Прокурори та працівники суду змагалися у конкурсі на краще знання рідної мови

Прокурори та працівники суду змагалися у конкурсі на краще знання рідної мови

У прокуратурі Житомирської області відбувся незвичний як для силового відомства захід – конкурс серед прокурорів та працівників суду на знання української мови, присвячений Міжнародному дню рідної мови, - інформує прес-служба прокуратури Житомирської області.

У конкурсі, організованому прокуратурою області спільно із Всеукраїнським молодіжним об’єднанням та ННІ філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка, взяли участь сім команд.

Зокрема, одну з них представляли працівники Житомирського апеляційного адміністративного суду, решту шість команд - прокурори апарату прокуратури області та, відповідно, прокурори Бердичівської, Житомирської, Коростенської, Коростишівської та Новоград-Волинської місцевих прокуратур.  

Задля об’єктивного та професійного оцінювання конкурсантів запрошено поважне журі у складі завідувача кафедри української мови ЖДУ, доктора філологічних наук, професора Віктора Мойсієнка, завідувачки кафедри українського літературознавства та компаративістики, доктора філологічних наук, доцента Олени Юрчук та доцента кафедри видавничої справи  і редагування, основ журналістики та філології цього університету Олександра Євченка.

Відео дня

Відкриваючи захід, заступник прокурора області Роксолана Гребенюк зауважила, що конкурс має засвідчити глибину знань, володіння словом, тонке відчуття мови, культуру мовлення та виявити сильнішу команду. «Хоча у такому конкурсі переможцем може бути лише сама українська мова, оскільки її багатство невичерпне», - додала вона.  

Мовні змагання складалися із шести етапів, кожний з них містив досить непрості завдання, які необхідно було виконати не лише правильно та із винахідливістю, а й оперативно. Зокрема, представити назву своєї команди та візитівку, з обов’язковим використанням цитат із творів українських письменників, підібрати українські нормативні відповідники до російських речень та словосполучень – і навпаки, проголосити обвинувальну промову/вирок суду, замінивши юридичні терміни зменшувально-пестливими формами слів, скласти коротку доповідь, в основі якої – запропонована цитата тощо.  

Слід зауважити, що між командами розгорілися справжні мовні баталії, що дружно заохочувалися вболівальниками, які прийшли на конкурс із завчасно підготовленими гаслами.  

До того ж, гарний настрій і доброзичливі посмішки присутніх, динамічність, азарт конкурсантів свідчили про те, що конкурс викликав  хвилю щирих емоцій та розбудив непідробний інтерес до різнобарвної палітри української мови. Безсумнівно, наша рідна українська мова –  мова, яка нікого не залишає байдужим.

А відтак, професійне поважне філологічне журі, зваживши усі «за» і «проти», оцінивши старання усіх команд, прийшло до висновку, що цього разу найкращою серед конкурсантів стала команда працівників Житомирського апеляційного адміністративного суду. Кожному з них дісталася в нагороду книга сучасного українського письменника Юрія Андруховича «Коханці юстиції».

Не залишилися без нагород й решта учасників мовного конкурсу -  одержали книги сучасних українських письменників, з текстів яких тепер можуть черпати багатство рідної мови.

Також усі учасники одержали сертифікати про участь у мовному конкурсі, а члени журі – картини місцевих художників.

Вручаючи нагороди та подарунки, заступник прокурора області Роксолана Гребенюк подякувала журі за приділений час, старанність та об’єктивність в оцінюванні знань конкурсантів,  учасникам конкурсу - за справжній, живий інтерес до рідної мови, а представникам Всеукраїнського молодіжного об’єднання – за ініціативу в організації.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up