На Житомирщині відкриють сто міжрайонних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

На Житомирщині відкриють сто міжрайонних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги
У зв’язку зі змінами до Закону України «Про прокуратуру», що набрали чинності з 25 жовтня 2014 року, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги також розпочали надавати допомогу засудженим особам не тільки в рамках кримінального провадження, а вже й при виконанні вироків, відповідно до ст. 537 КК України. Про це газеті «20 хвилин» розповів директор Житомирського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Гербеда.

Таким особам, як роз’яснив директор, допомога надається за ухвалою суддів, також засуджені можуть звернутись із клопотанням безпосередньо до центру. Допомога цим особам надається не тільки в рамках кримінальних проваджень, а й при наявності порушень їхніх прав з боку керівництва установ, у яких вони відбувають покарання.

Із 1 липня 2015 року безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься всім, хто має на неї право за законом, враховуючи адміністративні та цивільні справи (раніше це були тільки кримінальні провадження).

«Уперше інваліди, діти-сироти, біженці, ветерани війни та інші малозабезпечені громадяни будуть мати право на представництво їхніх інтересів по цивільних і адміністративних справах у суді. У цьому держава зробила потужний крок назустріч громадянам», – ділиться Олександр Гербеда.

Відео дня

Також,  відповідно до наказу Міністерства юстиції, у 2015 році буде створено сто місцевих (міжрайонних) центрів з надання безоплатної правової допомоги. Такі центри буде створено у Коростишеві, Бердичеві, Новоград-Волинському. Ці центри будуть зареєстровані як юридичні особи та забезпечуватимуть організацію надання правової допомоги у цивільних і адміністративних справах (тоді як регіональні центри – лише у кримінальних провадженнях).

«Якщо центр, наприклад, Коростенський, то обслуговуватимуть громадян з Народичів, Ємільчинського, Овруцького, Олевського районів. Тобто, із сусідніх районів. Область, таким чином, розподілена на чотири сектори. Там працюватимуть місцеві юристи, які даватимуть доручення адвокатам, які є в Єдиному реєстрі безоплатних адвокатів (нині по області таких нараховується 120)», – розповідають у регіональному центрі.

Громадяни не матимуть можливості самі обирати адвоката – його призначатиме директор центру – такий закон.

«Більшість наших адвокатів – це криміналісти, тобто адвокати, які практикуються у галузі кримінального права. З метою добору адвокатів, які практикуються у галузі цивільного та адміністративного права, Міністерство юстиції в лютому-березні проводитиме вже сьомий конкурс із відбору адвокатів. Також це практикуватиметься для поповнення  кількості адвокатів у тих районах, де їх не вистачає, адже очікується багато звернень від громадян щодо захисту їхніх прав», – зазначив Олександр Гербеда.

На даному етапі регіональний центр разом із Фондом держмайна підшуковує приміщення для майбутніх регіональних центрів.

Що стосується статистики, то, як повідомляють у центрі, минулоріч адвокатам центру лише по області було видано 1 257 доручень для захисту затриманих осіб у адміністративному чи кримінальному порядку. До того ж, держава повністю розрахувалась за послуги безоплатних адвокатів. На 2015 рік у бюджеті також  закладено достатньо коштів для оплати послуг центру безоплатної вторинної правової допомоги.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Микола Пелип

    Ахах, на Житомирщині чи в Україні ?)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:56 Медичний висновок для тих, хто хоче взяти дитину в сім’ю, стане цифровим, а сам медогляд оптимізується - Мінсоцполітики 17:23 У Житомирі під час весняного загальноміського прибирання вивезено 866 м3 сміття, було залучено 288 працівників комунальних підприємств 17:00 Житомир попрощався із двома Захисниками - Олександром Рудюком і Дмитром Пінчуком 16:41 Найближчими днями у Житомирі потепліє до +25, очікується висока пожежна небезпека Від читача 16:43 Проєкт "БРАМА" об'єднує громадян державного та приватного сектору 16:20 Чемпіоном України з триатлону на суперспринтерській дистанції став представник Житомирської школи вищої майстерності Ілля Гончарук 16:05 Найкращі виробники міжкімнатних дверей в Україні (Новини компаній) 16:00 Виконком Житомирської міськради закупить на фронт 15 комплектів супутникового звʼязку і 50 дронів 15:40 17-річний житомирянин поїхав на роботу у Дніпро, а 17-річна дівчина з Радомишля гостювала у подруги - ювенальні поліцейські за тиждень повернули додому 16 дітей 15:21 Мешканців будинків по вул. Грушевського, 97 б та вул. Грушевського, 101 попереджають про призупинення водопостачання з 1 по 3 травня 15:00 На одній із вулиць Звягеля правоохоронці затримали чоловіка під час продажу боєприпасів за 4000 гривень 14:40 Ветеран з Житомирщини переміг у конкурсі "Варто почати власну справу" 14:20 Водія, який 13 квітня у Житомирі рухався смугою зустрічного руху, патрульні притягнули до відповідальності 14:00 Фокус передачі: які види шахрайства розповсюджені на Житомирщині і як не стати жертвою шахраїв 12:47 У Звягелі в ДТП травмувався 19-річний мотоцикліст: наразі він у лікарні у тяжкому стані 12:23 Житомир та область потребують донорської крові всіх груп з негативним резусом 12:02 У Хорошівській територіальній громаді надзвичайники ліквідували пожежу в господарчій будівлі, врятувавши від вогню гараж і будинок 11:40 Семеро чоловіків, серед яких - мешканці Житомирщини, намагалися перетнути кордон з Румунією на старій "буханці", їх затримали прикордонники 11:20 Рятувальники Житомирщини нагадали правила безпеки на Великдень 11:00 Гороскоп на 29 квітня - 5 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up