Чи бути далі громадській раді при Житомирській облдержадміністрації?

Чи бути далі громадській раді при Житомирській облдержадміністрації?

Окружний адміністративний суд за позовом ГО «Ветерани повітряно-десантних військ, Союз десантників Житомирської області» 12 грудня 2019 року визнав протиправним та скасував розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 2.08.2019 р. №283 «Про затвердження складу громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації».

За весь період підготовки та проведення установчих зборів з 15 травня до 11 липня 2019 року громадськими активістами було подано шість звернень до тодішнього голови ОДА Ігоря Гундича, в яких вказувалося на факти правопорушень, скоєних членами ініціативної групи по формуванню громадської ради, а також бездіяльність посадових осіб облдержадміністрації у вжитті відповідних заходів з підготовки до проведення установчих зборів громадської ради. Будь-якого реагування від попередньої адміністрації на заяви та скарги не було. Тоді частина представників громадськості вирішила звернутися до суду.

Ми поцікавилися думкою зацікавлених у цій справі сторін. Представник позивача Ігор Ржешніовецький так прокоментував ці події: «Протягом десяти днів після отримання повного тексту рішення суду сторона відповідача може подати апеляційну скаргу. Якщо цього не станеться, то рішення набере законну силу».

Відео дня

Представник однієї з громадських організацій, що не увійшла до громадської ради цієї каденції, Іван Єщенко розповів: «Попередня громадська рада закінчила свою каденцію у 2017 році. Тодішні голови держадміністрацій, спочатку Мошковський, потім Гундич, нічого не робили для поновлення роботи громадської ради. Гундич взагалі відкладав прийняття цього рішення, говорив, що це йому не потрібно. Але потім, коли уся БППшна команда програла вибори, Гундич заметушився, швидесенько зліпили ініціативну групу по створенню громадської ради. Тоді її очолив Олександр Громов. Я вважаю, що вся ця робота була проведена з порушенням діючого законодавства. Ми неодноразово зверталися до Гундича з цього питання, до Лагути, який потім тимчасово виконував обов'язки голови облдержадміністрації, але результату не було».

Також ми звернулися за коментарем до голови громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації Наталії Волинець. Вона зазначила: «Рішення суду я не можу коментувати. Я бачила його тільки з допису у Фейсбуці, але знаю, що скасовано розпорядження про затвердження складу громадської ради. Так що, на мою думку, це не стосується громадської ради, це стосується обласної державної адміністрації. Але якщо люди, які подавали цей позов, вважають це за велику перемогу, то це якось нелогічно. Якби вони скасували дозвіл на видобуток бурштину або ільменітових руд, то це була би честь та хвала. А скасувати розпорядження, яке не суспільно значиме, – це нонсенс. Але як керівник цього органу я не дозволю якось паплюжити саму ідею громадської ради. Ми два роки добивалися, щоб була створена громадська рада, я вважаю, що все було досить прозоро, це розвиток громадянського суспільства. Ми не отримуємо зарплати, але я також можу сказати, що вважаю за честь очолювати громадську раду при ЖОДА».

У Житомирській обласній державній адміністрації нам повідомили, що за законом будуть звертатися в апеляційну інстанцію. Але, за словами юристів, є ще декілька варіантів вирішення даної проблеми в законний спосіб.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up