У Корольовському районному суді Житомира почався судовий розгляд справи щодо зловживань в обласному онкодиспансері

У Корольовському районному суді Житомира почався судовий розгляд справи щодо зловживань в обласному онкодиспансері

У Корольовському районному суді міста Житомир 21 листопада 2022 року відбулося установче засідання судового розгляду справи щодо обвинувачення кількох осіб  за статтею кримінального кодексу щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Суддя Корольовського районного суду міста Житомир Людмила Шимон своєю Ухвалою призначила судовий розгляд на 30 листопада 2022 року. 

Крім того, продовжено на два місяці запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання для двох фігурантів справи: Сергія Гринчука - завідувача хіміотерапевтичного відділення онкодиспансеру, депутата Житомирської міської ради, та Олександр Гули - депутата однієї з сільських рад Хмельницької області, менеджера зі збуту ТОВ «Хмельницька аптека оригінальних препаратів». Сергія Гринчука також на два місяці відсторонено від посади завідувача хіміотерапевтичного відділення обласного онкологічного диспансеру.

На сайті Судової влади України зазначено, що до суду в якості обвинувачених притягнуто чотири фігуранти по даній справі: Гула Олександр Анатолійович - менеджер зі збуту ТОВ «Хмельницька аптека оригінальних препаратів», Домбровський Олександр Леонідович - посередник, Калюжна Людмила Іванівна - медсестра онкодиспансеру, Гринчук Сергій Олексійович - завідувач відділенням онкодиспансеру, депутат Житомирської міської ради. Потерпілою стороною визнано КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради.

Відео дня

Стосовно розслідування зловживань в Житомирському обласному онкологічному диспансері, то багато житомирських та всеукраїнських ЗМІ неодноразово наводили відповідні факти. Так, минулого року сюжети про зловживання з дороговартісними ліками, які виділялися хворим безкоштовно, але продавалися за гроші, вийшли на кількох центральних телеканалах України.

Але всупереч багатьом зверненням від ЗМІ, в тому числі і від нашого видання «20 хвилин Житомир», жодної фізичної особи в якості потерпілого не було допитано. При спілкуванні зі слідчою СВ ГУ Нацполіції в Житомирській області нашому журналісту було повідомлено, що слідству невідомі особи, які могли б отримати статус потерпілих. При цьому журналісти неодноразово направляли до слідчих органів фото та відеоматеріали, а також вже опубліковані матеріали журналістських розслідувань.

Так, в номері газети «20 хвилин Житомир» № 23 від 09.09.2020 року вийшов матеріал «У Житомирі лікарі наживаються на онкохворих, або Як ракова пухлина пожирає людські душі» та в номері № 32 від 11.11.2020 року матеріал «Лікар, якого звинувачують в тому, що він дурив пацієнтів, подав до суду та став депутатом міськради», в яких висвітлювалося проблема з підробними ліками в Житомирському онкодиспансері.

Минулого року пресцентр СБ України у Житомирській області повідомив, що слідчі Нацполіції за участі співробітників УСБУ та під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури 24 вересня 2021 року провели обшуки у службових кабінетах одного з лікувальних закладів Житомира та низці аптечних пунктів. 

У повідомленні зазначалося, що завідуючий одного з відділень Житомирського облнаркодиспансеру залучив до злочинної схеми свого колегу. Ліки ділки списували, а потім продавали до приватних аптек у кількох областях України. 

«За наявною інформацією, організував протиправну діяльність завідувач одного з відділень онкоцентру спільно зі своїм колегою. Медики призначали онкохворим лікування, а вартісні ліки пропонували купувати в аптеках – це при тому, що ці медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Медики-шахраї списували отримані ліки і продавали їх приватним аптекам за пів ціни. Препарати збували у декількох обласних центрах. Схема діяла щонайменше упродовж останніх пів року», – повідомили у пресцентрі СБ України у Житомирській області. 

Також у пресслужбі прокуратури Житомирської області повідомляли, що проводяться слідчі дії, спрямовані на з’ясування усіх обставин справи та причетність фігурантів до вчинення інших аналогічних злочинів. Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, проводить Головне управління Нацполіції в області, оперативний супровід здійснюється Управлінням служби безпеки в області.

P.S. Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Руслан Мороз

Читайте також:

Заробіток на горі: у Житомирі викрили лікарів, які продавали безкоштовні ліки для онкохворих.

Стали відомі прізвища лікарів, які наживалися на продажу препаратів онкохворим.

Лікар, якого звинувачують в тому, що він дурив пацієнтів, подав до суду та став депутатом міськради.

Поліція не знайшла порушень: лікарів онкодиспансеру, раніше відсторонених за зловживання, допустили до роботи.

Заввідділенням онкодиспансеру Житомира Гринчуку суд призначив заставу у сумі 156 тисяч гривень.

Справу медиків онкодиспансеру, які збували «на стороні» ліки, передано до суду.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up