Адвокати «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка стверджують, що нового суддю знов обрано з порушенням законодавства

Адвокати «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка стверджують, що нового суддю знов обрано з порушенням законодавства

Після оголошення Звіту про заміну основного судді на запасного від 26 вересня поточного року адвокати «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка стверджують, що нового суддю знов обрано з порушенням законодавства.

У Звіті про автоматизований розподіл, який відбувся 26 вересня 2022 року, обрано основним суддею суддю Софія Костенко, яку раніше було призначено запасним суддею, але яка жодного разу не була присутня під час судового розгляду справи Анатолія Захаренка.

Адвокатеса Анатолія Захаренка Катерина Воронюк заявила, що «таким чином грубо порушено принцип авторозподілу справ між суддями. Варто нагадати, що перед цим головуюча суддя Інна Зіневич подала на самовідвід саме з причин порушення правил авторозподілу, внаслідок чого представниками потерпілих була подано клопотання до Житомирського апеляційного суду, який своєю чергою спрямував його до Верховного Суду». Крім того, втручання в роботу автоматизованої системи авторозподілу справ між суддями підпадає під дію Кримінального кодексу України.

Також до Житомирського апеляційного суду надходило клопотання голови Богунського районного суду міста Житомира з метою визначення територіальної підсудності справи внаслідок неможливості розподілу справи між суддями. Саме такі Звіти надавала автоматизована система авторозподілу.

Відео дня

Крім того, представники потерпілих подавали клопотання про розгляд справи в Голосіївському районного суду Києва, що майже унеможливлює присутність представників житомирської спільноти під час судового розгляду. Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду 12 вересня 2022 року виніс Ухвалу, якою визнав відсутність підстав для направлення кримінального провадження щодо Анатолія Захаренка з Богунського районного суду м. Житомира до Голосіївського районного суду м. Києва і тому клопотання не задовольнив.

Крім того, в Ухвалі Верховного Суду зазначено, що подання Житомирського апеляційного суду про направлення до Верховного Суду клопотання представника потерпілих з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення. Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Отже, Верховний Суд залишив розгляд справи Анатолія Захаренка в юрисдикції Богунського районного суду міста Житомира.

Протягом вересня було проведено кілька спроб авторозподілу справи, але вони закінчилися Звітом про неможливість авторозподілу. І тільки 26 вересня 2022 року було обрано основним суддею Софію Костенко, яка жодного разу не була присутня під час судового розгляду справи Анатолія Захаренка.

Крім того, 24 вересня 2022 року сплив строк запобіжного заходу Анатолію Захаренку, який раніше було обрано у вигляді домашнього арешту. Сторона потерпілих намагалася перешкодити цьому, зібравши у Києві пресконференцію, на якій частина фактів була представлена у не зовсім правдивому вигляді. Так, представники потерпілих стверджували, що з привезеної загиблими зброї «не було зроблено жодного пострілу». Але під час допиту судово-медичних експертів було встановлено, що з кількох тіл загиблих було вилучено дріб, якої не могло бути у підозрюваного Захаренка. Також не припиняються спроби «перетягнути» розгляд справи до Києва, позбавивши «житомирського стрільця» підтримки від односельців, які раніше подівали 24 клопотання про взяття його на поруки.

Руслан Мороз

Читайте також:

Справа «житомирського стрільця»: через самовідвід судді судовий розгляд, який тривав майже два роки, почнеться спочатку

Після самовідводу головуючої судді не вдалося сформувати нову колегію суддів у справі житомирського стрілка Анатолія Захаренка

У Богунському суді продовжується розгляд справи "житомирського стрілка"

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up