На замітку житомирянам: як правильно зняти показання з лічильників та розрахувати оплату

На замітку житомирянам: як правильно зняти показання з лічильників та розрахувати оплату

Споживачі електричної енергії та газу повинні оплачувати в повному обсязі використані ресурси. 

Для цього необхідно передати показання лічильника у відповідну інстанцію або ж здійснити самостійний розрахунок споживання.

Як правильно знімати показання лічильника електроенергії

Після установки або заміни електролічильника у приватному будинку або квартирі власнику видається акт, який підтверджує правильне проведення цієї процедури. У документі фіксуються початкові цифрові значення. Щоб зняти дані з приладу, потрібно перенести на папір всі числа, які відображаються приладом на даний момент, не враховуючи цифри після коми. Також не беруться до уваги нулі, що стоять до першого значущого числа, тобто 1 і більше.

Для проведення розрахунків знадобляться дані попереднього місяця. У перший місяць після установки устаткування ці цифри беруться з акту. Далі доведеться вести журнал обліку або зберігати всі квитанції, щоб фіксувати показання.

Відео дня

Як розрахувати оплату за даними показань лічильників електроенергії

Суму для оплати рахунків за електроенергію можна розрахувати самостійно. Для цього потрібно від попередніх свідчень відняти останні дані. В результаті вийде кількість електричної енергії, витраченої за останній відрізок часу. Залишиться тільки помножити його на діючий тариф.

Варто звернути увагу на те, що іноді лічильники автоматично обнуляються. Спеціально для таких випадків передбачена особлива система підрахунків. При обнуленні лічильників свідчення переписуються з урахуванням всіх нулів, а на початку номера ставиться «1». Однак значення після коми брати до уваги не потрібно. Наприклад, якщо на лічильнику відображається 00001,7 кВт, потрібно переписати це значення як 100001. З цього показання віднімаються попередні свідчення, а результат множиться на тариф. Цей метод підрахунків використовується один раз, після чого зняття показань здійснюється за звичайною системою – без попередніх нулів і додаткової «1».

Як знімаються показання лічильників електроенергії день-ніч

1.Дочекатися, поки табло відобразить необхідну інформацію.

2.Отримати дані, натиснувши кнопку «Введення». Іноді, щоб отримати необхідну інформацію, потрібно зробити це кілька разів. Числові значення на табло маркуються певними позначками, щоб їх було легше розрізнити: T1, T3, T2, T4, TOTAL.

Коли дані отримані, вони заносяться в квитанцію і розрахунки виконуються за схемою, описаною раніше, або передаються у відповідну інстанцію. В електронних приладах цифри після коми також не враховуються.

Як правильно знімати покання з газового лічильника

Кожен лічильник газу оснащений відліковим пристроєм. Залежно від типу і марки побутові лічильники мають 5-, 7- або 8-розрядний відліковий механізм. Ціла частина кубометрів газу розділена комою з десятими, сотими або тисячними долями,  які, як правило, на циферблаті відокремлені полями різного кольору. Перші п'ять цифр зліва-направо, які стоять до коми, – це і є показання вашого лічильника. 

Пропонуємо розглянути, як правильно записати показання і на що звернути увагу. До прикладу, на циферблаті наявні цифри 00254,013. Запишіть 5 номерів, показаних зліва-направо. Не звертайте уваги на цифри після коми, які можуть бути на полі іншого кольору. В розрахункову квитанцію впишіть цифри 254, два нулі попереду не записуються. Якщо показники останньої цифри цілої частини перебувають між двома цифрами, ви вправі вирішувати, яке показання записати – на пів куба більше чи менше. Коли показники зупинилися між 9 і 0, запишіть попереднє число, тобто 9. 

Споживачі газу, які мають лічильники, зацікавлені щомісяця повідомляти показання, адже від цього залежить сума, яку доведеться сплачувати. Їх можна передати безпосередньо оператору ГРМ телефоном, через інтернет або ж особисто. Що стосується термінів і способів передачі показань лічильника ˗ дотримуйтесь умов договору та рекомендацій оператора ГРМ. Побутовий споживач за умовами договору зобов'язаний щомісяця станом на 1 число місяця знімати фактичні показання лічильника газу та надавати їх оператору ГРМ у спосіб, зазначений вище. Не отримавши фактичні показання вчасно, обсяг спожитого газу розрахує газова компанія, який і випишуть у рахунок. 

Якщо ви вчасно не отримали рахунок від газової компанії, вам потрібно самостійно зняти показання лічильника та розрахувати суму платежу. Для цього обчисліть обсяг спожитого газу як різницю між поточним та попереднім показаннями. Далі розрахуйте суму до сплати відповідно до ціни газу за 1 куб. м. Для цього множимо різницю на ціну за кубометр газу, це і буде сума платежу за газ. Отриманий результат занесіть в графу «Фактично оплачено». У разі отримання пільги в графі «Фактично оплачено» впишіть різницю між сумою вартості та розміром отриманої пільги. За спожитий газ споживач має заплатити до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Споживач може сам розрахувати вартість доставки газу

Із 2020 року всі споживачі газу України отримують окремі рахунки: один – за спожитий газ, другий – за послугу з його доставки. Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу у минулому газовому році. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року.

Якщо споживач заощадив паливо та зменшив обсяги споживання газу, вже у наступному газовому році пропорційно цьому зменшується вартість доставки газу.

Світлана Цимбалюк

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Васелиса Никитина

    О! Супер, я до цього не знала!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up