52-річна житомирянка потрапила в трудове рабство на території Росії

52-річна житомирянка потрапила в трудове рабство на території Росії
Приблизно 4 місяці жебрачила житомирянка на території Російської Федерації, спокусившись на випадкову пропозицію працевлаштування від незнайомців. За фактом переправлення за кордон людини з метою її трудової експлуатації міліція відкрила кримінальне провадження, у рамках якого розшукує вербувальників і встановлює їх можливих жертв.

– До міліції надійшла інформація про те, що у м. Житомирі чоловік із жінкою завербували і відправили у трудове рабство на територію іншої держави місцеву жительку, - розповів начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС Житомирщини Дмитро Підгорний. – Особу потерпілої ми встановили і під час спілкування з нею знайшли підтвердження оперативній інформації.

За словами 52-річної житомирянки, у рідному місті вона зіштовхнулася з проблемою працевлаштування і тривалий час була безробітною. Тому пропозиція чоловіка та жінки, які перестріли її на місцевому ринку, виявилася доволі слушною. Незнайомці запропонували вигідні умови праці та привабливий заробіток за кордоном. Мовляв, погодившись, жінка зможе працювати у сфері торгівлі аж у столиці Російської Федерації.

Вже за деякий час житомирянка у супроводі «працевлаштовувачів», яким довірила особисті документи, виїхала до Москви. Там разом вони орендували квартиру. А за тиждень «безрезультатних пошуків роботи» вербувальники поставили житомирянку перед фактом, що з роботою чи без, а за проживання та харчування вона мусить платити. Варіант заробітку запропонували одразу ж – жебрацтво.

Відео дня

Щоранку жінку відвозили у людні місця Москви – підземні переходи, сквери, ринки – і змушували випрошувати гроші нібито на лікування онкохворої дитини, табличку з фотокарткою якої вона тримала у руках. Усі пожертви вербувальники відбирали щовечора.

Так тривало, за словами потерпілої, з березня по червень місяць, аж поки житомирянка не спромоглася повернутися до України. Звісно, без копійки грошей.

Інформація про ці події була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ст.149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Особи вербувальників міліція вже встановила.

– Нам відомо, що і 26-річний чоловік, і 28-річна жінка, які запропонували працевлаштування і вивезли потерпілу за кордон з метою трудової експлуатації, - жителі Житомирщини. Нині ми вживаємо заходів для встановлення місця їх перебування і затримання, - продовжує Дмитро Підгорний.

Правоохоронці звертаються до жителів Житомирщини: якщо ви або ваші рідні потрапили в аналогічні чи схожі ситуації і потерпіли від протиправних дій вербувальників, зверніться до міліції за телефонами (0412) 40-72-46, 102 або іншим зручним для вас способом. Надана вами інформація може допомогти встановленню винних осіб і притягненню їх до кримінальної відповідальності. Конфіденційність гарантується.

Водночас міліція закликає громадян остерігатися пропозицій вигідного працевлаштування за кордоном від незнайомих і малознайомих осіб.

Якщо ж ви наважилися виїхати з країни на заробітки, ще раз добре обдумайте мету своєї поїздки та кожну деталь, пов’язану з нею:

- зверніться до посольства країни, до якої ви збираєтесь їхати, і перевірте, яку візу ви можете витребувати для проживання, роботи чи навчання;

- обов’язково тримайте при собі усі необхідні для подорожі документи. Не довіряйте нікому повністю усі дії з організації поїздки, усе виконуйте особисто;

- під час пошуку роботи або можливості навчання за кордоном користуйтеся послугами тільки офіційного агентства;

- зробіть ксерокопію свого паспорта й усіх інших документів та віддайте їх на збереження людині, якій дійсно довіряєте. Обов’язково повідомте рідним про те, де збираєтесь зупинитися;

- не віддавайте свій паспорт нікому, окрім офіційних представників митниці або поліції;

- не підписуйте ніякого договору про роботу доти, доки такий договір не буде перевірений спеціалістом; не погоджуйтесь на усний договір про роботу.

Перед тим, як довірити своє майбутнє обіцянкам, отримайте необхідну інформацію.

За повідомленням прес-служби УМВС України в Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:56 Медичний висновок для тих, хто хоче взяти дитину в сім’ю, стане цифровим, а сам медогляд оптимізується - Мінсоцполітики 17:23 У Житомирі під час весняного загальноміського прибирання вивезено 866 м3 сміття, було залучено 288 працівників комунальних підприємств 17:00 Житомир попрощався із двома Захисниками - Олександром Рудюком і Дмитром Пінчуком 16:41 Найближчими днями у Житомирі потепліє до +25, очікується висока пожежна небезпека Від читача 16:43 Проєкт "БРАМА" об'єднує громадян державного та приватного сектору 16:20 Чемпіоном України з триатлону на суперспринтерській дистанції став представник Житомирської школи вищої майстерності Ілля Гончарук 16:05 Найкращі виробники міжкімнатних дверей в Україні (Новини компаній) 16:00 Виконком Житомирської міськради закупить на фронт 15 комплектів супутникового звʼязку і 50 дронів 15:40 17-річний житомирянин поїхав на роботу у Дніпро, а 17-річна дівчина з Радомишля гостювала у подруги - ювенальні поліцейські за тиждень повернули додому 16 дітей 15:21 Мешканців будинків по вул. Грушевського, 97 б та вул. Грушевського, 101 попереджають про призупинення водопостачання з 1 по 3 травня 15:00 На одній із вулиць Звягеля правоохоронці затримали чоловіка під час продажу боєприпасів за 4000 гривень 14:40 Ветеран з Житомирщини переміг у конкурсі "Варто почати власну справу" 14:20 Водія, який 13 квітня у Житомирі рухався смугою зустрічного руху, патрульні притягнули до відповідальності 14:00 Фокус передачі: які види шахрайства розповсюджені на Житомирщині і як не стати жертвою шахраїв 12:47 У Звягелі в ДТП травмувався 19-річний мотоцикліст: наразі він у лікарні у тяжкому стані 12:23 Житомир та область потребують донорської крові всіх груп з негативним резусом 12:02 У Хорошівській територіальній громаді надзвичайники ліквідували пожежу в господарчій будівлі, врятувавши від вогню гараж і будинок 11:40 Семеро чоловіків, серед яких - мешканці Житомирщини, намагалися перетнути кордон з Румунією на старій "буханці", їх затримали прикордонники 11:20 Рятувальники Житомирщини нагадали правила безпеки на Великдень 11:00 Гороскоп на 29 квітня - 5 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up