І сміх, і гріх: мер Житомира створив робочу групу «з доброчесності міста» з майже одних одіозних посадовців

І сміх, і гріх: мер Житомира створив робочу групу «з доброчесності міста» з майже одних одіозних посадовців

Розпорядженням міського голови у Житомирі створили робочу групу з підготовки антикорупційної стратегії – Плану доброчесності міста.

Відповідне розпорядження опубліковане на сайті міськради за підписом Житомирського міського голови Сергія Сухомлина від 25 жовтня 2019 року за № 1075. 

Метою створення даної робочої групи на підставі Меморандуму про взаєморозуміння, укладеного між Житомирською міською радою та Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні (рішення міської ради від 27.09.2018 р. №1171), є визначення ефективних стратегічних та практичних заходів, направлених на мінімізацію корупційних ризиків у діяльності міської ради та виконавчого комітету, а також посилення її спроможності у процесі створення та застосування механізмів запобігання корупції. Вже до 27 грудня 2019 року робоча група має підготувати проєкт рішення Плану доброчесності міста.

Відео дня

Склад групи, як і деякі інші розпорядження міської влади, традиційно викликав досить неоднозначну реакцію. Справа в тому, що до складу даної групи, крім керівниці Світлани Ольшанської, міський голова призначив вельми цікавих особистостей. Наприклад, директора юридичного департаменту міськради Євгенія Черниша, свого радника з питань публічності, підзвітності та запобігання корупції Сергія Яцика, депутата міськради Владислава Пучича та інших.

Більшість членів робочої групи були неодноразово звинувачені містянами у лобізмі, корупційних схемах, участі у голосуванні на користь певних осіб. Тож мета робочої групи, яка зазначена як «визначення заходів щодо усунення корупційного ризику», викликає обурення та сміх одночасно.

Громадський діяч Ігор Малі так прокоментував дане рішення міського голови: «Подібні комісії і робочі групи по запобіганню корупції не повинні мати ніякого відношення до міської влади, працівників мерії і, тим більше, до однопартійців діючого мера. Ну не може корупціонер корупціонеру виклювати око! Це просто неможливо! Тому якщо з'являється необхідність у створенні подібних структур, вони повинні бути повністю незалежними. За типом, коли раніше був так званий Третейський суд. Коли третя сторона, ніяк не пов'язана із зацікавленими сторонами, приймала певне рішення. Щоб чітко було видно відсутність змови і домовленості.

Ось сьогодні йде будівництво супермаркету «Епіцентр». Всі знають про це: і міський голова та його заступники, і обласна влада. Як вони можуть говорити про корупцію, якщо «Епіцентр» будується взагалі без єдиного документа!»

До речі, посада радника міського голови з питань прозорості, підзвітності та запобігання корупції була зайнята після конкурсу на початку 2019 року. Саме там, в умовах конкурсу, йшлося про те, що упродовж 2018-2019 років будуть розроблені муніципальні плани доброчесності – плани дій, що мають зменшити рівень корупційних ризиків при прийнятті управлінських рішень в місцевих адміністраціях. 

Реакція житомирян у соціальних мережах на дане рішення очікувана:

  • «Це прикол?»

  • «Це цирк?»

  • «Дуже смішно…»

  • «Після того, як людям під вікна впарили заправку, а між стадіоном та спортшколою будують будинок, то саме час говорити про «план доброчесності міста».

  • «У рамках даної програми потрібно завершити експертизу протоколу Громадського слухання від 01.12.2014 року, коли пан Пучич опинився у двох місцях одночасно».

  • «Шановні житомиряни, якщо ми всі будемо мовчати, то ця міська рада на чолі з мером Сухомлиним так і буде дурити усіх гарними прожектами? Але немає жодної гарантії, що вони на цьому зупиняться».

  • Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Natali Pavlovskaya

    До складу робочої групи не увійшло жодного представника громади міста Житомира. Ми, мешканці мікрорайону міськмолзавод та інші небайдужі громадяне, подали на ім'я мера Сухомлина С.І. заяву щодо включення до складу даної робочої групи представників громади міста - житомирян Шахрая М.І. та Мелешко М.А., які є Юристами та маєть великий обсяг знань та практики. А що є дуже дивним , то це призначення головою даної робочої групи пана Блажиєвського, який видав, (вже двічі!) злочинні містобудівні умови на будівництво АЗС на проспекті Незалежності, 29
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up