Заробіток на горі: у Житомирі викрили лікарів, які продавали безкоштовні ліки для онкохворих

Заробіток на горі: у Житомирі викрили лікарів, які продавали безкоштовні ліки для онкохворих

Завідуючий одного з відділень Житомирського облнаркодиспансеру залучив до злочинної схеми свого колегу. Ліки ділки списували, а потім продавали до приватних аптек у кількох областях України. 

Слідчі поліції за участі співробітників УСБУ та під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури 24 вересня провели обшуки у службових кабінетах одного з лікувальних закладів Житомира та низці аптечних пунктів. 

«За наявною інформацією, організував протиправну діяльність завідувач одного з відділень онкоцентру спільно зі своїм колегою. Медики призначали онкохворим лікування, а вартісні ліки пропонували купувати в аптеках – це при тому, що ці медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Медики-шахраї списували отримані ліки і продавали їх приватним аптекам за пів ціни. Препарати збували у декількох обласних центрах. Схема діяла щонайменше упродовж останніх пів року», – повідомили у пресцентрі СБ України у Житомирській області. 

Така схема забезпечувала дохід її організаторам у розмірі близько пів мільйона гривень. 

Відео дня

«Цього ж дня з автомобіля одного з учасників злочинної схеми було вилучено готівку у майже пів мільйона гривень та чергову партію ліків (50 упаковок вартісного протипухлинного препарату)», – повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області. 

Як зазначають у пресслужбі прокуратури Житомирської області, нині проводяться слідчі дії, спрямовані на з’ясування усіх обставин справи та причетність фігурантів до вчинення інших аналогічних злочинів. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правпорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, проводить Головне управління Нацполіції в області, оперативний супровід здійснюється Управлінням служби безпеки в області.

Житомирське видання freshnews.zt.ua написало про те, що «комерсантів» затримали, і навіть оприлюднило їхні імена. «У п`ятницю, 24 вересня, після чергової передачі партії вартісних медичних препаратів за кошти Сергій Гринчук і Олександр Заруцький були затримані», – пише ЗМІ. 

Однак у коментарі «20 хвилин Житомир» керівниця відділу комунікації поліції у Житомирській області Алла Ващенко повідомила, що у цій справі нікого не затримували. 

«Слідчі під час слідчих дій з викриття на збагаченні ліків нікого не затримували. Проводились невідкладні слідчі дії, обшуки. Нині триває досудове розслідування», – сказала Алла Ващенко. 

Речниця СБ України у Житомирській області Ірина Мартинюк не підтвердила інформацію по прізвищах, посилаючись на статтю нерозголошення, але і не спростувала. 

«Є стаття про нерозголошення даних досудового розслідування. Нині досудове розслідування триває, поки слідчий не дозволить, ми не можемо щось розголошувати», – прокоментувала Ірина Мартинюк нашому журналісту.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури інформацію теж не підтвердили, посилаючись на законодавство: «Ми ніколи не називаємо прізвища, тому що це є таємницею слідства. Можливо, слідчий, який розслідує цю справу, вирішить вам їх назвати». 

Поки офіційні відомства не підтверджують і не спростовують прізвища лікарів, які продавали безкоштовні онкопрепарати у аптечні мережі, у партії ОПЗЖ зробили офіційну заяву: вони виключають Гринчука з партії. Про це стало відомо 28 вересня під час візиту співголови партії Юрія Бойка і керівника обласного осередку Юрія Павленка у Житомир. 

«Він – не член партії. У партії є відповідне рішення. Фракція збереться сьогодні-завтра і рішення ухвалить.  Позицію щодо цього депутата ви знаєте, я її публічно оголошував. Так сталося, що він потрапив, так скажімо, не з нашого великого бажання, але рішення наше буде достатньо жорстке і справедливе, як до заступника голови Черпіцького», – сказав голова Житомирської обласної організації «Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ» Юрій Павленко.

Співголова політичної партії «Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ» Юрій Бойко заявив, що з партії Сергія Гринчука виключать, коли почне діяти імперативний мандат. «Є таке поняття як імперативний мандат. Він наступає через рік після завершення місцевих виборів органів влади. 26 жовтня були місцеві вибори. У жовтні закінчується рік, і ми виключимо цю людину з депутатів. З фракції відразу ж, а з партії, коли наступить у жовтні дія імперативного мандату», – сказав Юрій Бойко. 

За інсайдерською інформацією з правоохоронних органів, на засадах повної анонімності прізвища фігурантів цієї справи Сергія Гринчука і Олександра Заруцького нібито дійсно підтверджуються. Офіційного спростування вказаної інформації після оприлюднення прізвищ так і не сталося. 

Нагадуємо, що минулого року наше видання вже повідомляло про скандал з підробними ліками, які реалізовувалися у Житомирському онкодиспансері через лікарів-хіміотерапевтів. Тоді до нашої редакції звернулася група онкохворих житомирян. Питання було тільки одне: лікарі постійно пропонують, а краще сказати примушують хворих на онкологію купувати в них нібито сертифіковані ліки зі знижками. Але потім хворим ставало гірше, хоча повинно було спостерігатися покращення стану. Причому у хворих не спостерігалось характерних ознак після проведення терапії цими препаратами. Це було зафіксовано одразу кількома незалежними фахівцями. 

На сторінках нашого видання тоді вийшов досить змістовний матеріал, але на наше звернення в ГУ Нацполіції відповіли, що не знайшли підтвердження викладених фактів, хоч всю інформацію і було до них доведено. Було передано навіть фото- і відеофіксацію передачі контрафактних ліків.

Також варто нагадати, що у далекому липні 2011 року лікарі у Житомирі також продавали онкохворим ліки, які повинні видаватися безкоштовно. Таким чином вони заробили на хворих на рак близько 110 тисячі гривень. Лікарську аферу тоді викрила СБУ Житомирської області. У спецслужбі розповіли, що на людській біді наживалися медики обласної клінічної лікарні.

«Було встановлено, що на вудку шахраїв попалися 250 людей», – розповіли у пресгрупі УСБУ в Житомирській області. Під підозрою було п'ять лікарів. Винним загрожувало від 5 до 8 років в'язниці, але чи був вирок суду, встановити за давністю років нам не вдалося. Крім того, в єдиному реєстрі судових рішень за вказаний період не вдалося знайти обвинувальних рішень суду. 

Містяни, хворі на онкозахворювання, які тоді зверталися до нашої редакції, стверджували, що керує розподілом контрафактних ліків завідувач відділенням хіміотерапії Сергій Гринчук. Він є колишнім зятем Віктора Лучківа, який тривалий час обіймав посаду заступника начальника департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА. У 2019 році Віктора Лучківа спіймали за отриманням хабаря у розмірі 10 тисяч гривень, але цей факт не завадив йому залишитися на посаді. Також Лучків – хірург, який проводить операції в обласному онкологічному диспансері.

Сам Сергій Гринчук – лікар-хіміотерапевт Житомирського обласного онкологічного диспансеру – часто виставляв фото у соціальних мережах з місць, де відпочивав за кордоном на елітних курортах. Фото з курортів супроводжувалися підписами на кшталт: «Гроші пахнуть».

Скандал вдалося пригасити, незважаючи на те, що від тодішньої громадської ради при ЖОДА будо звернення до керівництва Житомирської обласної державної адміністрації. 

Пацієнти, що тоді звернулися до нашої редакції за допомогою, надали відеозйомку процесу передачі препаратів для хіміотерапії онкохворим. На відео можна побачити номери машин, запис розмов між посередниками та пацієнтами. На одному з фото чітко можна побачити телефон та прізвище Сергія Гринчука. Тоді ми намагалися отримати коментар від начальника управління охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації, але марно. Але нам вдалося отримати маленький коментар від Ігоря Сабадаша, директора КНП «Житомирський облонкодиспансер» ЖОР. На наше прохання прокоментувати ситуацію зі скандалом з одним із лікарів, який пропонував хворим на онкологію нібито сертифіковані ліки зі знижками, Ігор Сабодаш зазначив: «Ми не можемо точно стверджувати, що він займався збутом несертифікованих ліків, бо це робили через кур’єрів. Зі свого боку ми зробили все можливе – звільнили його з посади завідуючого лікаря. Зараз він просто лікар». 

Гринчук, не задоволений таким наказом, подав до суду. До того ж він встиг стати депутатом Житомирської міської ради, що давало йому деякі преференції.

У рішенні Богунського районного суду міста Житомира від 16.12.2020 року по справі № 295/10964/20 зазначено: «У вересні 2020 року позивач звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що до 25.08.2020 року він працював на посаді завідувача хіміотерапевтичного відділення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради. <…> 25.08.2020 року він був повідомлений адміністрацією про переведення із займаної посади на посаду лікаря-онколога, а із змісту наказу № 79/ОД від 25.08.2020 року він дізнався, що його переведення відбулося з метою удосконалення роботи відділення, зняття соціальної напруги, яка виникла після публікації в мережі «Інтернет» відеозапису про роботу хіміотерапевтичного відділення та викликала масштабні обурення та невдоволення в суспільстві щодо діяльності відділення і закладу в цілому. Зазначений наказ вважає незаконним, оскільки згоду на переведення на посаду лікаря він не висловлював ні усно, ні письмово, а поширена інформація його не стосується. Таким рішенням роботодавця були порушені його права, що також призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків».

До речі, в матеріалах суду також зазначено, що із довідки КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради від 21.09.2020 року № 1294 убачається, що різниця заробітної плати завідувача хіміотерапевтичного відділення та лікаря-онколога хіміотерапевтичного відділення становить 422,76 грн на місць (10% за завідування). Напевно, це дуже «суттєве» погіршення матеріального стану для позивача.

Житомирська Феміда, не спромагаючись дослідити всі обставини справи, а також за відсутністю сторін при розгляді справи у судовому засіданні, винесла рішення від 16 грудня 2020 року, яким Сергій Гринчук був поновлений на посаді завідуючого хіміотерапевтичним відділенням, а з комунального підприємства стягнули 700 гривень різниці в заробітку. Також у позовній заяві містилася вимога, відповідно до якої Гринчук хотів ще отримати 10 тис. грн на відшкодування моральної шкоди та оголосити повний текст судового рішення на зборах трудового колективу КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» у присутності позивача. В зв’язку з тим, що онкодиспансер рішення суду першої інстанції не оскаржував і 22 січня 2021 року воно набуло законної сили, Сергій Гринчук знову поновився на посаді. Але сподіваємося, що ненадовго. 

Доки онкохворі борються з важким недугом, нерідко продаючи все до останньої копійки, інші паразитують на їхній біді. Сподіваємося, що винні у цій історії будуть покарані. Ми не залишимо без уваги цю ситуацію і про результати обов`язково повідомимо згодом. 

Ольга Сідлецька, Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (9)
  • Ирина Свинцицкая

    Сволота.....
  • Ольга Ольга

    4 місяці потому відлетів на небеса родич,якому вперше поставили діагноз і відразу 4 стадія.Лікувався 1,5 роки і відійшов у вічність.
  • Ольга Ольга

    Так і хочеться їм побажати........Але не буду цього робити, все вирішеться так,як заслуговують.
  • Тамара Коваль

    а хто выкрыл ?

keyboard_arrow_up