Увага! На Житомирщині прогнозують зростання захворюваності на кір

Увага! На Житомирщині прогнозують зростання захворюваності на кір

У цьому році у Житомирській області очікують на черговий підйом захворюваності на кір. Про це повідомляє ДУ "Житомирський лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України".

Кір – гостре інфекційне захворювання, яке проявляється гарячковою реакцією, катаральними явищами, висипкою на шкірних покривах та на слизових оболонках щік. Кір страшний тим, що його збудник може уражати центральну нервову систему, внаслідок чого виникає таке грізне ускладнення як запалення головного мозку, що часто закінчується смертю. При більш легкому ураженні центральної нервової системи людина одужує, однак за даними багатьох лікарів світу у таких людей часто виявляють чітко виражене пригнічення інтелектуального розвитку. Також до тяжких ускладнень корової інфекції відносяться пневмонія, отит. З початку введення вакцинації проти кору в Україні захворюваність на кір зменшилась більш ніж у 100 разів. Щеплення проти кору дозволило врятувати життя багатьом дітям. У довакцинальний період в Україні щорічно помирало близько 100 дітей.

Зараження кором відбувається при вдиханні з повітря найдрібніших крапель слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини. Кір характеризується дуже швидким та легким розповсюдженням. Миттєва зустріч не імунної людини будь-якого віку з хворим на кір може призвести до захворювання.

Період від початку зараження до перших клінічних проявів (так званий інкубаційний період) при кору складає від 7 до 21дня. З останніх днів цього періоду заражена людина починає виділяти вірус. Захворювання починається з високої температури, головного болю, слабкості, нежитю, кашлю, кон’юнктивіту. Перші елементи висипу на шкірі з’являються за вухами і на обличчі, потім висип розповсюджується на тулуб і кінцівки. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності.

Відео дня

Діагноз кір встановлюється на підставі характерних клінічних симптомів та лабораторного дослідження сироватки крові хворого на 4-7 день від моменту появи висипу.

Єдиним засобом профілактики на даний час є вакцинація, що забезпечує захист від цієї інфекції. Згідно Календаря щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 11.08.2014 року №551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» планові щеплення проти кору проводяться дітям у віці 12 місяців та 6 років.

Проведений аналіз багаторічної захворюваності кором по Житомирській області свідчить, що на фоні різкого зниження рівнів захворюваності (з 1993 року) продовжується тенденція до періодичних епідемічних підйомів.

В 2016 та за чотири місяці 2017 року випадки кору в області не реєструвались. Однак, в Україні перебіг епідемічної ситуації з кору в окремих регіонах вказує на чергове наростання епідемічного процесу. Враховуючи циклічність захворюваності (підйоми відбуваються кожні 5-6 років) та стан щепленості дітей, в цьому році ми очікуємо черговий підйом захворюваності на кір. Спалахи захворювань вже реєструються в Івано-Франківській (139 випадків), Одеській (88), Вінницькій (5) областях.

До уваги керівників дитячих дошкільних закладів: при виникненні вогнища кору у організованому колективі або за місцем проживання проводяться наступні протиепідемічні заходи: за контактними особами встановлюється медичне спостереження протягом 17-21 дня, в залежності від щеплювального статусу контактних осіб. Діти старші 1 року та особи у віці до 30 років, які не щеплені проти кору, не хворіли раніше на кір або не мають відомостей про щеплення за епідемічними показами, підлягають щепленням проти кору протягом 72 годин з моменту контакту з хворим. Протягом всього періоду спостереження, щоденно у приміщеннях проводиться вологе прибирання з застосуванням деззасобів та протяжне провітрювання. Не щеплені контактні діти не допускаються до відвідування дитячого організованого колективу з 8 по 17 день з моменту контакту з хворою особою.

Перехворілі кором допускаються до відвідування дитячих дошкільних закладів та загальноосвітніх навчальних закладів після повного клінічного одужання, не раніше 10 днів від початку захворювання.

При появі будь-яких ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. В жодному разі не вдаватися до самолікування.

Головним засобом профілактики кору є щеплення. Варто пам’ятати, що вчасно зроблена вакцинація гарантує безпеку здоров’я вашої дитини.

Пам’ятайте! Відмовившись від проведення вакцинації своєї дитини, ви наражаєте її на високий ризик захворювання з можливими важкими ускладненнями.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:54 З початку квітня на Житомирщині Екоінспекція нарахувала понад пів мільйона гривень збитків через незаконне рибальство 16:30 У Житомирі відбудеться фінальна презентація архітектурної концепції скверу на Замковій горі 16:00 До уваги водіїв! У провідну неділю внесено зміни в рух транспорту в районі міського кладовища 15:41 Двоє юнаків на мотоциклі постраждали у ДТП в Коростені photo_camera Від читача 12:20 «Ми живемо, вони виживають». У Житомирі проведуть тренінг з правового захисту військовополонених 15:20 На Житомирщині почастішали випадки сказу у тварин 15:00 Коростенські спортсмени на п’єдесталі чемпіонату Європи з пара-армрестлінгу 14:41 У Житомирі розшукують безвісно зниклого 10-річного Іллю Захарчука. Оновлено - хлопчика знайдено 14:21 Жодної людини — журналісти «20 хвилин» проінспектували укриття під час повітряної тривоги photo_camera 14:00 З 10 по 12 травня Землю накриють найпотужніші магнітні бурі 13:00 Житомир в Instagram: святковий вайб 12:40 Житомирське районне управління поліції просить допомоги у встановленні особи жінки 12:20 Стажера-експедитора товариства викрили в махінаціях з грошима: присвоїв 12 тисяч гривень виручки 12:01 Вбив і закопав: жорстокий злочин у Житомирі photo_camera 11:40 Рятувальники попереджають про загрозу виникнення пожеж і необхідність дотримання правил пожежної безпеки під час поминальних днів photo_camera 11:19 В Оліївській громаді притягнуто до відповідальності палія сухої трави 11:00 ДТП у Бердичеві: авто в’їхало у будівлю: травмовані водійка і мешканка будинку photo_camera 10:40 Окружна прокуратура через суд стягнула кошти на користь міського бюджету 10:20 Рівень довіри до державних електронних послуг зростає: результати дослідження 10:00 З 13 травня буде частково обмежено рух транспорту по вулиці Університетській
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up