожували насильством Захаренка через те, що він «здав» Мшанецького.

У 2024 році розгляд справи кілька разів відкладалося в зв’язку з хворобою Анатолія Захаренка. Йому було зроблено кілька операцій на серці та він тривалий час перебував в медичних закладах. Але зі слів його адвокатів, кожного разу до лікарів невідомими особами здійснювалися телефонні дзвінки з метою примусити медиків не надавати допомогу Захаренку.

Протягом весни 2024 року Анатолій Захаренко також кілька разів перебував на стаціонарному лікуванні у місті Києві.

12 червня 2024 року повинно було відбутися судове засідання, але Анатолія Захаренка знов було ушпиталено до медичного закладу.

Наше видання зв’язалося по телефону з захисником Анатолія Петровича адвокатом Андрієм Циганковим та отримати коментар стосовно останніх подій.

«Весь цей час Анатолій Петрович вимушений був проходити лікування, оскільки, на мою думку, попереднє лікування було повністю знехтуване органами обвинувачення, оскільки нам відомо, що до лікарень, куди потрапляв Анатолій Захаренко, відбувалися телефонні дзвінки, здійснювався тиск на лікарів і фактично добивалися, щоб без належної медичної допомоги Захаренко брав участь у судових засіданнях.

Останнім часом, приблизно біля місяця тому, стан його здоров’я погіршився, він вимушений був лікуватися. Ми повідомило про це суд. Лікувався Анатолій Захаренко в Києві. Ми про це повідомили належним чином суд та зазначили, що на першому ж засідання після лікарні, надамо всі підтверджуючи документи. 

Станом на сьогодні жодного запобіжного заходу в Захаренка немає. Але це жодним чином не створює незручності та не перешкоджає судовому процесу.

В суботу, 8 червня 2024 року Анатолій Захаренко перебував вдома. Після 23 години Анатолій Захаренко почув, що хтось знаходиться в нього на подвір’ї. Він навіть не знає як від цього захищатися, адже він вже одного разу захистив своє життя та здоров’я. Коли Анатолій Петрович підійшов до дверей, то з’ясувалося, що в нього на подвір’ї знаходяться невідомі особи в поліцейській формі. Тобто «відвідувачі» здолали паркан, перелізли через нього та зайшли до нього на подвір’я та почали вимагати від Захаренка якихось безпідставних, на нашу думку, пояснень. Також зазначені невідомі особи вимагали, щоб Захаренко вийшов до них на подвір’я та провів з ними розмову. Анатолій Петрович зателефонував прокурору Валерію Сагадіну, який  є процесуальним керівником у цієї справі і який повідомив, що він нікого не направляв. Ці події викликали погіршення стану Анатолія Петровича і його було госпіталізовано. На сьогодні він знаходиться у лікарні з вадами серця і ми сподіваємося, що буде надано медичну допомогу і Анатолій Петрович зможе взяти участь у наступному судовому засіданні. В іншому випадку ми повідомимо суд коли Захаренко зможе взяти участь у судовому розгляді.  

Тобто станом на сьогодні, переслідування представниками потерпілих, невідомими особами у поліцейській формі, прокурором, прокуратурою є свідомим здійсненням на Захаренко тиску і якщо враховувати, що всім відомо про його стан здоров’я, це взагалі вплив на його життя. Вказані події дають підстави для суб’єктивної думки про те, що сторона обвинувачення робить все, щоб Захаренко не дожив до кінця судового процесу,» - наголосив Андрій Циганков.

Чи відбудеться наступне засідання, яке призначено на 20 червня 2024 року поки що невідомо.

P.S. Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. 

Руслан Мороз

 

Читайте також:

У стрільця з Житомирщини поліція вимагала хабар: спливла ще одна гучна справа перед трагедією

Триває судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка.

Продовжується судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка

У Богунському районному суді продовжується розгляд справи «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка

Продовжується розгляд справи Анатолія Захаренка щодо резонансної події, яка сталася ще на початку 2020 року.

Судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка завершився третім відводом суддей.

Справу «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка розглядають з самого початку.

Справа «житомирського стрільця»: через самовідвід судді судовий розгляд, який тривав майже два роки, почнеться спочатку

Після самовідводу головуючої судді не вдалося сформувати нову колегію суддів у справі житомирського стрілка Анатолія Захаренка

У Богунському суді продовжується розгляд справи "житомирського стрілка"

Адвокати «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка стверджують, що нового суддю знов обрано з порушенням законодавства

У справі «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка суд знову прийняв ухвалу про повторний відвід головуючого судді.

Богунським судом продовжується розгляд справи «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка.

Суд над "житомирським стрільцем": прокурор заявив про погрози вбивством односельчанці зі сторони Захаренка

У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up