Результати транскордонної співпраці для Житомирщини

Результати транскордонної співпраці для Житомирщини

У Києві 13 червня підбили підсумки реалізації 29 транскордонних проектів за програмами територіального співробітництва «Білорусь – Україна» та «Молдова – Україна». Серед них 4 проекти за фінансової підтримки Європейського союзу успішно реалізовані в нашому регіоні

Транскордонні проекти за двома програмами були спрямовані на місцевий та регіональний розвиток прикордонних регіонів, стимулювання економічного зростання, пошук спільних рішень для загальних проблем по обидва боки кордону та зробили важливий внесок у покращення умов життя місцевих громад.
Транскордонне співробітництво (ТКС) – це співпраця сусідніх територій держав, визначальним фактором яких є наявність кордону між партнерськими регіонами. Для України транскордонне співробітництво є надзвичайно важливим, адже воно допомагає розв’язувати спільні проблеми та поліпшує соціально-економічний розвиток. Транскордонне співробітництво – тема трішки специфічна, але тим не менш, в регіональній політиці ЄС до неї прикута значна уваги. В Україні також доволі тривалий час прикордонна співпраця набуває особливого значення як на державному, так і на регіональному рівнях.
«Програма транскордонної співпраці – важливий інструмент для розвитку прикордонних територій. Це не лише реалізація заходів прикордонного співробітництва, а й додаткові можливості до участі у програмах ЄС регіонів України, які не залучені до програм прикордонної співпраці, зокрема, Чернігівської, Житомирської та Київської областей, - наголосила під час підсумкової прес-конференції голова української делегації від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ганна Білоколос.

ЄС інвестував 5,6 млн євро у 29 грантових проектів для підтримки транскордонної співпраці місцевих громад України із сусідніми регіонами в Білорусі та Молдові за 2015-2019 рр.
У програмі «Білорусь – Україна» було реалізовано 13 спільних проектів у 4 українських регіонах - Волині, Рівненщині, Житомирщині, Київщині та Чернігівщині; у Білорусі - Брестській та Гомельській областях.
«Європейська Комісія підтримує вектор щодо імплементації співробітництва транскордонної взаємодії. Мета програм, започаткованих 4 роки тому, – розвиток партнерства з іншими країнами-членами Східного партнерства. Важливо зазначити, що програма була націлена на врахування двосторонніх інтересів та на укріплення партнерства на транскордонній території, - зазначив керівник програм Європейської Комісії (DG NEAR) Лучіан Джега.

За фінансової підтримки від Європейського союзу Житомирським обласним фондом соціального захисту інвалідів реалізована ініціатива «Зміцнення міжнародних контактів між організаціями осіб з інвалідністю України та Білорусі для спільних рішень у сфері інтеграції людей з інвалідністю в спорт та туризмі». Партнером в проекті загальною вартістю 209 тисяч євро виступило Гомельське громадська об’єднання «Інваліди-спинальники». Впродовж 14 місяців запланований цілий ряд спортивних заходах для людей з особливими потребами. Завдяки проекту вперше стало можливим спільний сплав на байдарках інвалідів-спинальників.
- Від Житомира та Гомеля до місця сплаву, річки Уборть на кордоні між державами, близько 200 км, - розповідає голова обласного фонду соціального захисту інвалідів Олександр Лобов. – Однак все продумано до дрібниць: від підбору зручних для інвалідів-спинальників надувних байдарок з сидіннями – до супроводу рятувальниками і організації кожного сплаву з 20 чоловік.
Загалом в сплавах прийняли участь 300 людей з обох країн. Та більш всього людей прийняли в клубній діяльності – 1200 учасників в Україні та 1400 в Білорусії. З початком роботи клубу «Freedom» започатковані секції настільного тенісу, бочче, армреслінгу, шахів та шашок, більярду. У супроводі професійних тренерів люди з особливими потребами оволоділи даними видами спорту та взяли участь у міжнародних змаганнях між клубами.

На соціальну реабілітацію людей з особливими потребами націлена ініціатива й луцького КП «Ласка» через підготовку спеціалістів в каністерапії в транскордонному регіоні. Каністерапія – методі лікування та реабілітації за допомогою спеціально відібраних собак. По кожній з семи областей-учасниць, включно з Житомирською, підготовлено по 3 спеціаліста, які пройшли навчання і можуть працювати каністерапевтами.
Проект «Енергія біомаси – перетворення природнього потенціалу в регіональну співпрацю» від рівненської агенції «ІнвестІнРівне» створили онлайн карту біоенергетичного сектору регіону, дослідження вирощування енергетичних рослин та інфраструктурної складової.

Розвитку традиційних народних ремесл України та Білорусі визначені пріоритетом в проекті «Українського центру інтелектуального розвитку». Спільно з білоруськими партнерами ініціатива заохочувала долучення молоді до традиційних ремесл та підтримка існуючих майстрів. Справжнім відкриттям проекту став факт входження України в четвірку лідерів по об’єму представлених товарів на найбільшій в світі інтернет-площадці торгівлі хендмейдом Etsy. Для молоді відкрито два «хаба», де можливо навчитися майстерності ремесл та отримати необхідну консультацію. В Білорусі такий хаб відкрито в Барановичах, в Україні – в Житомирі. Щомісяця хаби приймають до 300 учасників.
Під час фінального представлення результатів проектів запрошені учасники з обох країн позитивно оцінили впровадження спільних проектів та засвідчили успішність реалізації двох програм територіального співробітництва «Білорусь – Україна» та «Молдова – Україна».

Керівник групи експертів, адміністратор Програми EaPTC – GIZ Ерк Ролоффс зазначив, що підтримує ініціативи всіх трьох країн щодо продовження Програми  EaPTC:
«Ця програма – лише початок,  база для наступних кроків. Зважаючи на суттєві досягнення та успішні результати реалізації грантових проектів, ми сподіваємося на продовження Програми з боку ЄС. Наразі вже розпочато діалог країн-партнерів з Європейською Комісією  щодо майбутнього Програми».

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 На базі Класу безпеки житомирські рятувальники навчають підростаюче покоління азам безпеки 17:00 Як отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб 16:41 Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених 16:20 32-річного чоловіка засуджено до довічного ув’язнення за жорстоке вбивство подружжя на Народиччині Від читача 17:10 Популяризуємо українське. У Житомирі проведуть безоплатний майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки 16:19 На базі 10 ЦНАПів області створено Центри рекрутингу 16:10 Містян просять бути готовими до відключень електроенергії 16:00 Житомир зустріне 11-й Чілдрен Кінофест 15:40 Патрульний знайшов гаманець із документами та повернув власниці 15:19 На Житомирщині судитимуть організовану групу, яка займалася контрабандою лісу photo_camera 15:00 Антициклон принесе в Україну сонячну і прохолодну погоду 14:40 Уряд затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи 14:18 Досі не вдається витягнути автівку, яка провалилася у фонтан на Михайлівській. ВІДЕО photo_camera 14:00 Внаслідок атак росіян по всій Україні можливі відключення електрики з 18 до 23 години 8 травня 12:40 У Звягелі всю ніч безрезультатно тривали пошуки безвісно зниклого 16-річного хлопця 12:35 Поблизу Миколаївки Звягельського району - масштабна ДТП з пожежею: загинуло двоє, травмовано троє людей photo_camera 12:20 У Житомирі вшанували борців з нацизмом з нагоди Дня пам’яті та примирення photo_camera 12:00 Він з 10 років мріяв служити в «Азові» 11:30 На Михайлівській вантажне авто провалилося у непрацюючий фонтан photo_camera 11:20 Росіяни знову атакували енергетику України - серйозно пошкоджені три ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up