«Комуналка» 2017: нормативи менші, а сплатити доведеться більше

«Комуналка» 2017: нормативи менші, а сплатити доведеться більше

Тарифи на «комуналку» знову переглядатимуть. Кому це потрібно, і як це вплине на населення?

 

Нещодавно, 6 лютого, Кабмін прийняв нову постанову №51, нею затверджують чергове зниження соціальних нормативів на користування послугами житлово-комунального господарства – газ, тепло- та електропостачання. У документі говориться, що перегляд нормативів зумовлений тим, що українські домогосподарства споживають менше енергоносіїв, ніж закладено в нинішні нормативи. Саме через це їх вирішили переглянути та відрегулювавши – зменшити.

Зідно з постановою, невдовзі під час опалювального періоду норма природного газу для опалювання приміщення при розрахунку субсидії замість 5,5 м³ становитиме 5 м³ на «квадрат» опалювальної площі.

Разом з тим, тепер знизилися нормативи споживання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентам, житлові будинки яких обладнані будинковими або квартирними лічильниками: з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на 1 кв м опалювальної площі на місяць в опалювальний період. Для індивідуального електричного опалення також прийматимуть зміни – з 65 кВт/год. до 51 кВт/год. на 1 кв м опалювальної площі.

Відео дня

Люди дуже стурбовані і побоюються, що в наступному опалювальному сезоні за «комуналку» доведеться платити більше.

«Кожен випадок надання субсидії розглядається окремо. Наприклад, якщо у житловому приміщенні непрацездатні пенсіонери, ми можемо їм збільшити площу. Проте, у кого субсидія покриває усю площу – змінити норми неможливо», – розповіла заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради м. Житомира, начальник відділу соціальної допомоги Наталія Живанюк.

Дорога «комуналка» вже давно впливає на ринок нерухомості. Люди не в змозі утримувати свої оселі повністю, і можливо, скоро почнуть їх розмінювати. Різниця в ціні на 3- та 4-кімнатні квартири у порівнянні з 2-кімнатними майже не відчутна.

«Фактори, що впливають на ринок нерухомості, різні. Це економічна ситуація, скорочення робочих місць, закриття «фопів» та нове будівництво. На сьогодні нове будівництво надає більшість квартир нового планування. Минулого року приблизно 40% покупців спрямували свої кошти на купівлю нового житла. Цьогоріч ситуація не зміниться», – зазначив голова ради громадського об’єднання Житомирської рієлторської палати Валерій Зайченко.

За новими нормативами субсидії та пільги будуть нараховувати вже на наступний опалювальний сезон 2016-2017 рр. Нововведені нормативи, зідно з постановою, будуть дійсні з 1 травня 2017 року. Нині перерахунок існуючих субсидій проводитись не буде.

Марина Михальчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up