Після трьох самовідводів головуючих суддів все ж призначено до слухання по суті справу «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка

Після трьох самовідводів головуючих суддів все ж призначено до слухання по суті справу «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка

У Богунському районному суді м. Житомира 16 січня 2023 року відбулося підготовче засідання колегії суддів, яка буде розглядати справу «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка.

Нагадуємо, що раніше тричі внаслідок самовідводу змінилися головуючі судді і один раз - судді колегії суддів. Цього разу справу у Богунському судді слухають колегія з трьох суддів і четвертий - запасний суддя. 

Раніше, на судовому засіданні 2 грудня 2022 року, колегія суддів Богунського районного суду повинна була заслуховувати покази «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка. Але замість цього була винесена Ухвала про самовідвід двох суддів судівської колегії та справу передано до канцелярії для проведення авторозподілу справ між суддями. Це вже третій самовідвід. До цього, після двох самовідводів головуючих суддів, після авторозподілу новим головуючим суддею колегії суддів Богунського районного суду м. Житомира став Д.В. Кузнецов.

На підготовчому засіданні 16 січня 2023 року прокурор Валерій Сагадін заявив клопотання щодо посилення запобіжного заходу відносно Анатолія Захаренка до утримання під вартою, аргументуючи це словами сторони потерпілих, що є наявні ризики неявки обвинуваченого до суду. Суд відхилив це клопотання прокурора і залишив запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту з 22:00 вечора до 6:00 години ранку.

Відео дня

Також захисники Анатолія Захаренка заявили два клопотання про повернення обвинувального акту прокурору, адже на їх думку, обвинувальний акт містить багато неточностей, а замість доказів – тільки припущення. Крім того, навіть у тексті обвинувального акту є відомості щодо великої кількості алкогольних напоїв та вогнепальної зброї, які привезли з собою загиблі. На фото з місця події також можна побачити пристрої для вживання наркотичних засобів. Цікаво, що у частині загиблих дослідження на вміст канабіноїдів у крові не проводилося. Судовий експерт заявив, що «не було спеціальних реагентів для проведення такого дослідження». Також у обвинувальному акті не заперечується тої факт, що перший постріл пролунав саме від загиблих в бік Захаренка, а не навпаки. Ці відомості, якщо знайдуть підтвердження під час дослідження доказів, суттєво змінюють ситуацію навколо цієї справи. Крім того, у обвинувальному акті підтверджується факт словесної образі в бік Захаренка від приїжджих.

Під час підготовчого засідання суд прийняв цивільні позови, а також надав 15 днів для складання відзиву на позовну заяву.

Захисник Анатолія Захаренка Андрій Циганков так прокоментував дану подію:

«На мою думку, зазначене рішення не відповідає в повній мірі вимогам закону, адже той обвинувальний акт, який прийняв прокурор, не відповідає вимогам щодо його оформлення, складання, наповнення та підтвердження. Мабуть, і сторона обвинувачення, і сторона потерпілих, і самі потерпілі стали заручниками ситуації, коли, не проводячи в повному обсязі передбаченого законодавством досудового слідства, зробила сторона обвинувачення. 

Тобто ті питання, що є в обвинувальному акті, що всі вісім чоловік приїхали до водоймища, яке орендувала родина Захаренка, з метою пиячити, повністю озброєні, на автомобілі, який мав іноземну реєстрацію. Автомобіль пошкоджений, а власник не встановлений. 

… Ми маємо пам’ятати, що дві речі: перший постріл, який пролунав у ту жахливу ніч, пролунав не в сторону загиблих, він пролунав від загиблих у сторону Захаренка. Після чого останній мав захищати своє життя і здоров’я.  

… На водоймище, в яке Захаренко вклав душу і перетворив на місце відпочинку, прийшли вісім чоловік, які намагалися встановити свої правила, вимагали відмовитися від своїх обов’язків громадянина щодо звинувачення хабарника в тому, що він вимагав хабар у Захаренка».

На 23 січня 2023 року призначено розгляд справи по суті з самого початку. 

Власне, сам судовий розгляд вже триває третій рік. Анатолія Захаренка обвинувачують в вбивстві сімох осіб та у замаху на життя ще однієї особи. Але під час судових засідань кожного разу відкриваються нові факти, які ставлять під великий сумнів якість проведеного слідства. Про це неодноразово заявляли і потерпілі, і підсудний. До того ж повністю зник так званий «суспільний резонанс» справи, адже більшість громадських формувань та представників пов’язують дану справу з корупцією в поліції, тому не вважають за потрібне втручатися в дану справу з будь якого боку.

Крім того, велика кількість процесуальних помилок при призначенні суддів при авторозподілі призвели к затягуванню процесу, відводу або самовідводу суддів та призначенню нового складу судівської колегії суддів, яка буде слухати справу з самого початку. 

Руслан Мороз

Читайте також:

Судовий розгляд справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка завершився третім відводом суддей.

Справу «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка розглядають з самого початку.

Справа «житомирського стрільця»: через самовідвід судді судовий розгляд, який тривав майже два роки, почнеться спочатку

Після самовідводу головуючої судді не вдалося сформувати нову колегію суддів у справі житомирського стрілка Анатолія Захаренка

У Богунському суді продовжується розгляд справи "житомирського стрілка"

Адвокати «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка стверджують, що нового суддю знов обрано з порушенням законодавства

У справі «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка суд знову прийняв ухвалу про повторний відвід головуючого судді.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • moe privatne

    А ще цікаво, чому видання називає масового вбивцю військових 'стрілком', можливо має до нього нездорову симпатію?
  • moe privatne

    Цікаво, що журналіст не поцікавився думкою потерпілих. Зато чомусь з задоволенням цитує нічим не підтверджену брехню адвоката Циганкова, де той в тому числі прилітає потерпілих до своєї брехні. Потерпілі жодного разу не заявляли, що мають претензії до досудового слідства. І обвинувачуваний акт не містить тієї брехні, про яку говорить Циганков. Про це заявили адвокати потерпілих. Але журналісту Р. Морозу напевно це не цікаво. Можливо журналіст не знає, що таке об'єктивність і незаангажованість, на превеликий жаль

keyboard_arrow_up