Велике кіно у маленькому місті: які фільми знімали на Житомирщині

Велике кіно у маленькому місті: які фільми знімали на Житомирщині

Своїми краєвидами та старовинною архітектурою Житомирщина славиться на всю країну. Сюди приїжджають не тільки туристи, а й режисери, щоб відзняти чудові кадри для кінофільмів. 

Журналісти «20 хвилин» зробили добірку фільмів та серіалів, які «родом» із Житомирщини. 

Житомирщина в кінематографі 60-70-х років

Однією із кінострічок, яка була відзнята на Житомирщині, став фільм «Рижик». Художній фільм 1960 року випуску є екранізацією однойменної повісті Олексія Свірського, який є вихідцем із Житомира. У своїй повісті автор розповідає про спогади, які залишило в його пам’яті рідне місто. Глядач може побачити кадри з набережної на Мальованці, частину Подільської вулиці, двір Подільської церкви та сцени, які відбувалися у Коростені.

У 1971 році кіностудія ім. Довженка випустила художній фільм «Олеся» за однойменною повістю письменника Олександра Купріна. В одному з кадрів можемо побачити Свято-Преображенський монастир, розташваний у селі Тригір'я. 

Відео дня

У 1972 році на Одеській кіностудії вийшла стрічка «Легка вода» - про спортсменів-байдарочників. Її окрасою стали гранітні берегові скелі, пляж та колесо огляду в гідропарку. Зйомки проходили на річці Тетерів.

У 1975 році на екрани телеглядачів потрапляє друга частина трилогії «Дума Ковпака», яку відзняли на кіностудії ім. Довженка. В одній із сцен є кадри з житомирською водонапірною вежею, яка височіє на вулиці Пушкінській.

У 1978 році студією «Таджикфільм» було знято кінострічку «Жінка здалеку», у якій з’являються околиці Новограда-Волинського. Саме на березі річки Случ за сценарієм відбулося весілля головних героїв.

У 1989 році кіностудія ім. Довженка відзняла дитячий фільм «Савраска». Під час перегляду житомиряни можуть побачити безліч знайомих для них місць. Це Старий бульвар, Житній ринок, Замкова гора, школа № 8, кафе «Райдуга», літак Ту-104. Також режисери зафільмували підвісний міст у парку, площу Перемоги, вулиці Михайлівську, Бориса Тена, Лесі Українки, та багато інших.

Сучасний кінематограф

Сучасний кінематограф також не лишився осторонь Житомирщини, адже збережена старовинна архітектура нашого краю є чудовою локацією для зйомок як сучасних фільмів, так і  історичних. 

У 2010 році у Житомирі відбулася кінозйомка стрічки «Віра. Надія. Любов», у якій брали участь відомі українські актори та актори Житомирського театру ім. Кочерги. У кадрах фільму можна побачити вул. Старовільську, вул. Троянівську, територію військового госпіталю та парк ім. Гагаріна.  

У 2018 у Житомирі продакшн-компанія «Star Media» зацікавила глядачів комедійним серіалом «Подорожник». На знімальний майданчик тимчасово перетворилась вулиця Михайлівська та одне із історичних місць нашого міста – Замкова гора.

У 2019 році протягом 4-х днів у Житомирі проходили зйомки художнього фільму «Відлуння». У сюжеті його розповідається про події, які відбувалися у Вінниці в часи німецької окупації у 1941 році. Локацією для зйомок став один із найстаріших будинків, що розташований на вулиці Ольжича. Також декілька сцен відбулося на вулиці Пушкінській, Лермонтовській та біля краєзнавчого музею.

Краєвиди села Дениші та села Тригір'я, що на Житомирщині, також не залишилися осторонь кіношного світу. У 2019 році там знімали 16-серійний серіал під назвою «Слов'яни», який створювався міжнародною командою – українськими та словацькими режисерами, продюсерами й акторами на чолі з режисером Петером Беб'яком. В основі фільму лежать традиції та міфологія давніх слов’ян періоду VI століття.

Деякі сюжети у нашому місті відзняли і до телевізійного серіалу «Кріпосна» у 2019 році. Саме Житомирська обласна філармонія імені Ріхтера слугувала об’єктом для кадрів фільму. Як пояснили режисери, зараз ця театральна зала має такий вигляд, який був у ХІХ столітті, – з розмальованим плафоном і розширеними сидіннями, куди могли поміститися пишні сукні дам.

У грудні 2020 відбулася прєм`єра фільму «Мати Апостолів» режисера Зази Буадзе. За основу стрічки взяті реальні події, коли влітку 2014-го під Луганськом російські бойовики збили український військовий літак АН-26. Частина зйомок до стрічки відбувалася на Житомирщині. Під час підготовчого етапу шукали локації, максимально схожі на Донбас. Знайшли такі у Леонівці під Малином та у Гранітному.

Також варто відмітити, що у прокат стрічка вийшла 3-го грудня, тому глядачі ще мають можливість переглянути її у кінотеатрах.

Світлана Цимбалюк

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up