Житомирському велоспорту – 127 років!

Житомирському велоспорту – 127 років!

30 листопада 2020 року виповнилося 127 років від дня заснування першого спортивного товариства велосипедистів – любителів у місті Житомирі та Волині, яке відіграло важливу роль у розвитку організованого спорту та заклало підвалини для поширення масової фізичної культури серед населення нашого краю.

Про перші кроки товариства, досягнення велосипедистів Житомирщини за цей період моя невеличка розповідь.

Сьогодні сотні мільйонів населення планети не уявляють свого життя без надійного «стального коня» – друга велосипеда. Їзда на велосипеді – це задоволення для людини, це здоровий спосіб життя в урбанізованому сучасному середовищі, це екологічно чистий вид транспорту, це, насамкінець, важливий іспит для прояву фізичних, психічних, моральних якостей та фізіологічних можливостей людини. Наскільки важливим засобом пересування для людини є велосипед, свідчить той факт, що за його крадіжку в Китаї застосовують смертну кару. На відміну від України, у країнах Європи пересування велосипедом визначає ритм життя. Двоколісний друг забезпечує індивідуальну, гнучку, вигідну та економну в часі щоденну мобільність. У цивілізованих країнах давно надають перевагу пересуванню по місту на велосипедах, наприклад, парламентарі Швеції, Данії, Нідерландів, Німеччини, Австрії та багатьох інших кран їздять на роботу тільки на велосипедах. Для індивідуальних або сімейних подорожей на звичайних велосипедах обладнані велодоріжки вздовж Рейну, Дунаю, Ельби чи Вісли, створені маршрути в Альпах та Татрах для любителів гірського велоспорту, також пропонуються траси для велосипедистів-спортсменів, які люблять швидкість. Їздити велосипедом по Європі доволі безпечно. На відміну від України, де гине найбільша кількість пішоходів та велосипедистів, у європейських країнах показники смертності на дорогах значно нижчі.

Відео дня

Тож сьогодні актуальним постає питання вивчення не тільки історії створення велосипеду, розвитку велосипедного спорту, а й пошуку нових шляхів розвитку і впровадження велосипедної їзди в містах України за зразком європейських країн. Слід також зазначити, що українське суспільство з кожним роком все яскравіше починає усвідомлювати свою ідентичність та шукати шляхи реалізації різнобічної інтеграції у науково-культурологічній реалії європейської спільноти. У цьому світлі важливого значення набуває потреба у збереженні й примноженні національних здобутків, оптимальне поєднання інноваційних ідей з досягненнями вітчизняної й світової історичної думки минулого, що дозволяє успішно розвиватися Україні в умовах глобалізації.

Безумовно, зародився велосипедний спорт тільки з появою велосипеда. Перший проєкт веломашини ще у 1495 році запропонував знаменитий італієць Леонардо да Вінчі. Однак його проєкт так і залишився на папері, а патент на виготовлення першого велосипеда отримав К. Дрейз із Німеччини у 1817 році. Його велосипед був дерев’яним з відсутньою ланцюговою передачею, пересуватись на ньому було доволі незграбно, доводилось відштовхуватися ногами від землі. З часом конструкція велосипеда удосконалюється, і з появою на колесах металевих спиць їзда на велосипеді стає популярною у багатьох країнах Європи та Росії. З 1869 року проводяться перші змагання велосипедистів, а ряди велосипедистів стрімко зростають, з’являються перші  товариства велосипедистів. В Україні таке товариство організували  у м. Одесі ще у 1886 році. Слідом за Одесою подібні  товариства відкриваються у містах Харкові та Києві. У 1890–1900 роках їзда на велосипедах набуває не тільки широкої популярності серед жителів нашого міста, а стає досить модною. І це незважаючи на те, що один велосипед коштував від 100 карбованців і більше. За 100 карбованців в ті часи можна було придбати 5 пар добротних коней. Для впорядкування їзди на велосипедах міська дума видала спеціальну постанову «О велосипедной езде по г. Житомиру», в якій наголошувалося: «…требуется, чтобы велосипедисты имели на велосипедах на видном месте установленные значки, а также должны иметь при себе разрешение для предъявления их полиции в случае каких-либо недоразумений. Быстрая езда, безусловно, запрещена, велосипедисты должны держаться правой стороны. Также запрещена езда по тротуарам, скверам, бульварам». Звичайно, не всі велосипедисти дотримувалися цих правил. І в ті часи були любителі полякати перехожих громадян та вершників, особливо на центральних вулицях міста.

У 1893 році відбувся перший чемпіонат світу з трекових гонок. І, мабуть, символічним є той факт, що саме у 1893 році у м. Житомирі було засноване перше спортивне товариство велосипедистів-любителів. Таким чином, Житомир став четвертим містом в Україні, де почав розвиватися велоспорт. За ініціативи першого чемпіона міста Києва з велосипедних гонок Сергія Локостова, якого перевели по службі до нашого міста, будується циклодром (велотрек). Тільки недавно вдалося встановити точне його місцезнаходження. Допомогла мені в цьому легенда житомирського спорту, 106-річна Олена Адамівна Москальова. Вона пригадала, що велотрек розташовувався між вулицями Великою Бердичівською і Гоголівською, у дворі старого приміщення 23-ї школи. Вхід був з вулиці Великої  Бердичівської (навпроти сучасного будинку, де розташований «Арт-центр Гнатюка»). 4 червня 1893 року відбулося святкове відкриття циклодрому. Про цю подію газета «Волынь» від 4.06.1893 р. писала: «Сегодня наши велосипедисты открывают собственный ипподром, устроенный на Кашперовской улице. Ожидается сформирование целого общества, где число членов достигнет 33-х человек. В настоящее время насчитывается до 20 человек, в том числе 3 женщины. Желаем успеха нашим спортсменам». Додам, що вдалося встановити прізвища жінок – Луніна, Звьоздочкіна, Миловидова. Серед них найкращі результати показувала Луніна.

Одночасно засновниками товариства розробляється статут товариства, який затвердив міністр внутрішніх справ Росії 9 жовтня 1893 року. Варто зазначити, що в ті часи це була досить тривала процедура (з 1906 року дозвіл на відкриття товариств почали надавати губернатори). Тільки 30 листопада 1893 року (цитую мовою оригіналу) «… в 7 часов вечера в помещении Житомирского дворянского собрания (на цьому місті тепер стоїть будинок першої міської поліклініки по вул. В. Бердичівській, 32) было Первое общее собрание нового общества…». Так, газета «Волынь» від 1 грудня 1893 р. повідомила про створення у Житомирі першого спортивного товариства велосипедистів-любителів. 30 листопада 1893 року стало офіційною датою заснування велосипедного спорту на Житомирщині. Далі газета повідомляла: «Возникшее у нас общество велосипедистов-любителей имеет целью как распространение этого вида спорта, так и предоставление уже ездящим велосипедистам наиболее удобных условий для дальнейшего усовершенствования в езде. С начала предстоящего сезона Общество будет иметь циклодром для упражнений и обучения езде под наблюдением опытных руководителей. Кроме того, тут же имеется в виду устраивать гонки и состязания велосипедистов, игры: кегли, крокет и др. В будущем зимнем сезоне Общество предполагает устроить также и зимнее помещение для езды, вечеров и собраний Общества».

Продовження буде

Олександр Кухарський

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up