23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі

23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі

Сьогодні, 23 квітня, Всеукраїнський день психолога.

Свята

23 квітня в Україні святкують Всеукраїнський день психолога. Професійне свято всіх психологів. Психологія — наука, яка вивчає людську поведінку, психіку та психічні процеси. Психологи допомагають людям побороти апатію, депресію, налагодити взаємини з іншими. Психологія як наука зародилася у XIX столітті. Але офіційною датою її становлення вважають 1879 рік, коли Вільгельм Вундт відкрив першу психологічну лабораторію.

Також 23 квітня Всесвітній день книжок і авторського права. Свято було встановлено 1995 року за ініціативи ЮНЕСКО. Ця щорічна подія присвячена святкуванню радості читання книжок. Люди беруть участь у різноманітних заходах, які допомагають показати, наскільки важливою є роль книги у житті людини.

А ще 23 квітня День водія шкільного автобуса. Професійне свято, яке було створене для вшанування відповідальної і нелегкої праці водіїв шкільних автобусів.

Відео дня

23 квітня святкують Міжнародний день англійської мови. Дату обрали на честь дати народження і смерті видатного англійського драматурга, який є національним символом Англії, Вільяма Шекспіра. Подія була створена за ініціативи ООН 2010 року.

Також 23 квітня Міжнародний день іспанської мови. Свято було створене на честь дати смерті видатного іспанського літературного класика Мігеля де Сервантеса. Було започатковане 2010 року за ініціативи ООН.

А ще 23 квітня Всесвітній день лабораторій. Наукове свято, яке було створене для того, щоб показати, що в лабораторіях відбуваються важливі винаходи і проводяться наукові дослідження, які пізніше впливають на людство.

23 квітня святкують Міжнародний день творця. Свято було створене, щоб вшанувати всіх творців контенту, які впливають на життя людей. Воно було створене за ініціативи компанії TubeBuddy в квітні 2021 року.

23 квітня в церковному календарі – день пам’яті святого Юрія (Георгія) Змієборця. Святий Юрій, відомий також як Георгій Змієборець, є одним із найбільш шанованих святих у християнстві. Він народився приблизно 256/285 року, був римським воїном з Каппадокії. Помер 23 квітня 303 року, був обезголовлений у Нікомедії, Віфінія, Римська імперія.

Він є патроном монархів, лицарів, воїнів. На іконах часто зображується зі списом та драконом. Юрій був гвардійцем та сподвижником римського імператора Діоклетіана. Він відмовився від почестей і земних благ, ставши на захист християнської віри. Відомий за легендою про перемогу над драконом, яка символізує перемогу добра над злом.

В Україні святий Юрій вшановується як патрон Русі, Київщини, Галичини, Володимира, Львова, Білої Церкви, козацтва, українського війська. Святий Юрій є важливою фігурою не тільки в релігійному, але й у культурному контексті, його образ відіграє значну роль у мистецтві та історії багатьох країн.

Що не можна робити 23 квітня

  • Не можна бажати іншим зла, лаятися і сваритися.
  • Заборонено мати справу з шерстю, навіть торкатися вовняних ниток.
  • Краще не користуватися гребінцями і не стригти волосся.

Народні прикмети і традиції на 23 квітня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: якщо випала роса, то на літнього Миколу (9 травня за новим календарем) буде багато трави;
  • безвітряний та ясний ранок — до багатого урожаю;
  • тепла погода — скоро прийде справжнє літо;
  • комарі збираються у зграї — йде потепління;
  • сильно дощить — багато виросте трави;
  • дуже тепла ніч — хліб точно достигне до перших морозів.

Наші предки вірили, що цей день символізує справжній прихід весни. Навіть існувала приказка: "Прийшов Юрій — весні не втекти".

Іменини

 Олександр, Бенедикт, Валерій, Анатолій, Георгій (Юрій).

Талісманом людини, народженої 23 квітня, є онікс. Є одним із різновидів агата. Ще в давнину вірили, що онікс допомагає захистити свого власника від негативних думок і злих людей.

Погода у Житомирі

Хмарна погода протримається у Житомирі увесь день. Уночі розпочався дощ, але він припинився ще до ранку. До пізнього вечора опадів більше не очікується. +6+13 градусів.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up