Солодка змова або як збагачуються на дітях

Солодка змова або як збагачуються на дітях

Новорічні свята несуть дітлахам не лише море радощі та розваг, а й приємні подарунки. Солодощі учням молодших класів традиційно закуповує й Житомирська міська рада. Цьогорічне привітання з новорічними святами обіцяли перетворити у справжнє театралізоване дійство під назвою «Казкове багаття» з 25 виставами для дітей та врученням понад 14 тис. подарунків

Ініціатором проведення заходів виступило управління культури міськради, оцінивши необхідні витрати бюджету в 650 тис. грн. Отримати погодження на виділення коштів у профільній комісії з гуманітарних питань управлінню вдалося тільки з другої спроби. Замість цукерок у подарунок включили м’яку іграшку «Мишка» та магнітний пазл з пейзажами міста. Всі вимоги детально прописали в технічному завданні та 14 листопада оголосили тендер.

Підсолоджений тендер

За деякий час управління культури оновлює тендерну документацію, змінивши пазл на набір цукерок. Повернення до звичайного асортименту подарунка, проти чого виступали депутати під час засідання комісії, відбулося під впливом негласного куратора управління культури.

Відео дня

- Питання, чому секретар міськради бере участь у роботі управління культури, хоча офіційний куратор – заступник міського голови, залишається відкритим. Дали відповідну рекомендацію, чекаємо відповіді міського голови, – прокоментувала в соцмережі голова гуманітарної комісії, депутат міськради Наталія Леонченко.

Все це дало змогу взяти участь у торгах вінницькому підприємству «Солодкий Світ», яке впродовж останніх двох років регулярно виграє тендери на постачання кондитерських виробів. Але якщо у 2018 році фірмі вдалося перемогти, значно знизивши ціну під час торгів, то у 2019 році ніякої боротьби не було.

Єдиним конкурентом фірми виступила вінницька підприємниця Вікторія Гладько-Новарчук з максимальною ціною пропозиції – 650 тис. грн. Учасники не торгувалися, і в підсумку пропозицію підприємства «Солодкий Світ» в 644,3 тис. грн визнали більш економічно вигідною.

Тендерний комітет управління культури підтвердив повну відповідність вимогам поданих на тендер підприємством документів. При цьому в учасника відсутній підтверджений досвід учасника в організації аналогічних культурних заходів. Замість цього «Солодкий Світ» надав інформацію про укладені договори на постачання кондитерських виробів. На підтвердження обраний управлінням переможець додав копію таких угод. Така ж ситуація з наявністю працівників необхідної кваліфікації: у поданому переліку співробітників немає жодного аніматора чи будь-якого спеціаліста у сфері проведення культурно-масових заходів.

Вони й не могли працювати на підприємстві, яке займається виключно оптовим та роздрібним продажем кондитерських виробів. Запитання, чому ж управління закрило очі на порушення учасником вимог тендеру, голова тендерного комітету пояснила нестачею часу.

  • У нас не було юридичних причин відхилити їх пропозицію. Основна – необхідно було провести для діток заходи, – пояснює заступниця управління культури Олена Турська.

В управлінні переконують, що переможець вчасно забезпечив пошиття костюмів та необхідну організацію заходу. Правда, яким чином йому це вдалося без необхідного персоналу та аніматорів, як це визначено сценарієм заходів, посадовець не знає.

Святкові вистави на центральній площі Житомира розпочалися одночасно з підписанням з підприємством «Солодкий Світ» угоди. Переодягненими у казкових героїв виявилися працівники міського Палацу культури, підпорядкованого управлінню культури міськради.

У коментарі директор Палацу культури Наталія Чісліна підтвердила участь акторів у заходах:

  • Щорічно ми проводимо такі вистави для діток у приміщенні, але цього року вони організовані на центральному майдані. Всі дані заходи проводилися згідно з наказом управління культури, – відповідає в коментарі очільниця закладу.

Виходить, що управління культури за проведення заходів заплатило двічі. Перший раз, оплативши з міського бюджету зарплатню залучених для проведення свята працівників Палацу культури. Вдруге – сплативши за послуги фірмі, відповідальній за проведення заходу.

Гладкі змовники

Однак на цьому питання до тендеру не завершуються. Детально проаналізувавши всі подані двома учасниками документи, ми знайшли підтвердження ймовірної змови між ними.

Надія Гладько діє від імені власника за статутом "ТД "Солодкий світ"

Доказ містився на останній сторінці статуту фірми «Солодкий Світ» (див. фото зі статуту), де довіреною особою власника зазначено Надію Гладько. Її уповноважено виконувати всі розпорядчі функції, включно з представництвом інтересів та навіть правом подати на зміни статут підприємства. Звідси можна припустити, що саме вона є справжньою власницею підприємства «Солодкий Світ».

Надія Гладько доводиться матір’ю підприємниці Вікторії Гладько-Новарчук (до одруження Гладько), яка взяла разом з ПП «ТД «Солодкий Світ» участь у тендері. Коли донька брала участь у закупівлі і подала неповний пакет документів, вона не планувала вигравати тендер. Її роль зводилася до імітації торгів.

Батько Олег Гладько, донька Вікторія Гладько, її чоловік з дитиною та Надія Гладько

Слід відзначити, що ПП «ТД «Солодкий Світ» не володіє виробничою базою та необхідними приміщеннями. Підприємство їх орендує в підприємця Олега Гладька – батька згаданої Вікторії Гладько-Новарчук. За адресою реєстрації «ТД «Солодкий Світ» у Вінниці по вул. Гонти, 96А легко віднайти ще декілька фірм, які належать родині Гладьків.

Фото Вікторії Гладько-Новарчук у сімейному ресторані "Арталь"

Вінницький бізнесмен Олег Гладько відомий досить крутим норовом та широкими зв’язками серед влади. Цим він вихвалявся під час сутички, розстрілявши із травматичної зброї сусіда на його ж власному подвір’ї. Карну справу проти нападника згодом через «відсутність складу злочину» справді закрили. Натомість пан Гладько забажав від сусіда 650 тис. грн матеріальної та моральної компенсації.

Окрім торговельних фірм, сім’я Гладьків володіє заміським готельним комплексом «Гостевія», рестораном «Арталь» у центрі Вінниці та власним кондитерським виробництвом під торговельною маркою «Goluba». До речі, цукерки даного виробника були в закуплених управлінням культури Житомирської міської ради цьогорічних подарунках.

Ми намагалися зв’язатися з «ТД «Солодкий Світ», але за контактним номером ніхто не відповідав. Зателефонувавши за мобільним номером керівника підприємства Оксани Кінзерської, у відповідь почули жіночий голос. З’ясувавши, що питання стосуватиметься участі підприємства у закупівлях, співрозмовниця завірила нас, що ми спілкуємось з іншою людиною, а телефон директора пообіцяла надіслати у повідомленні. У подальшому обіцяних контактів ніхто так і не надіслав, більше не відповідаючи на наші дзвінки.

Подібна поведінка підтверджує сумніви у відкритості постачальника. За таких умов виникає питання, наскільки можливо довіряти якості поставлених ним наборів цукерок, які з простроченим терміном реалізації ще у 2017 році намагався продати «ТД «Солодкий Світ».

  • Присутні декілька ознак змови, – стверджує експертка з питань закупівель Ольга Нос. – По-перше, наявні родинні стосунки між довіреною особою керівника підприємства і його конкурентом. Також ознакою змови може бути те, що учасники не знижували ціну на аукціоні. Учасниця торгів ФОП Гладько подала неповний комплект документів у своїй пропозиції, отже, не планувала перемагати у закупівлі.

експертка з питань закупівель Ольга Нос

Свята промайнули, і на сьогодні повернути витрачені кошти міському бюджету практично неможливо. Однак ми сподіваємось, що описана ситуація стане приводом для перевірки регіональним відділенням Антимопольного комітету з недопущенням у майбутньому подібних змов під час закупівель, щоб подарунки дітям та їх батькам завжди приносили тільки приємні враження.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up