Продовжується судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка

Продовжується судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка

У Богунському районному суді м. Житомира 3 липня 2023 року продовжився судовий розгляд справи «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка у складі колегії суддів.

Нагадуємо, що раніше тричі внаслідок самовідводу змінилися головуючі судді і один раз - судді колегії суддів. Цього разу справу у Богунському судді слухають колегія з трьох суддів і четвертий - запасний суддя. 


Варто зазначити, що вже четвертий рік триває розслідування та суд над Анатолієм Захаренком, якого обвинувачують у вбивстві сімох осіб та у замаху на життя ще однієї особи. Подія трапилася 21 травня 2020 року, коли до ставка на хуторі Краснянка приїхали вісім знайомих орендаря водойми з Києва. Серед них - колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії і волонтери. З Анатолієм Захаренком вони були в дружніх стосунках - спілкувалися більше десяти років. У ніч на 22 травня орендар водоймища нібито розстріляв сімох з них, восьмому вдалося врятуватися. Сам Анатолій Захаренко, якого звинувачують у вбивстві, 

заявляє, що мусив захищатися, адже не він першим почав стрілянину. Потерпілі наполягають на версії підступного вбивства.

Відео дня

У зв’язку з тим, що справу у новому складі колегія суддів слухає з самого початку, то вдалося під час судового засідання дослідити докази сторони обвинувачення тільки до початку 5 тому. На даний час досліджуються так звані «об’ємні експертизи». Одразу з’ясувалося, що частина експертиз виконана не в повному обсязі, адже експерти в експертних висновках кілька разів зазначали, що «дослідження матеріалів на вміст канабіоїдів не могло бути виконано внаслідок відсутності необхідних реактивів». Додатково експертизи на наявність у крові загиблих канабіоїдів, ще в суді не оголошувалися, але варто нагадати, що одразу після трагедії в соціальній мережі Фейсбук заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко оприлюднив кілька фото з місця трагедії, де чітко можна було побачити так званий «бульбулятор» - пристрій для вживання канабісу.

Крім того, після оголошення в судовому засіданні експертного висновку розтину тіл одного з загиблих обвинувачений Анатолій Захаренко заявив, що він не міг зробити постріл в тої спосіб, який було зазначено експертом. 

Захисник Анатолія Захаренка адвокат Андрій Циганков також зазначив, що досліджуючи представлені в суді докази сторони обвинувачення, чітко можна побачити, що тіла загиблих переміщувалися з невідомих причин та у більшості загиблих взагалі відсутнє взуття. Це також свідчить, на думку сторони захисту, про невідповідність положення тіл опису, заявленому в протоколах огляду місця події.

Взагалі про неякісне та неповне проведене слідство раніше заявляли всі сторони процесу: і стороні потерпілих, і сторона захисту. 

 

Також під час даного судового засідання було оголошено результати експертних висновків щодо знайденої на місці трагедії зброї. Так, судом було зачитано експертні висновки щодо трьох гвинтівок з оптичними пристроями та лазерним прицілюванням. Наявність подібної зброї під час відпочинку з метою риболовлі викликає в сторони захисту багато запитань щодо реальної мети приїзду на місце події загиблих. Сторона потерпілих наполегливо відхиляє навіть наявність подібних запитань.

Наприклад, під час судового засідання 3 липня 2023 судом було оголошено про експертні висновки, де предметом дослідження були два предмета, схожі на рушницю «Remington 783» та на карабін «Zbroyar» моделі Z15.

На сайті зазначені основні параметри рушниці «Remington 783». В базової комплектації, тобто без оптичного прицілу також зазначено ціну в 33 291,00 грн за одиницю зброї. Прицільні засоби можуть коштувати таку ж суму.

Прокурором також було подано клопотання про продовження запобіжного заходу для Анатолія Захаренка. Своєю Ухвалою від 03.07.2023 Богунський районний суд м. Житомира в колегіальному складі задовольнив клопотання прокурора Житомирської обласної прокуратури Сагадіна В.В. про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді нічного домашнього арешту відносно обвинуваченого Захаренка Анатолія Петровича без застосування електронного засобу контролю, заборонивши останньому залишати місце свого проживання строком на 60 діб, тобто до 31 серпня 2023 року включно, в період часу доби з 22:00 години до 06:00 години.

В зв’язку з тривалістю процесу в судовому засіданні було оголошено перерву до 29 серпня 2023 року. 

Зі слів учасників судового процесу, розгляд справи Анатолія Захаренко в суді може затягнутися ще майже на рік, якщо не довше.

P.S. Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up