«Ільменітові війни» тривають: активісти судитимуться з Житомирською облрадою через незаконно видані дозволи на розробку родовищ

«Ільменітові війни» тривають: активісти судитимуться з Житомирською облрадою через незаконно видані дозволи на розробку родовищ

Мешканці Народицього району, де вже тривалий час точиться боротьба навколо ільменіту, переконані – розробка родовищ призведе до екологічної катастрофи, а тому рішуче налаштовані опиратися до останнього й подали на Житомирську облраду до суду з вимогою скасувати незаконно надані приватним фірмам дозволи.

Предметом позову стало рішення дев’ятої сесії VII скликання Житомирської обласної ради № 522 від 23 лютого поточного року «Про розгляд клопотання Державної служби геології та надр України щодо погодження надання спеціального дозволу на користування надрами ПП “ДБР-3”». Під час сесійного засідання депутати погодили спеціальні дозволи для приватного підприємства на видобуток ільменіт-апатитових руд Південної ділянки Давидківського родовища в Народицькому районі Житомирщини.

Облрада VS громада: прибуток чи здоров’я людей?

Як зазначається у позовній заяві, при прийнятті даного рішення відбулося грубе порушення ряду нормативно-правових актів.

Відео дня

«Головуючий на сесії голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма порушив Регламент роботи обласної ради і самостійно розділив проект рішення на окремі питання та не поставив цей поділ на голосування за основу та в цілому. Це підтверджується записом із трансляції сесії […] В порушення Регламенту головуючий на сесії Володимир Ширма не поставив першим на голосування питання рекомендації профільних комісій, у яких було відмовлено у погодженні надання спецдозволів на користування надрами з метою видобування корисних копалин підприємствам ТОВ “Темп-Буки”, ПП “ДБР-3”, ТОВ “АБВ-4” […] Маніпулюючи ситуацією, зловживаючи своїм службовим становищем та вводячи в оману присутніх на засіданні сесії депутатів Житомирської обласної ради, головуючий Володимир Ширма, грубо порушуючи Регламент, навмисне поставив на голосування “про підтримку” надання спеціального дозволу замість “відмови” у наданні спеціального дозволу», – йдеться у позовній заяві Віктора Химича до Житомирської обласної ради.

Юрист, голова ГО «Стоп, корупція» Наталія Циганчук зазначає:

«Ми вимагаємо скасування даного рішення. Варто наголосити, що до компетенції Державної служби геології та надр України не входить питання звернення до Обласної ради про надання спеціального дозволу на користування надрами приватним підприємствам, адже виходить, що державна установа діє в інтересах приватної особи. Це нонсенс! При тому, якщо проаналізувати рішення сесій обласної ради, то масово приймалися такі рішення», – пояснює Наталія Циганчук.

Також юрист нагадала про спроби депутатів скасувати скандальне рішення шляхом скликання позачергової сесії.

«Тоді зареєстрували заяву про скликання позачергової сесії (22 голоси) по скасуванню цього питання, але 2 депутати під тиском Гундича (голова облдержадміністрації –  прим. ред.) та Ширми відізвали свої голоси і сесію не скликали, – розповідає голова ГО “Стоп, корупція”. – Зараз ми подали до суду. Спочатку позивачів було четверо (згідно з законодавством це дозволено), але суд прийняв рішення, що це незаконно. Суд тричі відмовляв і лишав справу без руху. Після того позов подали від одного позивача. На перше засідання облрада не з’явилася. Ми подали клопотання про витребування документів. 10 липня знову відбулося засідання, на яке вони не з’явилися і жодного документу не надали», – підсумувала Наталія Циганчук.

Жителі Народицького району категорично проти розробки родовищ у їх регіоні. Дане питання на громадських слуханнях вони обговорювали двічі – 11 лютого 2016 року в селі Давидки та 12 липня того ж року в смт Народичі.

«Жителі територіальної громади одностайно виступили проти розробки ільменіт-апатитових руд на території громади. Просимо депутатів обласної ради повторно винести дане питання на розгляд сесії Житомирської обласної ради та відмінити вищезгадане рішення обласної ради як таке, що суперечить волевиявленню жителів територіальної громади», – йдеться у зверненні депутатів Народицької селищної ради до Житомирської облради від 23 березня поточного року.

Подібні звернення до обласних депутатів та до безпосереднього голови облради Володимира Ширми надходили і від депутатів Народицької районної ради.

«Народицька районна рада не погоджувала розробку родовища ПП ”ДБР-3”. Це свідчить про те, що жителі громади разом із депутатським корпусом не бажають, щоб вищезазначена структура здійснювала свою діяльність на теренах Народиччини. Ми вважаємо, що підприємство ПП “ДБР-3” є підставним суб’єктом господарювання у здійснені діяльності, оскільки має із структурою одних власників, одного керівника і юридична адреса співпадає з масовою реєстрацією юридичних осіб», – йдеться у зверненні до Володимира Ширми від депутатів Народицької райради.

Народицькі активісти просто не розуміють, чому влада так зухвало не бере до уваги думку людей, яким доведеться жити в епіцентрі промислового процесу.

«У мене складається враження, що Гундич, Ширма, Дзюблик, голова селищної ради Леончук і голова адміністрації Пащук у цій схемі задіяні. У нас немає безпосередніх доказів, але дивлячись на їх дії та як вони ігнорують громаду – можна зробити лише такий висновок», – ділиться головний координатор ГО «Честь. Справедливість. Рівноправ’я» Василь Маєвський.

Всупереч скільком нормативним актам іде рішення облради?

Кандидат сільськогосподарських наук, еколог Микола Москальчук розповідає: дозволи на розробку згаданих родовищ надалися всупереч міжнародному та українському законодавству.

«Рішенням конференції ООН 1992 року з проблем стійкого розвитку чітко визначено програму дій людства на наступні сторіччя. Ця програма є обов’язковою для всіх країн, оскільки на планеті вже екологічна катастрофа», – зазначає еколог. Так, у програмі зазначено, що економічний розвиток має бути безпечним для середовища, екологічна експертиза має відбуватися до здійснення проекту, розгляд землі та природних ресурсів як валового національного багатства тощо. Також у 2000 році вийшов Закон України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки».

«Згідно з цією програмою кожен орган влади мав розробити і затвердити програми екологічної мережі, куди входить природно-заповідний фонд. У Народицькому районі ще за часів президентства Ющенка створено Древлянський заповідник. Територія заповідника межує з родовищем, яке хочуть розробляти, однак у Держгеокадастрі досі не видано акт на володіння землею і визначення меж заповідника. А між розробкою родовища і заповідником має зберігатися буферна зона», – зазначає кандидат сільськогосподарських наук Микола Москальчук.

Крім цього «скандальні» землі є радіоактивно забрудненими, а отже, згідно із законодавством, знаходяться під особливою охороною держави. Координатор ГО «Честь. Справедливість. Рівноправ’я» Віктор Химич наводить Закон України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«Село Давидки підпадає під категорію добровільного відселення, що регламентується розділом 3 “Правовий режим зони гарантованого добровільного відселення”. Так, згідно зі статтею 16 у зоні гарантованого добровільного відселення забороняється будівництво нових, розширення діючих підприємств, безпосередньо не пов’язаних із забезпеченням радіоекологічного, соціального захисту населення, а також умов його життя та праці, будь-яка діяльність, що погіршує радіоекологічну ситуацію тощо», – цитує Віктор Химич .

Крім цього, забезпечення екологічної безпеки та право громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля забезпечується Конституцією України, яку в цьому випадки теж відверто знехтували.

«Ми боїмося, що після початку видобутку там буде “другий Чорнобиль”. Під час цих процесів використовуються дуже агресивні сполуки. Цей видобуток отруїть грунтові води та зруйнує ландшафт, знищить екосистему», – ледь чи не в один голос кажуть народицькі активісти.

«Двобої» влади і народу останнім часом вже мало дивують громадськість, оскільки часто влада забуває про роль «слуги народу» й ставить власні «шкурні інтереси» вище за добробут громадян. Чи вдасться мешканцям Народицького район відстояти своє право на чисте довкілля й безпечне життя – побачимо. Однак щиро хочеться вірити, що не все ще в нашій країні можна купити за гроші.

Дмитро Соколов

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 На базі Класу безпеки житомирські рятувальники навчають підростаюче покоління азам безпеки 17:00 Як отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб 16:41 Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених 16:20 32-річного чоловіка засуджено до довічного ув’язнення за жорстоке вбивство подружжя на Народиччині Від читача 17:10 Популяризуємо українське. У Житомирі проведуть безоплатний майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки 16:19 На базі 10 ЦНАПів області створено Центри рекрутингу 16:10 Містян просять бути готовими до відключень електроенергії 16:00 Житомир зустріне 11-й Чілдрен Кінофест 15:40 Патрульний знайшов гаманець із документами та повернув власниці 15:19 На Житомирщині судитимуть організовану групу, яка займалася контрабандою лісу photo_camera 15:00 Антициклон принесе в Україну сонячну і прохолодну погоду 14:40 Уряд затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи 14:18 Досі не вдається витягнути автівку, яка провалилася у фонтан на Михайлівській. ВІДЕО photo_camera 14:00 Внаслідок атак росіян по всій Україні можливі відключення електрики з 18 до 23 години 8 травня 12:40 У Звягелі всю ніч безрезультатно тривали пошуки безвісно зниклого 16-річного хлопця 12:35 Поблизу Миколаївки Звягельського району - масштабна ДТП з пожежею: загинуло двоє, травмовано троє людей photo_camera 12:20 У Житомирі вшанували борців з нацизмом з нагоди Дня пам’яті та примирення photo_camera 12:00 Він з 10 років мріяв служити в «Азові» 11:30 На Михайлівській вантажне авто провалилося у непрацюючий фонтан photo_camera 11:20 Росіяни знову атакували енергетику України - серйозно пошкоджені три ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up