У Житомирі лікарі наживаються на онкохворих, або Як ракова пухлина пожирає людські душі

У Житомирі лікарі наживаються на онкохворих, або Як ракова пухлина пожирає людські душі

Роками лікарі Житомирського онкологічного диспансеру замість справжніх ліків змушували хворих купувати якусь невідому речовину.

До нашої редакції звернулася група житомирян, які хворіють на онкологічні захворювання. Питання було тільки одне: лікарі постійно пропонують, а краще сказати – примушують хворих на онкологію купувати в них нібито сертифіковані ліки зі знижками. Але потім хворим ставало гірше, хоча повинно було спостерігатися покращення стану. Причому у хворих не спостерігалось характерних ознак після проведення терапії даними препаратами. Це було зафіксовано одразу кількома незалежними фахівцями. 

То чому лікарі пропонують або примушують хворих купувати ліки саме в них, а не в аптечній мережі? Чи були звернення до правоохоронних органів в зв’язку з переліченими фактами? Наша редакція спробувала в цьому розібратися.

Наше видання вже неодноразово друкувало матеріали з розслідуваннями щодо зловживань в сфері медичних послуг. Але, на жаль, більшість наших публікацій залишилося поза увагою правоохоронних органів. Хоч інформацію і було до них доведено.

Відео дня

Взагалі скандали з підробними або неякісними ліками в Житомирі виникають регулярно, а також з їх незаконним збутом онкохворим. Наприклад, ще в далекому липні 2011 року лікарі у Житомирі продавали онкохворим ліки, які повинні видаватися безкоштовно. Таким чином вони заробили на хворих на рак близько 110 тисяч гривень. Лікарську аферу тоді викрила СБУ у Житомирській області. У спецслужбі розповіли, що на людській біді наживалися медики обласної клінічної лікарні. 

Як повідомляли в СБУ, хвацькі лікарі впродовж 2010-го року продавали хворим на рак медпрепарати, необхідні для проведення хіміотерапії. При цьому медики не забували вказувати в картці пацієнтів, що ліки вони отримали безкоштовно, як того вимагала держпрограма з забезпечення ліками онкохворих.

«Було встановлено, що на вудку шахраїв попалися 250 людей», – розповіли в пресгрупі УСБУ в Житомирській області. Під підозрою було п'ять лікарів. Винним загрожувало від 5 до 8 років в'язниці, але чи був вирок суду, встановити за давністю років нам не вдалося. 

Аналогічний скандал виник вже минулого року в Києві. Тоді у серпні 2019 року у столиці викрили групу лікарів, які вимагали з онкохворих хабарі за безкоштовні ліки. Суми хабарів за призначення та видачу безкоштовних медичних препаратів онкохворим громадянам коливалися від трьох до 70 тисяч гривень. Про це йшлося на офіційному сайті Національної поліції.

Окрім того, за даними правоохоронців, медики вимагали винагороду з підприємців за перемогу на тендерах під час закупівлі ліків. Так звані «відкати» становили від 15 до 20 % від загальної вартості укладених угод.

Під час обшуків у службових приміщеннях Інституту раку та за місцем мешкання фігурантів правоохоронці вилучили документацію, що підтверджує їхню причетність до протиправної діяльності. Крім того, у службовому кабінеті одного з медиків оперативники вилучили 20 тисяч гривень.

Як розповіли столичні лікарі, в хіміотерапію входить 15 препаратів, і всі вони видаються державою безкоштовно. Але періодично в країні виникають скандали з тим, що ці препарати продаються за гроші. Щоправда, останнім часом ця ситуація трапляється нечасто – люди вже краще розбираються у своїх правах.

У січні 2020 року українські ЗМІ повідомили, що лікарі Інституту раку, які наживалися на онкохворих, постануть перед судом. Правоохоронці завершили розслідування у кримінальному провадженні відносно службових осіб Національного інституту раку МОЗ, які організували злочинну схему власного збагачення за рахунок онкохворих пацієнтів. Про це повідомляла пресслужба прокуратури Київщини.

Досудовим розслідуванням встановлено, що завідувач поліклінічного відділення Національного інституту раку разом з лікарем-онкологом створили умови, за яких пацієнти не могли скористатись своїм правом на безоплатне лікування. 

Потерпілими визнано 5 громадян, які лікувалися в Інституті раку. Їм завдали шкоди на 40 тисяч гривень.

За результатами досудового слідства двом службовим особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України. 

Як відомо, підозрюваних взяли під варту з можливістю застави у 160 560 гривень. 

Перед тим, як продовжити, дуже кортить згадати історичну притчу про чуму в Женеві. Може, вона комусь щось нагадає?

Коли в 1530 році в Женеву нагрянула бубонна чума, там вже все було готово. Відкрили навіть цілий шпиталь для зачумлених. З лікарями, фельдшерами і доглядальницями. Купці скинулися, магістрат субсидії щомісяця видавав. Пацієнти постійно грошенята підкидали, а якщо хто з них одиноких помирав, то все майно лікарні переходило.

Але потім сталася біда. Чума пішла на спад. А субсидії з платою за утримання залежали від кількості пацієнтів. Для співробітників женевського госпіталю зразка 1530 року не стояло питання добра і зла. Якщо чума дає гроші, значить чума – це добро. І тоді почали лікарі це саме добро завдавати.

Спершу вони просто труїли пацієнтів, щоб підвищити статистику по смертності, але швидко зрозуміли, що статистика повинна бути не просто за смертністю, а за смертністю від чуми. Тоді вони стали вирізати нариви з тіл небіжчиків, сушити, товкти в ступі і подавати іншим пацієнтам як ліки. Потім вони стали цей порошок сипати на речі, носові хустки і підв'язки. Але чума якось все одно продовжувала вщухати. Мабуть, погано працювали сушені бубони. Лікарі вийшли за межі госпіталю і стали ночами обробляти бубонним порошком ручки дверей, вибираючи ті будинки, де можна було потім поживитися. Як писав очевидець цих подій, «це залишалося прихованим деякий час, але він більше дбає про збільшення числа гріхів, ніж про приховування їх». Коротше, один з ескулапів знахабнів і зледащів до такої міри, що вирішив не бродити ночами по всьому місту, а просто кинути згорток з порошком в натовп вдень. Сморід піднявся до небес, і одна з жінок, що завдяки щасливому випадку вийшла недавно з цього госпіталю, дізналася, чим пахне.

Співробітника пов'язали і віддали в добрі руки відповідних майстрів. А вже ті постаралися добути з нього побільше інформації.

Загалом, страта тривала кілька днів. Винахідливих Гіпократів прив'язали до стовпів на возах і возили по всьому місту. На кожному перехресті кати розпеченими щипцями виривали у них шматки м'яса. Потім привезли на площу, відрубали голови і четвертували, а частини рознесли по всіх районах Женеви для науки. Виняток зробили лише для сина наглядача шпиталю, який не брав участі в процесі, але бовкнув, що знає, як складати мікстури і як готувати порошок, не побоюючись зараження. Йому просто відрубали голову, «щоб перешкодити поширенню зла».

Повернемося до наших днів. Як нам вдалося встановити, схема доволі проста. За свідченням голови правління громадської організації «Поліський Щит» Сергія Ткачука, який вже досить довго особисто займався розслідуванням зловживань в Житомирському онкодиспансері, почалося це багато років тому.

Нагадаємо, що Зіновій Парамонов очолював 15 років обласне управління охорони здоров’я Житомирської ОДА.

Зять Парамонова – Віктор Лучків – одружений на доньці Віталії. Лучків займає посаду заступника начальника департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА. В 2019 році його спіймали на отриманні хабара у розмірі 10 тисяч гривень, але цей факт не завадив йому залишитися на посаді. Також Лучків – хірург, який проводить операції в обласному онкологічному диспансері.

Зять Лучківа – Сергій Гринчук, лікар-хіміотерапевт Житомирського обласного онкологічного диспансеру, що створив злочинну схему реалізації препаратів хіміотерапії для онкохворих пацієнтів. Сибарит дуже часто відпочиває за кордоном на елітних курортах. Фото з курортів, які виставляє на власних сторінках в соціальних мережах Сергій Гринчук, можуть вразити будь-кого. А коментарі на кшталт “гроші пахнуть”, можуть звести з глузду всю житомирську гопоту.

Ми все ж сподіваємося, що правоохоронні органі, прокуратура і СБУ звернуть увагу на те, що постійно коїться в стінах онкодиспансеру. 

Нам повідомили, що від Громадської ради було звернення до керівництва Житомирської обласної державної адміністрації. Може, тільки це трохи зрушило з мертвої точки вирішення цього питання?

Біль і відчай заполонили все, але знаходяться ті, хто наживається на людському горі. Інколи навіть коментарі на сайтах для онкохворих говорять більше, ніж офіційні документи. Зайдіть на будь-який, що знайдеться в пошуковику. Майже на кожному згадується Житомирський онкодиспансер:

Хвора Т.: «Мене двічі оперували в онкодиспансері міста Житомира. Спочатку мене оперував Белей І.Б. і по його недбалості мені необхідно було зробити ще одну операцію. Другу робив Лучків В.І. Шви жахливі. Потім пішло ускладнення і, знаючи діагноз, ускладнення, він не направив ні до якого лікаря. Тому що Лучків не компетентний ні в чому! Він знає тільки, скільки грошей йому повинні дати. Я платила йому за гормональні препарати, які держава виділяє безоплатно. Також це ХАМ, він не поважає своїх пацієнтів. Таким не місце в медицині. Люди, шукайте і стукайте в двері до хороших лікарів, і вам відкриють. Не повторюйте чужих помилок».

Хвора Л.: «Сьогодні колеги по перу розповіли страшну історію про побори в цьому диспансері. За операцію з видалення пухлини завідуючому потрібно 5000 грн, плюс анестезіолог 1000, і це тільки початок! Вони ж більше випивають крові з хворих!». 

Пацієнти, що звернулися до нашої редакції за допомогою, надали відеозйомку процесу передачі препаратів для хіміотерапії онкохворим. На відео можна побачити номери машин, почути запис розмов між посередниками та пацієнтами. На одному з фото чітко можна побачити телефон та прізвище Сергія Гринчука. Знову величезний об’єм інформації, який неможливо викласти в одній статті в газеті. Ось тільки знову постає те ж питання: чи буде ласка та бажання правоохоронців копатися в цьому бруді? На жаль, досвід підказує, що все так і затихне. І будуть продовжуватися братися хабарі, а пацієнти отримуватимуть ліки, «розлиті» в якомусь гаражі.

Ми намагалися отримати коментар від начальника управління охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації, але марно. Але ми отримали маленькій коментар від Ігоря Сабадаша, директора КНП «Житомирський облонкодиспансер» ЖОР. На наше прохання прокоментувати ситуацію зі скандалом з одним з лікарів, який пропонував хворим на онкологію нібито сертифіковані ліки зі знижками, Ігор Сабодаш зазначив: «Ми не можемо точно стверджувати, що він займався збутом несертифікованих ліків, бо це робили через кур’єрів. Зі свого боку ми зробили все можливе – звільнили його з поста завідуючого лікаря. Зараз він просто лікар», – додав Сабадаш.

Руслан Мороз

Коментарі (21)
  • Сергій Варін

    Так було і з нашою покійною мамою,2010-11рік,через телефон призначалися таємні зустрічі в різних місцях, і продавали препарати до хіміотерапії,1500,4000,8000тисяч,на той час..і тільки з цього посту дізнався що то шахрайство,це ще скильки людей не звертались у поліцію,і суми вкрадені у людей значно більше,а головне вкрадені у людей роки життя
  • Нина Мужэва

    Я думаю разве он или его родственники застрахованы от такой страшной болезни  они что думают им непридется страдать а лики кто знает помогут ли они одужить. Господи обращусь врачей которые давали клТву  помогать больным
  • Наталі Скороход

    😂😂😂
  • Oksana Dubova

    онкодиспансер-це страшне місце,умови погані,переповнене, яке збиралися ремонтувати,чи будувати  нове,але куди дівати онкохворих,яких тьма
    тьмуща? в  2017році  в червні місяці робили операції на кишківнику по 10-16 в день і гроші,гроші і гроші,деруть по-чорному! одне медсестра на все відділення яка відмовилась від грошей,коли я давала ,щоби мамі краще шви обробляла. а так всі беруть і беруть! щоб ви зрозуміли рівень порядності! одна на все відділення хірургічне!!! а в майбутньому людей буде все більше хворих на рак,бо харчування стає ще хімічнішим і стреси ще більші.я була вражена кількістю людей і зрозуміла тоді що,ось де народ проводить своє життя,в онколікарні!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up