Судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка завершився третім відводом суддей

Судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка завершився третім відводом суддей

На судовому засідання 2 грудня 2022 року колегія суддів Богунського районного суду повинна була заслуховувати покази «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка. Але замість цього була винесена Ухвала про самовідвід двох суддів судейської колегії та справу передано до канцелярії для проведення авторозподілу справ між суддями. Це вже третій самовідвід за останні місяці, що суттєво затягує розгляд справи.

Нагадуємо, після двох самовідводів головуючих суддів, після авторозподілу новим головуючим суддею колегії суддів Богунського районного суду м. Житомира став Д.В. Кузнецов. Судді Г.В. Панченко і А.П. Болейко залишилися у колегії суддів з попереднього складу.

Але 2 грудня 2022 року захисник сторони потерпілих Денис Записний усно подав клопотання про відвід усієї колегії суддів, посилаючись на те, що судді не мали права розглядати справу з самого початку. Після перебування у нарадчій кімнаті суддя Д.В. Кузнецов зачитав Ухвалу про відмову у задоволенні клопотання сторони потерпілих, але одночасно двоє суддів судейської колегії Г.В.Панченко і А.П.Болейко заявили, що у випадку, коли їм втрете оголошують недовіру, вони вимушені взяти самовідвід від участі у даній справі.

Відео дня

Вийшовши з нарадчої кімнати, головуючий виголосив текст Ухвали про самовідвід суддів Г.В.Панченко і А.П.Болейко та направлення справи до канцелярії суду на новий авторозподіл для призначення нових членів судейської колегії.

Захисник Анатолія Захаренка Андрій Циганков так прокоментував дану подію: «Самовідвід задоволено. На мою думку, не можна примусити суддю здійснювати правосуддя. Позиція потерпілих полягає в тому, що розглядати провадження суддям не обов’язково з самого початку. Сторона захисту наполягає на розгляді справи з самого початку. Але потерпілі бажають, щоб справа розглядалася у Києві, де їм зручно, і в даному випадку на це спрямовують свої дії. Методичний вплив на колегію суддів, коли судді виходячи з Бангалорських прав (я взагалі перший раз почув, що це впливає на українське правосуддя), заявляють собі самовідвід, спираючись на те, що не мають повної довіри від двох сторін для здійснення правосуддя». 

Підозрюваний Анатолій Захаренко заявив, що витратить даний час для термінового лікування, адже стан його здоров’я потребує термінової операції.

Таким чином наступне засідання суду відбудеться тільки в новому році. 

Нагадаємо, що раніше адвокатеса Анатолія Захаренка Катерина Воронюк двічі заявила клопотання про відвід головуючого судді і двічі ці клопотання були задоволені. Головуючі судді виносили ухвалу про самовідвід внаслідок грубого порушення принципів авторозподілу справ між суддями. Піднімалося питання про втручання в систему авторозподілу, але технічні служби суду та керівництво Богунського районного суду міста Житомира заперечувало це, адже втручання в роботу автоматизованої системи авторозподілу справ між суддями підпадає під дію Кримінального кодексу України.

Також варто зазначити, що розслідування та суд над Анатолієм Захаренком, якого обвинувачують в вбивстві сімох осіб та у замаху на життя ще однієї особи, триває вже третій рік.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up