Служити Господу словом правди і прикладом власного життя…

Служити Господу словом правди і прикладом власного життя…

Настоятель храму Покрова Пресвятої Богородиці, благочинний Романівського благочиння Православної церкви України (ПЦУ) протоієрей Іван Майка нині готується до свого восьмого Великодня у Романові.

Звісно, за цей час громада Покрови Пресвятої Богородиці у Романові стала численнішою, міцнішою і дружнішою. Ба більше, вона перетворилася у поважний, помітний осередок духовного життя Романівщини, і щодня її вплив та значимість у масштабах нинішньої Романівської селищної ради відчутно зростають.

Звісно, у релігійній громаді багато чинників її щоденного буття залежать від її очільника. Протоієрей отець Іван (Майка) прийшов до Романова майже десятиліття тому, і якщо брати до уваги усі чинники та фактори релігійно-конфесійної ситуації у тодішньому Романівському районі, то розпочинати Іванові Майці довелося фактично із нічого. Але не лише досвід служіння у громадах на теренах Хмельницької, а потім і Житомирської областей допомогли отцю Івану сформувати та об’єднати навколо себе міцну і міцніючу громаду у Романові. Глибока віра в людей, особиста участь і особистий приклад, наполегливість і послідовність у повсякденних турботах стали підмурами для бездоганної репутації протоієрея Івана Майки не лише на Романівщині.

Відео дня

За кілька місяців, а якщо точніше – 13 червня 2021 року, виповниться вісім років від того часу, коли у Романові було звершено першу Божественну літургію у межах новоствореної громади Покрови Пресвятої Богородиці. Від того літнього дня пройде лише чотири місяці, а до Романова вже приїздить архієпископ Житомирський та Овруцький Ізяслав для освячення хреста під майбутнім будівництвом нового храму. Минає два роки, громада розвивається, міцніє, і восени 2015-го року у Романові, на вулиці Шевченка, закладено перший (або ж наріжний) камінь у викопаному котловані під фундаментом майбутньої споруди храму Покрови Пресвятої Богородиці. Навесні 2016-го року фундамент вже був готовий для майбутніх будівельних робіт. Влітку 2016-го на місце будівництва прибувають перші вантажівки із цеглою. Рівно рік тривали підготовчі роботи, а вже восени 2017-го року розпочинається зведення стін церкви Пресвятої Богородиці. Не минуло й двох років, а стіни храму було зведено і встановлено купол. Ще за рік – купол було накрито і встановлено та освячено накупольний хрест. Роботи із накриття храму продовжуються взимку та навесні 2021-го року: сьогодні вже готова під накриття вся дерев’яна конструкція даху храмової споруди.

Вищенаведена хронологія може певним чином здивувати чи й навіть збентежити тих людей, які фахово розуміються на питаннях будівництва, особливостях архітектури культових споруд. Адже кожна будівельна деталь, кожна виробнича дія вимагає не лише кваліфікації, професіоналізму, але й неабияких фінансових та матеріальних  ресурсів. І над тим усім має бути потужна і постійна опіка та турбота. Протоієрей Іван Майка якраз із тих людей, який живе, служить, спілкується із вірянами із постійним відчуттям турботи. Будова храму, безумовно, стане справою його життя, але його настоятель наголошує, що без громади, без Божого покровительства Пресвятої Богородиці, яка своїм чинним омофором примножує сили будівничих храму, справа будівництва просувалася б куди повільніше. Отець Іван Майка щиро вдячний кожному, хто допомагає зводити храм у Романові. Причому подяка настоятеля храму адресується не лише тим щедрим душею людям, хто пожертвував на будову дуже потужні матеріальні  кошти і фінансові ресурси. Отець Іван не втомлюється щиро дякувати кожному, хто дав на будівництво храму навіть кілька гривень.

Сьогодні у Романові усі знають протоієрея Івана Майку. Знають про його громаду, яка приростає чисельно і примножує свій авторитет сумлінням, згуртованістю, патріотизмом усіх її членів на чолі із невтомним, налаштованим на добрі і благочинні справи настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці. Романів для Івана Майки, безумовно, став близьким і вже своїм по духу селищем. Тут він не лише служить громаді Покрови Пресвятої Богородиці, тут живе, і також чисельно примножується дружна, згуртована родина його власних діточок, яких у сім’ї отця Івана аж семеро. Безумовно, серед тих людей, які доклали найбільше зусиль, аби справа будівництва храму Покрови Пресвятої Богородиці у Романові рухалася  невпинно, зримо і відчутно, був генеральний директор ТОВ «ВІВАД 09» Ігор Ходак. Від самого початку будівництва у Романові нового храму саме він допомагав громаді Покрови Пресвятої Богородиці найбільше. Практично жоден будівельний крок на невеличкому за розмірами будівельному майданчику у Романові по вулиці Шевченка, 1-а не обходився без уваги Ігоря Євгеновича Ходака. Так само, як і настоятеля храму пртоієрея Івана Майки. Вони справді солідарні у великому устремлінні збудувати гарний, красивий і досконалий у всіх стосунках храм для вірян Романівського благочиння. 

Ігор Ходак, відповідаючи на наше запитання про фактори і причини, які спонукали його допомагати новоствореній громаді Покрови Пресвятої Богородиці, зауважив, що справа побудови храму для церковної громади – річ виняткової ваги і ще більшої відповідальності. Звісно, новостворена громада у Романові не могла так швидко, лише за два-три роки від часу своєї появи, самостійно і без підтримки меценатів збудувати новий храм. Водночас, за словами Ігора Євгеновича, настоятель громади о. Іван (Майка) виявив виняткову наполегливість, запровадив чимало новаторських, часто – суто прагматичних кроків і дій, які засвідчили, що Храм Покрови Пресвятої Богородиці обов’язково буде збудований. «Таким людям, як протоієрей Іван Майка, зобовязаний допомагати кожен, хто має таку змогу. Я розумів, що маю такі можливості і тому визначився, що допоможу новоствореній церковній громаді усім, чим зможу, – розповідає І.Є.Ходак. – Думав і сподівався, що хтось із небайдужих, а особливо – із числа тих, хто має гарні статки, також допоможуть ресурсами у процесі будівництва. Очікував навіть, що у мене з’являться конкуренти у справі сприяння будівництву нового храму. Приємно визнавати, що люди відгукнулися на початок будівництва. Церковна громада і її настоятель мають у нашому селищі чимало друзів, які надають о.Івану посильну, але відчутну підтримку. Для прикладу, можу назвати добре знаного у Романові Олександра Павловича Кондратюка, інших добродіїв, які надавали і будуть надавати громаді Покрови Пресвятої Богородиці належну поміч».

Вже зараз багато жителів Романова, а ще більше – гості селища звертають увагу на золотоверхий купол храму, який видно звідусіль, але найбільше його бачать з вулиці Небесної Сотні. Отець Іван (Майка) розповідає про усі найменші деталі та головні аспекти архітектурно-земельного дизайну новозбудованого храму. На етапі завершення робіт тут планується впорядкувати вхід до церкви якраз з боку вулиці Небесної Сотні. 

Звісно ж, у розмові про щоденні клопоти громади та будівельні турботи протоієрей  Іван Майка не обійшов нині актуальну для кожного жителя нашої країни (як і світу в цілому) теми захворюваності на коронавірус. За його словами, рішенням Священного Синоду ПЦУ було ухвалено певні настанови для вірян, які закликають усіх вірних Православної церкви України сприймати викликані поширенням COVID-19 зміни та обмеження як аскетичний прояв стриманості та самообмеження головним чином від спілкування. За словами настоятеля громади Покрови Пресвятої Богородиці, свято Воскресіння Господнього, яке невпинно наближається, цього року, як і торік, пройде у незвичному режимі, зумовленому вимогами карантину. Служіння, освячення та інші процедури, звичні та очікувані вірянами нпередодні Великодня, пройдуть із дотриманням карантинних правил. Звісно ж, настоятель хоаму буде із вірянами. Але і здебільшого – на вулиці. Звісно ж, усі запроваджені норми та правила соціально безпечної дистанції включно із масками чи навіть рукавичками мають бути цього року серед обов`язкових атрибутів свята Великодня. Телефон протоієрея Івана Майки (098 637 21 04) відомий усім членам громади, і зараз, у часи карантину, отець Іван не відмовляє у спілкуванні нікому. Служити Господу словом правди і прикладом власного життя для нього вже давно стало правилом, якому він не зраджує. А щодо пандемії, щодо обмежень, викликаних правилами карантину, отець Іван (Майка) говорить, що Господь, у разі появи у житті вірян страждань та випробувань, обов’язково надає сили для їхнього подолання. Так було завжди, так буде й зараз.

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up