Юридична колізія: чи діє в Житомирі Громадська рада при ОДА?

Юридична колізія: чи діє в Житомирі Громадська рада при ОДА?

Представники громадських організації області не можуть зрозуміти – чи легітимна Громадська рада при голові ЖОДА, адже юридичний департамент не може надати відповідь. 

Нагадуємо, що Апеляційний суд залишив без задоволення скаргу Житомирської облдержадміністрації на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 12 грудня 2019 року, який визнав незаконним та скасував розпорядження голови ОДА про затвердження складу громадської ради.

Відповідна постанова Сьомого апеляційного адміністративного суду була ухвалена 1 квітня й оприлюднена 9 квітня. Постанова суду апеляційної інстанції набрала законної сили з дати її прийняття – з 1 квітня 2020 року.

Відео дня

Саме тоді Окружний адміністративний суд за позовом громадської організації «Ветерани повітряно-десантних військ, Союз десантників Житомирської області» 12 грудня 2019 року визнав протиправним та скасував розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 02.08.2019 р. №283 «Про затвердження складу громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації». 

Ми вже багато писали про згадані події та брали коментарі у всіх зацікавлених сторін. Саме представники Житомирської ОДА тоді запевняли, що будуть боротися в суді. 

«Звичайно, юристи Житомирської обласної державної адміністрації звернуться з апеляційною скаргою до суду. Це – їх прямий обов’язок, і в інший спосіб вони діяти не можуть. Але при цьому рішення суду стосується не самої роботи громадської ради, а тільки рішення голови ОДА. Таким чином, громадська рада продовжує свою роботу. Таким чином, громадська рада продовжує працювати» – надала в квітні цього року коментар голова громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Наталія Волинець.

Але коли ми знову (втретє!) звернулися за коментарем, знову з’ясувалося, що юристи Житомирської обласної державної адміністрації влаштували маленький саботаж та на даний час не можуть самі пояснити, чи легітимна діяльність Громадської ради при ЖОДА. Крім того, постає питання, навіщо юристи Житомирської ОДА постійно вводять в оману і голову адміністрації та всю громадськість області? 

Ще навесні члени громадської ради зазначали, що команда попереднього губернатора Ігоря Гундича та колишній віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка почала дуже «активно окучувати» Житомирську область перед виборами та їй вдалося «провернути за спинами діючої влади такий собі невеличкий саботаж».

Саме в квітні постало питання, в який спосіб буде відновлено роботу Громадської ради, діяльність якої майже паралізована бездіяльністю юридичної служби ЖОДА. Тоді, нібито, за словами членів громадської ради в ОДА, відповідними особами написані пояснювальні та доповідні записки. Але до цього часу жодного відповідного рішення щодо Громадської ради керівництвом області не прийнято.

Також нагадуємо про суть конфлікту. Окружний адміністративний суд за позовом ГО «Ветерани повітряно-десантних військ, Союз десантників Житомирської області» 12 грудня 2019 року визнав протиправним та скасував розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 2.08.2019 р. №283 «Про затвердження складу громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації». За весь період підготовки та проведення установчих зборів з 15 травня до 11 липня 2019 року громадськими активістами було подано шість звернень до тодішнього голови ОДА Ігоря Гундича, в яких вказувалося на факти правопорушень, скоєних членами ініціативної групи по формуванню громадської ради, а також бездіяльність посадових осіб облдержадміністрації у вжитті відповідних заходів з підготовки до проведення установчих зборів громадської ради. 

В п’ятницю, 31 липня 2020 року, так й не дочекавшись відповіді від влади, пройшло зібрання громадських організацій, які входили до склади Громадської ради при Житомирської ОДА.

На ньому присутні звернулися з запитом щодо роз’яснення, на підставі яких нормативних документів існує зараз Громадська рада при ЖОДА, яка була створена 2 серпня 2019 року та чи є рішення суду підставою для припинення повноважень Громадської ради останнього скликання в її кількісному та якісному складі?

Відповідно до діючого законодавства, в очільників області є п’ять діб для відповіді. Тому про те, що саме відповіло керівництво області та про наслідки цього рішення, ми зможемо повідомити наших читачів в наступному номері нашої газети.

P.S. Почалася передвиборча кампанія в Україні. За словами громадських активістів, рішення про легітимність або нелегітимність Громадської ради при ЖОДА може суттєво вплинути на хід передвиборчих перегонів. Адже Громадська рада завжди мала великий вплив на суспільну думку в області.   

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up