Куди зникли  бланки свідоцтв із відділу ЗАГС і хто за цим стоїть?

Куди зникли  бланки свідоцтв із відділу ЗАГС і хто за цим стоїть?

Лише після офіційного запиту журналіста начальнику Новоград-Волинського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області (колишня назва - відділ ЗАГС) за зникнення бланків свідоцтв оголосили попередження.  

Спеціальному кореспонденту вдалося дізнатись про роботу, а якщо бути точнішим, то про безлад, який процвітає у стінах державної служби. І цією державної службою є управління юстиції. Так, це зовсім не описка, саме в Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області  вже стало нормою порушувати закон.

Чи не дивно? Адже сьогодні ми тільки й чуємо, як управління юстиції на Житомирщині піариться проектами «Я маю право» та іншими "пілотами". Але насправді все не так, як нам звикли  підносити. За темною завісою криється безліч порушень та приховувань з боку дрібних начальників. Дехто з них навіть так вміло приховує від керівника управління свої діяння, а часто це - протизаконні діяння, що не відразу й зрозумієш, що чи хто за ким стоїть.

Куди ділися бланки свідоцтв?

Це питання й на сьогодні залишається відкритим. Принаймні, відкритим для загального доступу. Навіть на запит кореспондента Головне територіальне управління юстиції  не надало чіткої відповіді, чи зверталось воно до органів поліції з відповідною заявою щодо зникнення бланків свідоцтв. Відписались чиновники лише цитатами із законів. А також повідомили про застосування до начальника Новоград-Волинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану виду дисциплінарного стягнення – попередження про неповну службову відповідність. Але, мабуть, якби журналісти не дізналися про зникнення бланків, то й попередження не було би. Отже, про зникнення бланків в управлінні стало відомо 16.07.2018, 04.08.2018 отримано запит журналіста, і лише 08.08.2018 начальнику відділу оголосили  попередження.

Відео дня

Формально начебто весь цей час, тобто з 16.07.2018 по 08.08.2018, проводили службове розслідування, але що ж стільки часу розслідувати. Чи не здається дивним, що бланки, які потребують особливої уваги, ретельного обліку і контролю за їх  використанням,   самі по собі не знайдуть   дорогу назад до відділу та не повернуться?

Посадовий злочин? Чи угруповання?

Безліч питань, на які сьогодні  у Головному управлінні немає відповіді: навіщо та хто це міг зробити? А головне - для чого?

- Якщо це бланки свідоцтв про шлюб, то  відповідно вони можуть «сплити» у різних міграційних службах, які видають посвідки на постійне місце проживання іноземця на території України. Адже за законом іноземець може отримати таку посвідку, якщо перебуває у шлюбі з громадянкою України понад два роки. Звісно, міграційна служба повинна перевіряти шляхом надання запитів до відділу ДРАЦС (ЗАГС) на підтвердження, але якщо бланки свідоцтв пропали із ЗАГСу, то  звісно, вони потрібні тим несумлінним посадовцям міграційної служби, які підуть, по суті, на злочин, - говорить правозахисник Сергій Ботнєв. - А ще можливо, злочинці будуть оформляти спадщину, пред’явивши свідоцтво про шлюб нотаріусу. Наприклад, померла особа фактично не перебувала у шлюбі, а пред’явивши свідоцтво про шлюб, такий же нечесний нотаріус оформить спадщину злочинцю,- продовжив Сергій.

- Виходить, це група злочинців діє?

-Звісно, це не одна особа. Ми ж розуміємо, що ніг у бланків немає і самі вони не вийшли  із відділу ЗАГС. Скоріш за все, це зараннє спланована ситуація, - говорить Сергій Ботнєв.

Аби почути відповіді на запитання: чому до начальника Управління державної реєстрації не застосовані заходи дисциплінарного стягнення та впливу, адже він найголовніший у сфері реєстрації, а відділ державної реєстрації актів цивільного стану  – це підпорядкований структурний підрозділ, і для чого такий керівник, як Залізнюк В.В. потрібен взагалі, ми  впродовж тижня намагались зв’язатись з  виконуючим обов’язки керівника Головного територіального управління юстиції у Житомирській області  Богданом Данилишиним, але марно - на мобільний він не відповідав, а зі стаціонарного постійно стверджували, що Данилишина Б.Ю. немає на робочому місці.  

І хоч в управлінні юстиції на вважали за потрібне пояснити ситуацію, висновок напрошується сам: чи не забагато  порушень у сфері цієї реєстрації, адже декілька років тому, коли вже був призначений на посаду Валентин Залізнюк,  також стався посадовий злочин, а саме: незаконна перереєстрація підприємства «Житомирські ласощі». Тоді «виїхали» на попередньому очільнику Головного управління Олегу Гораю, який швидко  припинив свої повноваження,  а Залізнюк В.В. благополучно залишився  невинним, хоча саме йому підпорядковувалась реєстраційна служба та службовці-реєстратори. Отож, посада, яку  обіймає Залізнюк, є, але, мабуть, сам пан Валентин Валентинович «недоторканий», бо  жодного разу не відповів за порушення у роботі підрозділів, які начебто входять у склад очолюваного ним  управління держреєстрації.

Ще більше дивує, чому заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Житомирській області,  він же начальник Управління державної реєстрації Валентин Залізнюк, який безпосередньо мав би керувати  процесом державної реєстрації, у тому числі й реєстрацією актів цивільного стану, не звернувся до ЗМІ з проханням висвітлення  «досягнень» по зникненню бланків свідоцтв. Та й досі не звертається похвалитися іншими «досягненнями» у порушенні роботи відділів ДРАЦС (ЗАГС), а згідно останнього акту перевірки Міністерства юстиції України, порушень виявили на 45 сторінок у друкованому вигляді. У минулому році  компетентними особами Міністерства юстиції України, які входили у склад комісії, також було виявлено безліч недоліків в роботі відділу ДРАЦС. Але це все ще «квіточки» у порівнянні з тим, що за ці систематичні порушення Залізнюк В.В. безпосередньо винним особам – керівникам та їх підлеглим міських, районних та міськрайонних відділів виплачував премію та надбавки до посадових окладів.  Та незважаючи на  постійні, а можна сказати, й на систематичні «ляпи»  у роботі, пан Залізнюк тричі подавав документи на конкурс на посаду начальника головного управління, але жодного разу так і не пройшов…

Про те, як нараховували премії та надбавки у розмірі більше 100% від посадових окладів за численні порушення в роботі, читайте у наступному номері. А також про те, як  позбавлялись від невгодних та з тими,  на кого не діяли залякування. І чи знає про це міністр юстиції?

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up