Чарівні звуки гітари Соколовського

Чарівні звуки гітари Соколовського

Сьогодні гітара – наймасовіший музичний інструмент. Людей, що грають на ній хоча б на рівні декількох акордів, набагато більше, ніж тих, що грають на інших інструментах. 

Британський рок-музикант Ерік Клептон каже: «Гітара… є найбільш універсальною річчю з усіх. Я маю на увазі, що ви можете підняти її і взяти з собою куди завгодно». І це так. Гітара поширена на всіх континентах, цей інструмент був у космосі.

 У ХIХ столітті видатні виконавці та композитори внесли вклад у розвиток гітарного мистецтва. Одним з найвідоміших з них був Марк Данилович Соколовський. У музичних столицях Європи його назвуть «королем гітари», «паганіні гітари», а німецький музичний критик Етінгер стверджував, що гра цього гітариста «вселить життя навіть у камінь». 

Відео дня

Видатний гітарист і композитор народився 201 рік тому – 25 квітня 1818 року у містечку Погребище Бердичівського повіту Київської губернії (нині у Винницькій обл.). Через деякий час його батьки переїжджають до Бердичева. Ще у ранньому дитинстві він на горищі батьківського дому знайшов маленьку гітару і почав самотужки пробувати грати. Мабуть, ця гра не дуже сподобалась батькам, і вони від нього ховали інструмент. Маленький Марк знаходив улюблений інструмент і знов пробував грати. Його вчили грі на фортепіано, скрипці та віолончелі. Але Марк захопився грою на гітарі, і від цього інструменту він не міг відмовитись. Пройшло дитинство, юність, він хотів поступити до консерваторії, але повинен був працювати чиновником, щоб мати гроші на життя. Він так полюбив цей інструмент, що самотужки без вчителів за друкованими нотами італійських композиторів Джуліані, Мерца, Леньяні освоїв техніку гри на гітарі і вивчив твори для гітари. Сьогодні дуже часто, як закінчують музичну школу, то забувають гру на інструменті. Самі розумієте, життя, турботи, праця і багато інших справ втягують людину в суєту повсякдення. Марк Данилович завжди і протягом всього життя удосконалював майстерність гри на гітарі. 

26 травня 1841 року (178 років тому) у  Житомирі Марк Соколовський у віці 23 років дав перший у своєму житті концерт. Він виконав 20-хвилинний твір італійського композитора Фердинандо Каруллі «Концерт для гітари мі-мінор». Сталось це у театрі Камбурлея. У житті дивно переплітаються події. Камбурлей до 1815 року був Волинським губернатором. Його зняли, як би зараз сказали, за корупцію і заборонили займати посади. Водночас він дуже любив красиве, прекрасне – мистецтво. У 1809 році у честь дня народження Камбурлея було здійснено гучну постановку за мелодрамою французького драматурга Г. де Піксеркура «Мавританські іспанці». Видовище вражало і незвичною для житомирського глядача екзотикою, і масштабом. У виставі, окрім головних дійових осіб, брало участь майже 60 статистів. Хоча у Житомирі театр був відкритий не Камбурлеєм, але, мабуть, за такі розкішні вистави у часи губернаторства Камбурлея і прозвали у народі житомирський театр – «театр Камбурлея». Знаходився він по вулиці Великій Бердичівській, напроти вулиці Пилипонської (нині Михайлівська). Саме тут вперше виступив гітарист Марк Соколовський. Молодого артиста тепло підтримала житомирська публіка. Окрилений успіхом, він починає давати концерти у різних містах Російський імперії, і всюди публіка його добре зустрічає і палко аплодує. У 1846 році він підкорює серця московських вишуканих знавців музики, котрі чули музикантів світового рівня.  

У 1856 році відомий австрійський гітарний майстер Іоган Шерцер спеціально для Соколовського сконструював та виготовив десятиструнну гітару. Аналізуючи його творчість, доходиш висновку, що він бачив великі можливості гітари та старався показати це публіці. Він для гітари перекладає твори Шопена. У ті часи це було дуже сміливо і модерново. Про рівень його праці писав сучасник Соколовського – композитор Олександр Дюбюк: «Вы бы послушали, как он исполнял Шопена, вы бы подумали, что Шопен писал исключительно для гитары». 

«Московські відомості» (21 березня 1857 р.) відзначали, що на концерті Соколовського були присутні понад тисячу слухачів. Про успіх гітариста писали і в інших російських газетах.

У 1858 році гітарист їде виступати з концертами у музичні столиці Європи. Йому аплодує Лондон, Мілан, Париж. У Відні йому дали диплом «першого гітариста Європи». За чарівні звуки гітари німці назвали Соколовського великим артистом, а музичний критик Малібран – громадянином світу. Повернувшись на батьківщину, він продовжив гастролювати. Але у ці часи починає спадати інтерес до гітари, проте не до творчості Соколовського. Йому не відмовляють у концертах там, де він хотів виступити. 

Соколовський був співаком гітари. Виконавське мистецтво гітариста відрізнялося тонким почуттям стилю, віртуозною технікою гри. В його руках гітара звучала велично і мелодично, вона відображала всі відтінки настрою душі. Музичність Соколовського підкорювала слухачів і приводила в захват прискіпливих критиків.  

Скільки б людина не прожила, її життя коротке, але мистецтво – довговічне. Ім’я Соколовського назавжди увійшло у сторінки історії світового мистецтва. 

Ігор Александров

 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up