День Сорока Святих — 22 березня. Що необхідно зробити жінці в це свято

День Сорока Святих — 22 березня. Що необхідно зробити жінці в це свято

22 березня, православні християни відзначають день Сорока Святих Мучеників. Це день вшанування сорока воїнів давньоримської імперії, які відмовилися зректися віри в Христа.

Історія виникнення.

У 320 році, 22 березня, біля міста Севастія, у неймовірно холодну ніч загинули 40 воїнів римського легіону. Їх завели у Севастійське озеро, яке за ніч вкрилося кригою та затопили на березі лазню, щоб підсилити муки нездоланних. Не витримавши тортури, один воїн вирішив вийти з озера, але ступивши на берег впав замертво. Подивившись на їх мужність, один з наглядачів став на місце втікача зі словами «Я теж християнин!».

Це свято вважається одним з найшанованіших, тому в пам’ять про загиблих полегшують строгість посту.

Що необхідно зробити в день Сорока Святих.

Олекса Воропай писав, що за народними віруваннями «на Сорок Святих сорока іменинниця». Це пов'язано з народною етимологію, подібністю звучання слова сороки і числа сорок. У цей день ніби «сорока кладе на своє гніздо сорок прутиків». Уважалось, що тоді ж із вирію прилітає сорок жайворонків. 

Відео дня

У день сорока Святих Мучеників «господині тоді печуть сорок кренделів з медом у формі птичок і роздають їх дітям». А "на Переяславщині в цей день дівчата варили сорок вареників із сиром і частували хлопців — «щоб мороз любисток не побив». 

У деяких регіонах у ці дні закликають весну обрядовими піснями — веснянками. Ці пісні зберегли архаїку, а іноді й імена давніх слов'янських язичницьких богів. Наприклад, у пісні, яку записали у Волинській області 1965 року, згадується про Дажбога, який посилає солов'я на землю: 

Ой ти, соловейку, ти, раннiй пташку,
Ой, чого так рано з вир'їчка вийшов?
Не сам вийшов, Дажбог мене вислав
З правої ручейки, i ключики видав:
З правої ручейки — лiто вiдмикати,
З лiвої ручейки — зиму замикати <…>. 

Такі смаколики підвішували до дерев у садку, пригощали ними сусідів та дітей. Вони весело бігали, тримали в руках здобних пташок, співали пісні та зазивали весну.

Молодиці на Сорок Святих готували 40 вареників та пригощали молодиків. Цей ритуал захищав любисток, який причаровує наречених, від морозу.

Школярі приносили в заклад 40 бубликів та пригощали вчителів, щоб наука добре давалась.

В церкві, 22 березня, жінки запалювали сорок свічок та відбивали 40 поклонів, щоб повернути чоловіків з далеких подорожей.

Господині в цей день сіяли горох. За повір’ям, бобові виростуть міцні, на кожному стеблу буде по 40 стручків, а в кожному з них – по сорок горошин.

Також, селяни проводили обряд заклику весни. Майстрували ляльку з соломи, виносили її за межі села та спалювали.

Молодь рахувала в цей день лисих чоловіків. Скільки нарахують на протязі дня, стільки ще днів буде холодна погода.


Народні прикмети в день Сорока Святих.

Холодна та хмарна погода, віщує незабаром потепління.

Швидко тане сніг – до сильної повені.

Спостерігається сонце в колах, чекайте гарного врожаю.

В небі літають сороки, а синиця співає пісні, незабаром буде тепла погода.

В цей день на вулиці опади – від весни до осені чекайте посушливої погоди.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up