Малинські розборки: господарські суперечки або рейдерське захоплення?

Малинські розборки: господарські суперечки або рейдерське захоплення?

З початку цього року в Малинському районі не стихає переполох зі скандалом навколо двох агропідприємств, які не можуть поділити землю та право на урожай. 

Справа досить цікава, тому що на просторах Житомирщини зіткнулися інтереси данської та української компаній. З одного боку – іноземний інвестор, який працює в Україні з початку 2000-х років з уставним капіталом в майже 65 мільйонів гривень. З другого боку – українська компанія, яка була заснована на початку 2018 року з уставним капіталом в 15 тисяч гривень. 

Данська компанія «ДФУ Агро» у 2014 році уклала договори про управління спадщиною з сільськими радами селищ Слобідка та Головки Малинського району Житомирської області. Протягом декількох років підприємство обробляло поля та займалося рослинництвом. З повною впевненістю в тому, що всі документи на право обробляти землю в неї є та вони видані в законний спосіб, компанія почала проводити свою посівну в серпні-вересні минулого року.

Проблеми почалися з листопада. Без будь-якого попередження компанія «Городок-Агро» оформила договори оренди з Малинською районною державною адміністрацією. При цьому про зміну умов використання землі «ДФУ Агро» ніхто не повідомив. Договори були укладені у листопаді 2018 року, тобто вже після того, як «ДФУ Агро» засіяло врожай на законних підставах.

Відео дня

Коли данська компанія дізналася про нового орендаря, сказати, що зміна умов оренди була неочікуваною для компанії «ДФУ Агро», це нічого не сказати, тому що вкладені в посівну кампанію кошти могли просто розчинитися в повітрі. Тобто сподівання зібрати урожай були марні. Компанія «Городок-Агро» заявила свої права на урожай, який був вже посіяний «ДФУ Агро». 

Для вирішення цього питання «ДФУ Агро» запропонувала «Городок-Агро» взяти їх землі безкоштовно взамін вже засіяних. Отже, «ДФУ Агро» намагалася допомогти новому орендарю навесні провести посівну, щоб не втратити сезон. Але представники «Городок-Агро» категорично відмовилися від цієї пропозиції та більш того – стали вимагати віддати їм землю за ціною нижче ринкової вартості землі на сьогодні. 

Тобто слід зауважити, що на момент початку обробки землі компанією «ДФУ АГРО» в 2014 році її стан в селищах Слобідка та Головки був незадовільний. Протягом багатьох років компанія вкладала величезні кошти в обробку та підвищення родючості ґрунту. Частково через це, та й внаслідок ринкових змін вартість гектару збільшилася. Це не могло не привернути увагу інших бажаючих обробляти цю землю. Але ж звісно, кошти, вкладені у покращення стану землі, ніхто й не думав компенсувати.

На черговому засіданні Антирейдерського штабу свою позицію представники компанії «ДФУ Агро» намагалися довести громадськості та надали копію офіційного листа компанії «ДФУ Агро» до «Городок-Агро», який був надісланий в квітні 2019 року: «ТОВ «ДФУ Агро» просить ТОВ «Городок-Агро» надати можливість внести засоби захисту рослин, мінеральні добрива на землі та в подальшому зібрати належний підприємству врожай. Разом з тим ТОВ «ДФУ Агро» повідомляє про свою готовність виділити ТОВ «Городок-Агро» відповідну кількість га землі для використання взамін земель під врожаєм».

Після цього листа з боку «ДФУ Агро» були ще неодноразові спроби вирішити питання шляхом перемов з керівництвом «Городок-Агро». Знову пропонувалось відшкодувати затрати на оренду землі, втрачену вигоду та заявлялось про можливість скористатися аналогічною кількістю гектарів землі на вже обробленому належним чином полі. 

За словами представників «ДФУ Агро», «Городок-Агро» вимагали у них розірвати всі наявні в «ДФУ Агро» договори на обробку землі з метою взагалі унеможливлення в подальшому ведення агробізнесу в Малинському районі компанією «ДФУ Агро» взамін на можливість зібрати власний урожай. 

Для законного вирішення цього конфлікту «ДФУ Агро» звернулася за допомогою до Житомирської ОДА, Міністерства юстиції України, Національної поліції, Малинської РДА та Агенції регіонального розвитку Житомирської області. Було створено Антирейдерський штаб, на якому тричі розглядався спір між «ДФУ Агро» та «Городок-Агро». За результатами перших двох засідань Антирейдерського штабу було прийнято рішення: хто сіяв врожай, той його і збирає. Тож «ДФУ Агро» має звітувати щоденно Національній поліції про обсяги зібраного врожаю. А питання компенсації сторони мають вирішити у суді. 

Проте, не зважаючи на наявний легальний інструмент для вирішення конфлікту, представники «Городок-Агро» й досі його ігнорують. Більш того, погрожують протидіяти збору врожаю. Наприклад, нещодавно вони запросили ГО «Асоціація протидії агрорейдерам» зняти декілька відеорепортажів. А також на полях почали періодично з'являтися невідомі особи та заважати збору урожаю. 

Навіть в такій ситуації представники данського інвестора за підтримки місцевої влади запропонували компроміс – до вирішення спору в судовому порядку передати право на збір та відповідальне зберігання врожаю незалежній компанії. Але і ця пропозиція новим орендарем була відкинута. Іншими словами, існує велика вірогідність того, що робляться спроби завадити здійсненню масштабного проекту іноземного інвестора в Житомирській області. 

Позиція Міністерства юстиції та Національної поліції залишилася незмінною: збирає врожай той, хто його сіяв, тобто «ДФУ Агро». Представники Малинської поліції погодилися із цим рішенням та підтвердили, що будуть вживати усіх заходів для забезпечення збору врожаю. 

Таким чином, ми маємо величезну проблему, яку саме намагалися вирішити на засіданнях Антирейдерського штабу при Житомирській обласній державній адміністрації. Таких засідань на даний час було вже три, але жодного разу не вдалося в повній мірі вичерпати це достатньо болюче питання. На думку представників компанії «Городок-Агро», саме вони мають одноосібне право збирати урожай на підставі договорів оренди, «оскільки їх договори є зареєстрованими договорами оренди, на відміну від договорів «ДФУ Агро».

Представники «ДФУ Агро» на засіданні висловили свою позицію: «Ми готові до відвертого та аргументованого діалогу з «Городок-Агро». Ми пропонували нашим опонентам надати офіційні розрахунки для відшкодування збитків. Але й жодного разу ми не отримали відповіді».

Журналісти впізнали особу, яка надала підтримку компанії «Городок-Агро» на засіданні Антирейдерського штабу при Житомирській обласній державній адміністрації 9 липня 2019 року. Ним виявився Василь Пісня, який «засвітився» ще в 2015 році при раптовій зміні керівництва ПСП «Ярина» в селі Олексіївка на Полтавщині. Тоді саме він, Василь Пісня, назвав себе новопризначеним директором та встановив охорону на всіх об'єктах підприємства. Тоді місцеві жителі скаржились на те, що не можуть потрапити на тік та тракторну бригаду. Після цього в мережі Інтернет було знайдено ще декілька цікавих матеріалів щодо незаконних захоплень підприємств, та кожного разу в них брав участь пан Василь (на фото). 

Висновком засідання Антирейдерського штабу при Житомирській обласній державній адміністрації 9 липня 2019 року була рекомендація: 

«1. Збирає урожай той, хто його сіяв. 

2. Нацполіція забезпечує охорону правопорядку під час робіт. 

3. Компанії «Городок-Агро» рекомендується сформувати претензію до «ДФУ Агро» та надіслати її офіційно до відповідних органів».

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up