Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Загадковий Житомир у дев'яності роки

Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Загадковий Житомир у дев'яності роки

Цього разу ми вирішили присвятити нашу розповідь таємницям та загадкам Житомира більш сучасного. Ну майже сучасного. Ми розкажемо про загадковий Житомир в останнє десятиріччя двадцятого століття.

Ушомир – база космічного міжпланетного зв’язку

Ви не вірите, що у Житомирі ловили НЛО, чи вимагаєте документи на стіл? Будь ласка, як кажуть вчені, історія – наука конкретно історична і вона любить факти. Беремо газету «Вісник» за 8 грудня 1989 року, № 45. У ній повідомлялося, що родина Шутенків із села Ушомир Коростенського району регулярно і не перший рік спостерігає НЛО. Так, у 1985 році темним зимовим вечором, повертаючись із гостей, вони спостерігали «сірий ракетоподібний об'єкт завдовжки приблизно 20 метрів. Попереду, у центрі округлого освітленого об'єкта, виступала "антена" – довгий штир із освітленою круглою цяточкою на кінці. Цей об'єкт супроводжувало багато малих світлих кульок, які мали жовто-червоний колір і випускали з себе червонуваті «хвостики», освітлюючи великий корабель. Все це рухалося повільно, зі швидкістю 30 км на годину, на низькій (до 1 км) висоті і спостерігалося протягом 3-х хвилин». Цікаво, як у темряві можна бачити червонуваті хвостики і заміряти швидкість польоту посланців з інших планет? І вже 1987 року влітку о 22 годині в Ушомирі Шутенко разом із товаришем Семененком знову спостерігав аж 5 круглих НЛО: «На синьому безхмарному небі кулясті об'єкти рухалися синхронно». Друзі були на машині і вирішили переслідувати інопланетян, але об'єкт зник за лісом.

Далі згадуються інші випадки зустрічей жителів Ушомира із загадковим об'єктом. Редакція повідомляла: «За повідомленням багатьох наших читачів, 20, 21 та 22 листопада численні свідки спостерігали появу цілого ряду НЛО над Житомиром». Автор статті робив висновок, що «життям різних районів нашої області цікавляться НЛОнавти; вони регулярно відвідують наш регіон і вивчають його, як і всю нашу країну, з певною, ще нами не визначеною, метою».

Відео дня

Можна було б пожартувати, що у нашому дворі дядько Василь, коли ввечері на душу зілля приймає, то не тільки інопланетян зустрічає, а ще й за чортами ганяється. Ну ви зрозуміли, про що ми, і привіт туристичній родзинці Житомирщини – Ушомиру. До речі, у Коростенському районі, у селі Прилуки, є своя лікарня для прихильників космічних подорожей. Має відповідну назву – комунальне некомерційне підприємство «Житомирська обласна психіатрична лікарня» Житомирської обласної ради.

Від космічних подорожей до справжньої астрономії, але не зовсім справжньої шкільної науки

Сьогодні у місті живе чимало астрономів-аматорів. У зоряну ніч, коли вони спостерігають за небом, зустрічають не НЛО, а юних житомирян, які щиро вірять, що наша Земля не кругла, а плоска. І якщо ви з цим не згодні, то ви – частинка «вселенської змови». Ось що означає не вивчати географію та астрономію у школі. Але тоді, 30 років тому, всі добре вивчали ці предмети. То чому поїхав дах у людей з чудовою освітою та здоровою психікою?! «Іноді я пропадаю в кролячій норі своєї психіки» – це не наша думка, а відомого літературного героя Шерлока Холмса. 

Далі більше. На початку дев'яностих років у клубах, будинках творчості, товаристві «Знання» відкрилися курси парапсихології екстрасенсів, цілителів, чаклунів та всякої всячини. За помірну плату людей, накручених статтями та передачами у ЗМІ, буквально несло на ці курси, де вони навчалися тому, чого в природі немає і ніколи не буде. Це були легалізовані схеми переходу грошей одних громадян до громадян із сумнівною репутацією. Але курси рятували і клуби, щоб комуналку сплатити, зарплату виплатити та й себе, адміністрацію, не забути. По місту висіли такі оголошення: «Московська академія Федоренка християнської народної медицини "Зцілення душі і тіла" оголошує набір на навчання. У програмі: ефективне оздоровлення, засноване на найдавніших і найсучасніших загальнолюдських методах звернення до Вищих Духовних істот з використанням канонічних молитов та досвіду святих отців-християн; таємниці народної медицини, енергетичний масаж по каналах (а це про що? – авт.); викочування яйцем, свічками; астрологія, таємниці довголіття та інші методики вікової мудрості народів. Іногороднім розміщення гарантуємо…». Далі перераховувалися хвороби, які успішно лікував народний цілитель Микола Петрович Федоренко. Ця заповзятлива людина як серфінгіст спритно спіймала хвилю божевілля, видавала книги і збивала капітал. Вони у Житомирі розходилися, як гарячі пиріжки, та зачитувалися до дірок.

Книги та здоров’я

У 90-ті і нульові роки найпопулярнішими були книжки про здоров'я. Згадаймо деякі з них: Большунов З. З. «Як перемогти хвороби: універсальне лікування методами нетрадиційної медицини», «Лікування без шкоди: повне очищення та універсальне лікування організму», Мороз Л. А. «Захист та зцілення душі і тіла дзвоном і металами (цілитель Порфирій)». 

Одразу звертаємося до молодого покоління. Ви тільки не подумайте, що тоді одну цю нісенітницю видавали. Видавалась і наукова медична література. Але, на жаль, у масовій свідомості панувала думка: куплю книжку і простим, нетрадиційним способом зцілюсь. Наукова медицина була повністю розчавлена цими шарлатанами-цілителями. Сьогодні, коли успішно скорочують лікарні, поліклініки, амбулаторії, а лікарів звільняють на вулицю, у пацієнтів знов залишається одна забава – кидатися в обійми шарлатанів. Так через майже тридцять років ми пожинаємо у вигляді медичної реформи врожай, який посіяли шарлатани на кшталт Кашпіровського та Чумака. 

Етнографічна особливість Полісся

Етнографи, філологи та інші історики в один голос кажуть, що Полісся – це край магії та чаклунства, християнської святості та повір'я. Тут поруч полум'яні молитви в церкві та лікування заговорами, лікування молитвами та викачування переляку курячим яйцем. Вчені кажуть, що за часів язичництва наші предки дуже шанували знахарів та відунів. Але й наприкінці ХХ століття і навіть сьогодні самозвані знахарі мають велику популярність. Особливістю нашої культури користуються і будуть користуватися шахраї та непорядні люди.  

Пересічний житомирянин – людина досить довірлива та вразлива. Але ніхто не любить, коли до його хати з якоюсь перевіркою намагаються залізти. Ось і жив такий собі простий чолов’яга, у радянські часи працював. А коли все розвалилося і почалося масове безробіття, опинився сам на сам зі своїми проблемами. Сидів дядько вдома, десь підробляв, на алкоголь витрачав і відлежувався на ліжку. До нього привиди не приходили, меблі не танцювали, інопланетні гості на чарочку не залітали. Він не повівся на масову істерику піклування про своє здоров’я і не ходив до цілителів. Був злісним неплатником комунальних послуг. До нього часто приходили контролери обленерго та газконтори й вимагали оплати. А він постійно напідпитку, вічно хитається. І коли набридлі йому ті контролери, став чоловік двері не відчиняти. А контролери все наполегливіше, вже судом погрожують. Якось прийшли до нього дві жінки з газконтори, міцно лаялися з ним, засоромили, дістали його до печінок. І він, хитаючись, закричав на весь під'їзд: «У мене є добра знайома! Вона – почесна відьма! Як нашле вона на вас і на ваших дітей прокляття, то бути біді у вашому домі!». Жінок-контролерів як корова язиком злизала, вони кулею вилетіли з під'їзду, примовляючи: «Та щоб тебе, холеру, вовки з’їли…». Більш ніхто до цього бідолахи не наважився заходити. Як бачите, обидві сторони були добре занурені в нашу поліську культуру, і загроза прокляття відьми спрацювала. Закричав би він це у Одесі чи Києві, то посміялися б з нього. І що ви думаєте, чим йому обійшлася ця хитрість? Так він і помер наодинці, не заплативши за квартиру жодної копійки.

Руслан Мороз, Ігор Гарбуза

Читайте також:

Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Загадковий Житомир у дев'яності роки.

Що їли наші пращури: старовинні страви стародавнього Житомира. Продовження.

Що саме їли наші пращури: старовинні страви стародавнього Житомира.

Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Що їли наші пращури: старовинні страви стародавнього Житомира. Продовження

Що їли наші пращури: старовинні страви стародавнього Житомира. Продовження

Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Двірники старовинного Житомира.

Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Двірники старовинного Житомира. Продовження.

Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Двірники старовинного Житомира. Закінчення.

 

Коментарі

keyboard_arrow_up