27-і обласні змагання серед працівників освіти зі спортивного туризму та спортивного орієнтування

27-і обласні змагання серед працівників освіти зі спортивного туризму та спортивного орієнтування

 З 24 по 26 квітня 2018 року в мальовничому лісовому масиві біля села Дениші Житомирського району пройшли чергові 27-і обласні змагання зі спортивного туризму та спортивного орієнтування для вчителів та викладачів навчальних закладів Житомирської області.

 Змагання проводилися з метою популяризації спортивного туризму та спортивного орієнтування серед працівників освіти, навчання та підвищення інструкторської і спортивної майстерності вчителів та викладачів, для обміну досвідом роботи туристичних гуртків з різних куточків нашої області. Загальне керівництво здійснювало управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації. Безпосереднім організатором змагань виступив Житомирський обласний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Житомирської міської ради.

 У програму змагань входили такі етапи:

Відео дня
  1. «Смуга перешкод» зі спортивного туризму.

  2. Змагання з техніки велосипедного туризму.

  3. Спортивне орієнтування у заданому напрямку.

 На змагання приїхали 11 команд у складі 4-х чоловік, чоловіків та жінок. Свої команди виставили Баранівська ОТГ; Селянщинський спортивний ліцей, Черняхівський район; місто Коростень; село Стрибіж, Курнинська ОТГ, Пулинський район; Тетерівська ОТГ; місто Новоград-Волинський; Попільнянська ОТГ; Брусилівський район; місто Житомир; Коростишівський район; Житомирський обласний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Житомирської міської ради.

У перший день змагань, 25 квітня, учасники показували свою майстерність з техніки пішохідного спортивного туризму на ділянці «Смуга перешкод». Спочатку їм потрібно було пройти по колоді, прокладеній над яром глибиною близько 6 метрів. Потім, використовуючи для самостраховки натягнуті між деревами мотузки та альпіністське спорядження, пройти етапи траверсу, спуску та підйому по крутому схилу глибокого яру.

Наступним етапом був спуск по схилу методом самонаведення – тобто учасник мав навісити на опору мотузку (яку він ніс з самого старту на собі), спуститися по ній на дно яру, а потім зняти мотузку з опори та забрати її з собою і принести на фініш. Адже втрата лише одного елементу спорядження під час проходження дистанції тягнула за собою накладання штрафних балів, а це автоматично зміщувало учасника до хвоста турнірної таблиці.

Далі з дна яру по мотузці потрібно було піднятися наверх до опори. Наступним етапом була горизонтальна переправа по натягнутій над яром мотузці, коли учасники з великою швидкістю перелітали з одного краю яру на інший. Перехід на наступний етап, горизонтальні перила (дві натягнутих горизонтально мотузки з одного краю яру на інший, по нижній переступають ногами, за верхню тримаються руками) був для багатьох досить непростим. Адже мотузки обох етапів були закріплені на дереві на висоті близько 4 метрів, і, висячи на одній, потрібно було перейти на іншу, не маючи достатньої опори під собою. Та всі учасники справилися з цим складним завданням. Потім потрібно було схопити все своє спорядження і по краю яру пробігти до фінішу.

Після завершення етапу «Смуга перешкод» бажаючі могли прийняти участь в змаганнях з техніки велосипедного туризму.

Наступного дня, 26 квітня, проходив заключний етап змагань зі спортивного орієнтування. По лісі в радіусі двох кілометрів організатори змагань розставили контрольні точки з електронними ключами. На старті учасникам видавали карту з маршрутом по контрольним точкам та електронний реєстраційний блок, який кріпився на браслеті на руку. Учасники, маючи карту та компас, повинні були знайти у лісі всі контрольні точки у вказаному на карті порядку та зробити на кожній точці електронним ключем відмітку на реєстраційному блоці. На фініші реєстраційний блок передавався суддям, які підключали його до ноутбука та отримували повну інформацію про час та послідовність проходження учасником контрольних точок.

Прокладаючи дистанцію, організатори постаралися, щоб вона була цікава та різноманітна. Учасникам потрібно було подолати глибокі яри, заповнені водою, обійти болота та рівчаки, продиратися крізь густий підлісок. І весь цей час орієнтуватися за картою та компасом, швидко бігти та знаходити приховані у лісі контрольні точки. Цей етап був наповнений значним фізичним напруженням та духом справжнього спортивного змагання.

Після етапу спортивного орієнтування було підбито підсумки та визначено переможців у особистій та командній першості.

На етапі «Смуга перешкод» в особистій першості в лідери вийшли:

Серед жінок:

1 місце – Талько Ірина Юріївна, Житомирський обласний центр туризму;

2 місце – Уланова Лариса Анатоліївна, м. Житомир, туристичний клуб «Фортуна»;

3 місце – Остапчук Інна Михайлівна, Селянщинський спортивний ліцей.

Серед чоловіків:

1 місце – Константинов Денис Васильович, Житомирський обласний центр туризму;

2 місце – Гаращук Сергій Олександрович, Попільнянська ОТГ;

3 місце – Костін Дмитро Вікторович, м. Житомир, туристичний клуб «Фортуна».

На етапі «Спортивне орієнтування» першість вибороли:

Серед жінок:

1 місце – Уланова Лариса Анатоліївна, м. Житомир, туристичний клуб «Фортуна»;

2 місце – Остапчук Інна Михайлівна, Селянщинський спортивний ліцей;

3 місце – Шумлянська Світлана Леонідівна, Тетерівська ОТГ.

Серед чоловіків:

1 місце – Русецький Сергій Андрійович, Коростишівський район;

2 місце – Нестеренко Віктор, Коростишівський район;

3 місце – Шевчук Олександр Юрійович, м. Новоград-Волинський.

У загальнокомандній першості місця розподілились так:

1 місце – м. Новоград-Волинський;

2 місце – м. Житомир;

3 місце - Селянщинський спортивний ліцей, Черняхівський район.

Варто зазначити, що окрім цивільних у цих змаганнях приймали участь і представники військової освіти. Адже спортивний туризм і спортивне орієнтування, на відміну від інших видів спорту, можна вважати військово-прикладними видами спорту. Знання, вміння та навички зі спортивного туризму використовуються у такій військовій дисципліні, як тактико-спеціальна підготовка з подолання перешкод, ведення бойових дій у гірській місцевості та у місцевості з висотною забудовою. Ці види бойової підготовки особливо актуальні на даний час для розвідувальних, снайперських та десантно-штурмових підрозділів Збройних сил України.

Тому так важливо зараз підтримувати розвиток спортивного туризму та спортивного орієнтування в Житомирській області та в Україні вцілому. Ця підтримка, в першу чергу, має бути спрямована на керівників дитячих гуртків та секцій зі спортивного туризму, за рахунок яких цей вид спорту ще продовжує своє існування в нашому регіоні. Адже саме вони готують майбутніх розвідників, снайперів, десантників, бійців сили спеціальних операцій.

Для бажаючих долучитися до процесу допомоги і розвитку спортивного туризму та спортивного орієнтування надаємо координати організацій, що активно розвивають ці види спорту в м. Житомир та Житомирській області:

  1. Житомирський обласний центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Житомирської міської ради: 10003, м. Житомир, вул.. Перемоги 54, тел. (0412)426-755, електронна скринька: [email protected], сайт turizm.zt.ua, сторінка у Facebook: https://ru-ru.facebook.com/Житомирський-обласний-центр-туризму-та-краєзнавства-1722354021125510/.

  2. Підлітковий туристичний клуб «Фортуна», м.Житомир, БОС 1/127(територія Житомирського військового інституту радіоелектроніки ім.. С.П.Корольова). Керівник клубу – Уланова Лариса Анатоліївна, тел.: +380971980482, електронна скринька:  [email protected]  , сторінка клубу у Facebook: https://ru-ru.facebook.com/lara.ulanova.

Олекса Древля, 2018. Фото автора.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up