Як у Житомирі «розводять» водіїв на гроші

Як у Житомирі «розводять» водіїв на гроші
Багато автолюбителів натрапляли на дорожні знаки, які були розміщені явно неправильно, а іноді їх розміщення сприяло виникненню аварійних ситуацій. При цьому, деякі несумлінні інспектори ДАІ, використовують такі знаки, щоб виконувати план по кількості написаних протоколів. Якщо ж водій знає деякі правила, щодо розміщення знаків, він може протидіяти незаконним діям таких інспекторів.

 

Щодо ситуації в Житомирі, то тут також із правильністю знаків не найкраща ситуація. Складається таке враження, що ті, хто їх встановлює або не орієнтується в них або хоче допомогти нажитися ДАІшникам на  водіях. Отож ми пройшлися тільки в центральній частині міста, а неправильних знаків знайшли купу.

 

Відео дня

Два знаки «забагато»

По вулиці Перемогb ми можемо спостерігати, що один із знаків встановлений неправильно 5.16 «Рух по смугах». Він означає, що на дорогах, що мають дві і більше смуг  потрібно, щоб був встановлений попередньо дублюючий знак і основний на світлофорі. Даний знак показує кількість смуг на перехресті і дозволені напрямки руху по кожній з них. Дія даного знаку, встановленого перед перехрестям,  розповсюджується на все перехрестя, якщо наступний аналогічний знак не дає інших вказівок. Знак повинен встановлюватися таким чином, щоб водій мав змогу своєчасно здійснити необхідне перелаштування. На дорогах, які мають перед перехрестям більше ніж три смуги для руху в одному направленні, знак повинен бути встановлений і заздалегіть: в населених пунктах на відстані 50 – 100 м, поза ними – на відстані 150 – 300 м.  Аналогічна ситуація і по вулиці Ватутіна, що виходить на пл. Визволення, де наявний дублюючий знак «Рух по смугах», а основний відсутній.ФОТО1  6.12 Рух по смугах на вул. Перемоги

 

«Рух заборонено» тільки за новою редакцією

Біля Преображенського собору, що на вулиці Перемоги, також знак не відповідає всім правилам дорожнього руху. Встановлений знак 3.1 «Рух заборонено», але і тут є один нюанс. З виходом нової редакції ПДР були внесені зміни щодо застосування даного знаку. Якщо колись цей знак забороняв рух усіх транспортних засобів, то за новою редакцією його можна застосовувати або із таблицею 5.33 «Пішохідна зона» або 3.43 «Небезпека».

 

«Посварили» знаки

Найбільш хаотичне розташовування дорожніх знаків ми все – таки можемо спостерігати у центрі міста. Ще одним прикладом необачності є місце на площі Перемоги (Фото3), де ми можемо побачити як два знаки «сваряться». З лівого боку розташований знак 3.1 «Рух заборонено», а з правого – знак який показує про об'їзд з перешкодами в сторону знака 3.1. Отже людина може робити об'їзд за вказаним знаком, а ДАІшники в цей час її можуть оштрафувати, мовляв: «Забороняючого знаку не бачите чи що»?


 

Для суддів закон не писаний або «Ми і є сам закон»

Цікава ситуація спостерігається біля Корольовського адміністративного суду. Там знаходиться забороняючий знак таблички з зазначенням «Крім службового транспорту», відсутні в правилах дорожнього руху України. В офіційному поясненні йдеться, що дані таблички носять лише інформативний характер і ніякого пріоритету не дають.
Крім того, біля будівлі суду неорганізований автомобільний рух. Немає в'їзду, зате є два виїзди, адже знак 3.21 «В'їзд заборонений» забороняє в'їзд усіх транспортних засобів на вказану територію, а дозволяє лише виїздити.

Мало того, згідно Закону, самостійна установка таких табличок заборонена, а Кримінальний кодекс взагалі загрожує кримінальною відповідальністю за самодіяльність. Але як відомо суддів до відповідальності притягнути не можуть, а отже і неправильний знак ніхто не чіпає.

 

Крім неправильно встановлених знаків є ще ситуації, коли водіям варто вміти захистити свої права.

Штраф за «десять» пасажирів у автомобілі

Іноді виникає ситуація, коли кількість місць і бажаючих їхати не збігаються. В таких випадках ДАІшник охоче виписує штраф за зайвих людей в салоні.
Насправді, законом це питання до цих пір повністю не врегульоване. Прямої заборони на перевезення більшої кількості пасажирів немає, а в разі виявлення даного факту інспектор повинен зробити попередження, штраф за це не передбачений.
Проте виключенням є перевезення дітей, для яких має бути передбачено спеціальне пристосування, - дитяче авто крісло.
 

Лобове скло
Зі скасуванням обов'язкового техогляду хітом стала ситуація, коли водієві вказують на тріщину в лобовому склі, і як наслідок управління несправним транспортним засобом виписують штраф.
Насправді в переліку стандартів є пункт про тріщини в лобовому склі, але за умови, що вона більше 5 см і знаходиться в зоні огляду водія, на водійському місці.

Далі цікавіше. У самих ПДР немає ні слова про такі несправності, однак вони є в коментарях до них, але вони не є офіційним документом. Дуже часто ДАІшники показують саме цей «документ» ловлячи на неуважність або незнання правил.
 

«Ліві» і «праві» дорожні знаки
«Хлібне місце» для інспектора ДАІ - неправильне розташування дорожніх знаків уздовж дороги. Знайома ситуація, зупиняє інспектор і повідомляє про перевищення швидкості, там знак, ви його проігнорували.
На твердження, що ніякого знаку там немає, вказується на ліву сторону дороги, де дійсно розташований знак, але не справа, як це повинно бути.
Розташування дорожніх знаків затверджено Держстандартом № 4100, який говорить про те, що знаки повинні встановлюватися з правого боку дороги за межами проїжджої частини та узбіччя, на тротуарі, розділювальній смузі, газоні і т.д. і над дорогою.
Встановлення знаку з лівого боку дороги передбачено лише в одному єдиному випадку - знак є дублюючим. На дорогах з двома і більше смугами для руху в одному напрямку знаки можуть дублюватись.
Дублюючі знаки повинні установлюватись на розділювальній смузі, а при її відсутності - над дорогою або на лівому боці дороги, якщо для руху у зустрічному напрямку є не більше двох смуг для руху транспортних засобів.

«Невидимі знаки»
Часто виникає ситуація, коли дорожнього знака просто не видно за гілками або нальотом іржі, визначити забороняє він чи навпаки неможливо. У таких випадках і виникають конфліктні ситуації.
Відповідно до нормативної бази, дорожні знаки повинні розміщуватися таким чином, щоб їх легко і своєчасно могли побачити водії. Юристи радять у таких випадках обов'язково зафіксувати цей факт на фото або відеокамеру, і звернутися до суду з апеляцією до Держстандарту №4100.
Наступним має бути заява в Державтоінспекцію з чітким описом ділянки дороги і ситуації, при якій знака не видно.
ДАІшники говорять, що пишуть приписи та протоколи у міськраду та звернення у дорожні служби ЖКГ, щоб вони забезпечили встановлення нових відповідних дорожніх знаків, але ніяких змін не відбувається і знаки нашого міста залишаються в стані, який не відповідає певним правилам та нормам ПДР. Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам уникнути несправедливих штрафів. А про інші неправильні знаки на дорогах, які можуть вас спіткати ми ще будемо писати в наступних номерах. Адже за приблизним підрахунком, таких неприємних «сюрпризів» на дорогах нашого міста близько 85%. Тож будьте уважними за кермом та бережіть себе!

Ті знаки, що суперечать описаним в ПДР та інших документах стандартам (замалі, викривлені та неправильно встановлені) знаки не вважаються офіційними дорожніми знаками, відтак не повинні бути дотримані у здійсненні дорожнього руху, регламентованим ПДР.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up