Карантинні закупівлі новорічних подарунків на Житомирщині

Карантинні закупівлі новорічних подарунків на Житомирщині

Попри заборону проводити масові заходи та запроваджені МОЗом обмеження, міста та села області активно закуповувалися новорічними подарунками.

З 1 січня запроваджується новий Санітарний регламент з кардинальними нововведеннями в організації харчування у навчальних закладах. Документ базується на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

- Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ, – розповів Головний державний санітарний лікар України.

Оновлені санітарні норми для навчальних закладів 

Регламентом визначений Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах. У нього включили, зокрема, чипси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу та деякі солодощі. Забороняється продаж продуктів із рослинними жирами чи які містять синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти. Тобто практично усю кондитерську продукцію, в якій давно вже цукор заміщають аспартамом або аналогічними замінниками, школярам продавати заборонили. Та незабаром Новий рік з традиційним пригощанням малечі солодощами. Чи вручатимуть їх цьогоріч, коли через карантин масові заходи заборонені?

 

 Подарунків поменшало

Одразу ж варто відзначити, що закупівель новорічних подарунків значно поменшало. Причиною цьому послугував як карантин, так і нестача коштів у багатьох місцевих бюджетах. По всій області з жовтня по грудень 2020 року на подарунки витратили чи не найменше за усі роки – 2 млн 440 тис. грн.

Однак деякі заможні сільради і цього кризового року не заощаджували на дітях. До прикладу, Ушомирська ОТГ завчасно, ще 8 жовтня, оголосила відкриті торги на загальну суму 224 тис. грн. Перший тендер скасували через відсутність достатньої кількості пропозицій. У повторному, проведеному через місяць, тендері участь взяли двоє учасників. Спочатку перемогу віддали ФОП Миколі Вельчинському, колишньому голові Баранівської РДА.

Колишній голова Баранівської РДА став одним з постачальником новорічних солодощів 

Згодом, після скарги іншої учасниці, виявили, що у поданій ним пропозиції сертифікати якості на цукерки протерміновані або ж зовсім відсутні. Тому рішення скасували і уклали угоду з Крістіною Ревуцькою, у якої закуплять 1300 дитячих подарунків по 146 грн кожний.

Управління освіти і науки виконавчого комітету Бердичівської міськради запланувало придбати 3573 подарунки. На оголошений 18 листопада тендер заявилися 5 учасників. В результаті торгів вартість купівлі вдалося знизити з 197,9 до 155,4 тис. грн. Відхиливши дві трохи дешевші пропозиції, переможцем визнали місцеву підприємницю Марію Мельник з ціною 43 грн 49 коп. за подарунок.

У кінці листопада про намір придбати 1460 подарунків оголосив департамент праці, соціальної та сімейної політики Житомирської ОДА. На тендер заявилися вже згадана підприємниця Крістіна Ревуцька та ТД «Житомирські ласощі». У запеклій боротьбі учасниця знизила вартість пропозиції з 143,8 до 119,56 тис. грн. Через відсутність фотографії подарунка тендерний комітету її заявку відхилив, визнавши переможцем ТД «Житомирські ласощі». Таким чином, за майже півтори тисячі подарунків підрозділ ОДА заплатить 119 тис. 574 грн.

Закупівля солодощів (включно з шоколадом) впродовж 2020 року в Житомирській області. Дані: аналітична система "Прозорро"

Не пошкодувала коштів на привітання дітей і Оліївська ОТГ. На придбання 1400 подарунків заклали 148 тис. 442 грн, відразу зазначивши, що планують придбати конкретний набір певного виробника. В оголошенні вказали про подарунок Roshen №10 «Казкові будиночки», 567 г. Хоча до замовника зверталися із запитанням, чому він обмежився таким вибором, зміни у вимоги він не вніс. У результаті договір підписали з ТОВ «Рошен-Полісся», яка знизила вартість подарунків на 20 тис. грн. Решта сільських рад витратили від менш ніж 49 тис. грн на купівлю подарунків дітям.

 

(Не)куплені солодощі Житомиром

Досить цікава ситуація довкола купівлі солодощів склалася у Житомирі. В управлінні культури нам повідомили, що не витрачали кошти на подарунки дітям і не планують цього робити.

- Ні, цього року не планувалося. Ви ж розумієте, яка ситуація не лише у нашому місті, а й у країні, у світі: економія коштів, – стверджує очільниця управління культури Ілона Колодій.

Начальниця управлінні культури Ілона Колодій стверджує що коштів на подарунки немає

- Минулого року на це було витрачено більше ніж 1,5 млн грн. Цьогоріч ці кошти, у зв’язку з коронавірусом, були перерозподілені, і не було передбачено кошти на таку кількість подарунків, – запевнює в коментарі посадовиця.

Однак із системи електронних торгів ми дізнаємося, що управління 9 листопада оголосило про купівлю 4 тис. подарунків. І вже навіть встигло підписати угоду та повністю за них сплатити!

За подарунки управління культури заплатило 15 грудня але керівниця стверджує що ніхто нічого не купував

Незрозуміло, як чиновниця може забути, як підписувала угоду на закупівлю або як погоджувала перерахування бюджетних коштів за вже отримані подарунки. І в цей самий час говорити про економію і про відсутність грошей на них!

Можливо, керівниця управління не хоче згадувати про тендер, на якому вчергове переміг традиційний для міськради постачальник солодощів. З року в рік віддається перевага «ТД «Солодкий Світ», хоча ще у 2017 році постачальник намагався продати цукерки з простроченим терміном реалізації. Та й торгами ці закупівлі не назвеш – суцільна імітація під одного переможця.

         Так сталося і цьогоріч, коли єдиним конкурентом виступив підприємець Ігор Святенко, пропонуючи трохи вищу пропозицію. Він не мав повного пакету документів, тож його роль зводилася виключно до формальної участі в торгах, де договір підпишуть з «ТД «Солодкий Світ».

З поданих учасником документів дізнаємося, що електронна пошта підприємця [email protected]. Досить незвична як для чоловіка назва. Можливо, нею користується ще хтось, подумали ми. І виявили, що вона вказана серед контактів «ММ Хайтек» ЛТД, директором якої є Надія Гладько. Вона ж разом з чоловіком, Олегом Гладьком, володіє цією фірмою.

Слід відзначити, що ПП «ТД «Солодкий Світ» не володіє виробничою базою та необхідними приміщеннями, а орендує у згаданого Олега Гладька. І зареєстровані обидва підприємства за однаковою адресою – по вул. Гонти, 96А у Вінниці, де легко віднайти ще декілька фірм, які належать родині Гладьків.

         У підтвердження зв’язку знаходимо ще одну угоду, за якою Ігор Святенко надає кейтерингові послуги у комплексі «Гостевія» під Вінницею. Цим заміським закладом знову ж таки володіє сімейство Гладьків.

За угодою управління культури купує 4 тис новорічних подарунки

До речі, про змову під час минулорічних закупівель солодощів ми писали у січневому випуску газети. Тоді в якості конкурента ТМ «Солодкий Світ» виступила молодша із сімейства – Вікторія Гладько-Новарчук. Схоже, збагнувши, що Антимонопольний комітет може заборонити через наявність таких змов подальшу участь у торгах, на зміну сімейному підряду взяли стороннього підприємця. Та приховати спільні зв’язки їм так і не вдалося. Незалежно від того, визнає начальниця управління культури Ілона Колодій свою нахабну брехню про відмову від придбання подарунків чи не визнає, цей тендер вчергове підтвердив, наскільки корупційними є закупівлі підрозділів Житомирської міськради.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Николай Соболев

    Не відомо який стан буде через місяць і чи буде змога купити щось типу подарунка, а ця тема актуальна бо скоро буде 14 лютого. Тому раджу вам вже шукати подарунок своїй половинці. Якщо не знаєте що подарувати своєму чоловікові, то можу порадити цей сайт https://chto-podarit.top/uk/chto-podarit-muzhu-na-14-fevralya/ На ньому багато ідей для подарунків і мені, як мужчині, вони подобаються

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up