Правосуддя VS прокуратура: суд тричі відмовив у проведенні аудиту щодо Дому української культури

Правосуддя VS прокуратура: суд тричі відмовив у проведенні аудиту щодо Дому української культури

Дім української культури – об’єкт, який мав стати знаковим місцем для Житомира, але перетворився на суцільний скандал. Уже рік прокуратура не може дати відповідь на питання «Скільки награбували на ″українській культурі″?»

 

Як повідомили 28 лютого в прокуратурі м. Житомира, правоохоронці не можуть висунути обвинувачення жодному з фігурантів справи, що стосується розкрадання державних коштів під час створення Дому української культури, оскільки досі не відбулося аудиторської перевірки. А  аудиторської перевірки не відбулося тому, що відмовляє суд. І, до речі, відмовив уже тричі.

«У разі якщо суд не піде нам назустріч, не дасть ухвалу і не буде вирішене питання щодо проведення ревізій, вбачається варіант проведення судово-економічної експертизи на основі вилучених документів, але в той же час це не дасть можливості провести взаємозвірки», – повідомили в прокуратурі Житомира.

Наразі прізвища судді (чи судей), які вже тричі відмовили прокуратурі в перевірках, не називають, оскільки ухвали досі не оприлюднені у реєстрі судових рішень. Стосовно ж оскаржень, то, згідно з кримінально-процесуальним кодексом України, таких повноважень прокурор не має.

Відео дня

За словами правоохоронців, суть ревізії полягає в необхідності перевірити, наскільки законно були укладені договори (оскільки були залучені безліч посередників і потрібно з’ясувати, чи могла міська рада укласти угоди з підрядниками напряму) і чому не проводився тендер, адже йдеться про суму в понад 1 мільйон гривень.

Як пояснили під час брифінгу, для встановлення матеріальних збитків кримінально-процесуальний кодекс вбачає обов’язкове проведення відповідної судово-економічної експертизи або ревізії.

«Ми можемо порахувати (суму збитків – прим. ред.) самі, але це не буде доказовою базою в суді. Обов’язково повинен бути висновок експерта, за який той несе кримінальну відповідальність», – пояснює слідчий житомирського відділу поліції ГУНП в Житомирській області Тетяна Левицька.

Попри те, що суд відмовив уже тричі, прокуратура не полишає спроби «достукатися» до них і підготували четверте клопотання. Щодо того, чому його досі не подали, пояснюють: чекають, що клопотання розгляне інший суддя, щоб звернення не потрапило до попереднього судді-«відмовника».

«Хоча кримінально-процесуальний кодекс не дає права ані слідчому, ані прокурору призначати ревізію, згідно із Законом України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» аудитори мають право провести ревізію за дорученням органів прокуратури», – пояснили під час брифінгу. Тому стоїть питання про звернення до аудиторської служби щодо включення ревізії до плану, оскільки тільки позапланова ревізія проводиться за рішенням суду.

Нині вся документація, що стосується Дому української культури, в управління культури й у ФОП Козлова вже вилучена. За словами правоохоронців, саме через велику кількість субпідрядників процес вилучення документів був таким тривалим.

Лишається сподіватися, що правоохоронці таки знайдуть спосіб якнайшвидше провести ревізію і покарати винних у розтраті державних коштів. Оскільки те, що їм ще потрібно документально довести, вже давно є очевидним не лише для нашого міста, а й для всієї країни.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up