Лікар, якого звинувачують в тому, що він дурив пацієнтів, подав до суду та став депутатом міськради

Лікар, якого звинувачують в тому, що він дурив пацієнтів, подав до суду та став депутатом міськради

Лікар-хіміотерапевт, якого понизили в посаді за зловживання службовим становищем, не тільки намагається поновитися на посаді через суд, але й пройшов на виборах до Житомирської міської ради за списком від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».

Ми разом сумуємо за лікарями, які загинули, рятуючи наші життя під час боротьби з коронавірусом. Лікарі, які самовіддано працюють у наших нелегких умовах, заслуговують тільки на безмежну повагу та шану. Але, на жаль, є лікарі, які власне збагачення ставлять вище за свій лікарський обов’язок.

На початку вересня 2020 року наше видання розмістило матеріал «У Житомирі лікарі наживаються на онкохворих, або Як ракова пухлина пожирає людські душі». 

Нагадаємо, що до нашої редакції звернулася група житомирян, які хворіють на онкологічні захворювання, зі скаргами, що лікарі постійно примушують хворих на онкологію купувати в них нібито сертифіковані ліки зі знижками. Але потім хворим ставало гірше, хоча повинно було спостерігатися покращення стану. Причому у хворих не спостерігалось характерних ознак після проведення терапії даними препаратами. Це було зафіксовано одразу кількома незалежними фахівцями. 

Відео дня

Це, за свідченням голови правління громадської організації «Поліський щит» Сергія Ткачука, який вже досить довго особисто займався розслідуванням зловживань у Житомирському онкодиспансері, почалося багато років тому. 

У 2019 році Віктор Лучків, який займає посаду заступника начальника департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА, був спійманий на отриманні хабара у розмірі 10 тисяч гривень, але цей факт не завадив йому залишитися на посаді. Також Лучків – хірург, який проводить операції в обласному онкологічному диспансері. Зять Лучківа – Сергій Гринчук – лікар-хіміотерапевт Житомирського обласного онкологічного диспансеру. 

Відносно Сергія Гринчука було отримано кілька скарг щодо того, що він змушує хворих купувати ліки, які взагалі не діють належним чином. Після них навіть не спостерігаються певні зміни в самопочутті, які бувають після хіміотерапії. Також він часто виставляє на власних сторінках у соціальних мережах фото з коментарями на кшталт «гроші пахнуть». Ми сподівалися, що правоохоронні органі, прокуратура і СБУ звернуть увагу на те, що постійно відбувається в стінах онкодиспансеру. Також нам повідомили, що від громадської ради було звернення до керівництва Житомирської обласної державної адміністрації. Біль і відчай заполонили все, але знаходяться ті, хто наживається на людському горі.

Пацієнти, що звернулися до нашої редакції за допомогою, надали відеозйомку процесу передачі препаратів для хіміотерапії онкохворим. На відео можна побачити номери машин, почути запис розмов між посередниками та пацієнтами. На одному з фото чітко можна побачити телефон та прізвище Сергія Гринчука. Знову величезний об’єм інформації, який неможливо викласти в одній статті в газеті. І знову ми задавалися питанням: чи буде ласка та бажання правоохоронців копатися в цьому бруді? На жаль, виявилося, що ні… 

В тому матеріалі ми розмістили маленькій коментар від Ігоря Сабадаша, директора КНП «Житомирський облонкодиспансер» ЖОР. На наше прохання прокоментувати ситуацію зі скандалом з одним з лікарів, який пропонував хворим на онкологію нібито сертифіковані ліки зі знижками, Ігор Сабадаш зазначив: «Ми не можемо точно стверджувати, що він займався збутом несертифікованих ліків, бо це робили через кур’єрів. Зі свого боку ми зробили все можливе – звільнили його з поста завідуючого лікаря. Зараз він просто лікар», – додав Сабадаш. 

Правоохоронні органи проігнорували наше звернення та зробили вигляд, що взагалі нічого не сталося. Але насправді сталася ще жахливіша річ – людина, яку звинуватили в торгівлі контрафактними ліками, стала депутатом Житомирської міської ради. Так що потім не дивуйтеся, чому міськрада приймає інколи дуже дивні рішення.

А тим часом у Богунському районному суді м. Житомира суддя Людмила Семенцова слухає справу за номером 295/10964/20. Наступне засідання призначено на 27 листопада 2020 року на 12:00.

Сторони у справі – відповідачі: директор комунального некомерційного підприємства «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради Сабадаш Ігор Іванович та комунальне некомерційне підприємство «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради, позивач: Гринчук Сергій Олексійович. Суть спору: визнання наказу незаконним та його скасування, поновлення на посаді, стягнення різниці у заробітку, моральної шкоди.

Тож історія нашого протистояння з медичною мафією, що наживалася на онкохворих, набирає нових обертів. Представниками організації «Поліський щит», які переймаються цією ситуацією, було написано ряд звернень, де описувалися зловживання ескулапів, також відбувся ряд зустрічей з обласним керівництвом з цього питання.

Голова правління громадської організації «Поліський щит» Сергій Ткачук перед початком судового засідання 5 листопада так прокоментував цю подію: «Ми прийшли на судове засідання. Позивачем є колишній лікар-хіміотерапевт Житомирського обласного онкологічного диспансеру Гринчук Сергій Олексійович. Після скандалу у ЗМІ, після наших звернень, після наших розмов з керівництвом медичної галузі Житомирської області даного горе-гіппократа було звільнено з роботи, оскільки було встановлено ряд порушень, які вчинялися ним. Зараз дана особа намагається поновитися на роботі. Крім того, він вимагає відшкодувати йому заробітну плату і виплатити моральну шкоду. Йому недостатньо тих коштів, які він збирав з пацієнтів. На ці кошти дана особа вела образ життя, який притаманний не лікарю онкодіспансера, а більш потужному бізнесмену «середньої руки». Ми будемо й у подальшому приходити на судові засідання і будемо контролювати хід даної справи». 

Від редакції нагадуємо, що наступне судове засідання призначено на 27 листопада 2020 року на 12:00 в Богунському районному суді м. Житомира.

Вже коли матеріал був готовий до друку, ми отримали ще один коментар від Ігоря Сабадаша, директора КНП «Житомирський облонкодиспансер» ЖОР, в якому він зазначив, що Сергія Гринчука було тільки понижено в посаді і зараз він працює звичайним лікарем-хіміотерапевтом. Звернень до правоохоронних органів, незважаючи на створену комісію та її висновки, не було. Також, на думку Ігоря Сабадаша, Сергій Гринчук має всі шанси поновитися через суд на попередній посаді. 

Але це не вирішує проблему прихованого продажу контрафактної продукції під виглядом сертифікованих ліків. За словами очільника облонкодиспансеру, йому вдалося переломити ситуацію, адже раніше «лікарі продавали ліки саме в кабінетах». І тоді були звернення до правоохоронців, які власне і допомогли припинити безлад у лікарні. Незважаючи на всі прийняті заходи, за словами керівника, довести, що саме лікарі зараз отримують відсотки від продажу ліків через кур’єрів, майже неможливо, адже це робиться не в кабінетах, а за територією облонкодиспансеру. Інколи це робиться через соціальні мережі, через сайти в інтернеті. Також Ігор Сабадаш наголосив, що зараз укладений контракт з Національною службою здоров’я України, і в більшості випадків медичні препарати для хіміотерапії закуповуються за кошт державного бюджету. Але тоді знову виникає питання: чому лікарі продовжують примушувати онкохворих купувати дорогі препарати через посередників? І це запитання поки ще залишається без відповіді.

Руслан Мороз


 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up