Чому не виходить завагітніти (Новини компаній)

Чому не виходить завагітніти (Новини компаній)

У певний момент життя ми відчуваємо непереборне бажання стати батьками свого малюка. В одних сімейних пар це трапляється відразу, інші — планують продовження роду на якийсь певний період життя.

Що, коли з часом вагітність не настає? Жінки починають переживати, і виникає питання чи навіть проблема: «я не можу завагітніти, що робити?». Для початку розберіться, чи все ви правильно робите.

По-перше, як ви розумієте, щоб завагітніти, потрібно займатися регулярно статевим життям без використання засобів контрацепції. По-друге, робити це потрібно вчасно, а точніше в дні овуляції (фертильний період).

Причини відсутності вагітності

Овуляція

Овуляція — це процес виходу яйцеклітини з яєчника. Менструальний цикл жінки теоретично можна розділити на 2 фази. У першій фазі в одному з яєчників (рідше в обох) відбувається зростання фолікула й дозрівання в ньому яйцеклітини. Приблизно в середині циклу фолікул розривається і яйцеклітина звільняється, — це і є овуляція.

У нормі яйцеклітина готова до запліднення. Вона потрапляє в маткові труби, де відбувається запліднення сперматозоїдом. Запліднена яйцеклітина спускається в порожнину матки, де імплантується, і так розвивається вагітність. Якщо запліднення не відбулося або запліднена яйцеклітина не імплантувалася в порожнину матки, то починається менструація.

Імовірність зачаття максимальна в день овуляції та становить приблизно 33 %. Якщо врахувати, що середня тривалість життя сперматозоїда становить 2‒3 дні (в окремих випадках вона досягає 5‒7 днів), а яйцеклітина зберігає життєздатність до 48 годин, то максимальна тривалість «фертильного періоду» становить 7‒9 днів (6‒7 днів до овуляції і 1‒2 дні після овуляції).

За відсутності овуляції яйцеклітина не дозріває або не виходить із фолікула, а значить і сперматозоїду запліднювати нема чого й настання вагітності в цьому випадку неможливе.

Відсутність овуляції — ось одна з відповідей на твердження «не можу завагітніти».

Тому першочерговим завданням, як при плануванні вагітності, так і у випадку відсутності вагітності є визначення овуляції. Існує кілька методів цього, в тому числі й такі, що можна використовувати в домашніх умовах.

Як визначити овуляцію

Суб’єктивні відчуття. Овуляція зазвичай не супроводжується якими-небудь вираженими симптомами, і її можна визначити, уважно спостерігаючи за собою. Це посилення виділень з піхви в середині менструального циклу, зміна кольору та консистенції. Можуть бути болі внизу живота зі сторони, де проходить овуляція (сильні болі при овуляції бувають у випадку яскраво вираженого спайкового процесу або синдрому полікістозних яєчників).

Вимірювання базальної температури. На підставі значень температури в прямій кишці будується графік базальної температури. У дні овуляції температура різко падає, а потім підвищується і тримається на цьому рівні протягом 12‒14 днів, знижуючись за 1‒2 дні до початку менструації.

Більш простим і зручним методом визначення овуляції в домашніх умовах є тести на овуляцію. Вони подібні до тестів на вагітність, але проводяться приблизно в середині циклу і досить правдиво показують овуляцію. Якщо протягом трьох менструальних циклів тести на овуляцію негативні, то необхідно звернутися до лікаря для з’ясування причин відсутності овуляції.

Найбільш правдивим методом діагностики овуляції є метод УЗД (фолікулометрію). Для цього необхідне кількаразове УЗД-спостереження.

Чому немає овуляції?

Можливі причини відсутності овуляції:

  • порушення обміну речовин (ожиріння або дефіцит маси тіла),
  • цукровий діабет,
  • захворювання щитовидної залози,
  • гіперпролактинемія,
  • синдром полікістозних яєчників,
  • гіпоталамо-гіпофізарна недостатність та ін.

Найчастіше відсутність овуляції спостерігається при синдромі полікістозних яєчників. Відсутність овуляції можна скоригувати гормональною стимуляцією яєчників, після чого вагітність може наступити природним шляхом.

Якщо в природному циклі при стимуляції яєчників вагітність не настає, то потрібна внутрішньоматкова інсемінація. Якщо ж після інсемінації при синдромі полікістозних яєчників вагітність не наступила, рекомендують екстракорпоральне запліднення.

Непрохідність маткових труб

Як уже було сказано, яйцеклітина зі сперматозоїдом «зустрічаються» в матковій трубі, де й відбувається запліднення, а потім запліднена яйцеклітина, рухаючись по матковій трубі, потрапляє в матку. Тому наступною причиною відсутності вагітності може бути порушення прохідності маткових труб, що виникає через запальні захворювання та утворення спайок.

Перевірити прохідність труб можна методами гістеросальпінгографії й лапароскопії. У випадку підтвердження непрохідності маткових труб можна відновити її за допомогою мікрохірургії. Якщо відновити прохідність маткових труб не вдається, тоді пацієнту рекомендують  екстракорпоральне запліднення.

Патологія порожнини матки

Однією з причин відсутності вагітності може бути й патологія порожнини матки. Це можуть бути як уроджені патології (відсутність або недорозвиненість матки, подвоєння, сідловидна матка, перетинка в порожнині матки), так і набуті (рубці в матці, внутрішньоматкові зрощення, міома матки, поліп ендометрію).

Методами діагностики маткової патології є УЗД і діагностична гістероскопія. Для лікування маткової патології іноді необхідні конструктивні операції, а іноді достатньо проведення гістероскопії. Може виникнути потреба в донорських і сурогатних програмах.

Рухливість сперматозоїдів у чоловіків

Дуже часто жінки, кажучи, що «не виходить завагітніти», починають шукати причину в собі, забуваючи про те, що в процесі запліднення важливу роль відіграє і здатність сперматозоїдів чоловіка до запліднення.

Для цього чоловікові необхідно здати спермограму: цей аналіз дозволяє на підставі кількості, рухливості й морфології сперматозоїдів дати оцінку фертильності сперми чоловіка. Порушення рухової активності сперматозоїдів у слизові цервікального каналу так само може бути причиною відсутності вагітності. Для дослідження взаємодії сперматозоїдів і цервікального слизу використовують посткоїтальний тест.

Отже, перш ніж впадати в паніку, наганяти страх, що у вас може не вийти завагітніти або ставити собі діагноз «безпліддя», необхідно з’ясувати, чи не передчасно ви створюєте собі проблему. За останньою класифікацією ВООЗ, безплідною вважається жінка, у якої при регулярному статевому житті протягом року і більше не наступала вагітність.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:05 Що буде, якщо не оновити дані в ТЦК: роз'яснення від адвоката 13:05 У травні синоптики прогнозують температуру на 1-1.5° вище за норму 12:29 Продовжується судовий розгляд справи щодо вбивства дитини у Радомишлі 12:24 Поліція Житомирщини затримала вчителя за підозрою у вбивстві та пораненні колишніх учнів Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 12:09 Масштабне прибирання України. Триває набір локальних координаторів для Всеукраїнської толоки 2024 11:05 При призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах 09:30 Нічні заморозки і денне тепло - прогноз погоди на вихідні 09:00 27 квітня: все про цей день, яке свято, що не можна робити 16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up