Що треба знати перед початком будівництва: корисні поради експертів

Що треба знати перед початком будівництва: корисні поради експертів

Будівництво приватного будинку – досить затратне у фінансовому плані.

Якщо ви не можете собі дозволити найняти кваліфікованих будівельників, але дуже хочете мати власний будинок, його можна побудувати економно і за доступною ціною.

Пропонуємо вам добірку порад від експертів, з чого варто починати будувати приватну оселю своєї мрії.

Інфраструктура

Для швидкого одержання дозволу на будівництво потрібно, щоб була можливість у подальшому підключенні майбутнього будинку до електромереж. Інші комунікації можна підключити в ході роботи. Забезпечення водою, газом, каналізацією вирішується у різних регіонах по-різному. Добре, якщо поблизу є лінія електромереж, але бажано мати технічні умови підключення. Хоч це не означає, що ви не будете мати проблем з підключенням. Особливо це стосується тих ділянок землі, які знаходяться на далекій відстані від інших забудов, або ж поряд немає ліній електропередачі.

Відео дня

Встановлення розміру житлової площі

Зрозуміло, що площа майбутнього будинку залежить від фінансового стану власника і кількості людей, які там будеть проживати. Початок будівництва, зокрема приватного будинку, потребує продуманих дій. Важливо визначитись з площею, адже будинок має бути просторим і комфортним.

Задалегідь треба визначитись з кількістю поверхів. Будинок площею менше ніж 100 кв. м можна побудувати одноповерховим. Але якщо ви мрієте про маєток, тоді це вже зовсім інші розміри та площа. Важливим фактором на початку будівництва є облаштування підвалу. Необхідно дізнатись, чи є поблизу грунтові води і т.п. Якщо рельєф грунту дозволяє, то можна побудувати просторий підвал і облаштувати там сауну, майстерню та тренажерну залу.

Дозвіл на будівництво

Дуже багато хто мріє про великий та комфортний дерев'яний будинок із затишним подвір’ям і садочком. На шляху до цієї мрії потрібно пройти безліч етапів, серед яких в першу чергу вирішення грошового питання, вибір проекту і ділянки будівництва, закупівля матеріалів і роботи зі зведення будинку. Але одне з найважливіших питань – отримання дозволу на зведення будівлі. Для того, щоб оформити дозвіл в Україні, вам доведеться обійти багато державних установ і зібрати цілий набір довідок. Але є й інший варіант – ви можете звернутися за спеціалізованою допомогою. Сьогодні деякі приватні фірми пропонують повний комплекс послуг з підготовки документів на отримання будівельних дозволів. Так що ви в будь-якому випадку маєте вибір – займатися підготовкою документів самостійно чи довірити цю процедуру фахівцям.

Перед тим, як подавати заяву на дозвіл будівельних робіт, вам треба буде пройти обов'язковий етап на шляху оформлення дозволу - це землевпорядна організація.

Вибір проекту будинку

Фахівці із землеустрою проведуть топографічні і геологічні роботи і зроблять висновок, чи придатна ваша ділянка для зведення споруди. У разі позитивної відповіді переходимо до наступного етапу - розробка ескізного проекту і отримання будівельного паспорта. Проектне бюро, яке буде займатися вашим проектом, обов'язково повинно мати державну ліцензію на проведення таких робіт, інакше ескізний проект не приймуть до розгляду. Якщо ви хочете більше одного об'єкта на ділянці, проект будинку потрібно доповнити плануванням всіх підсобних будівель на прибудинковій території. Якщо площа майбутнього будинку перевищує 400 м2, процедура ускладнюється за рахунок необхідності брати додаткові дозволи. В цьому випадку потрібно звертатися до місцевого комітету з містобудування та архітектури, де на основі дозволів від санітарної, екологічної та пожежної служб видається архітектурно-планувальне завдання.

 

 

 

Коментарі (1)
  • Artur Sushko

    А ще потрібно бути впевненим, що матеріал екологічний і прослужить багато років. Працюючи в сфері будівництва, рекомендую бетон від Ковальської – надійного виробника бетону і залізобетонних виробів. Звертайтеся https://beton.kovalska.com/betony/ Консультанти тут хороші, допоможуть визначитися, що потрібно і скільки.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up