Без європейського ринку наш розвиток був би неможливим

Без європейського ринку наш розвиток був би неможливим

Обираючи для своєї родини солодощі від кращих європейських виробників, ви навряд чи здогадається, що виготовлені вони на обладнанні з українських деталей. Останні 18 років ТОВ «Даніко» з селища Черняхова є надійним постачальником комплектуючих, експортуючи 98% готових виробів до Європи.

- Перше знайомство з нашими партнерами відбулося у 1999 році і лише через рік я, разом з двома однокласниками, виконали перше замовлення, - розпочинає розмову директор «Даніко» Віктор Іваницький.

Директор «Даніко» Віктор Іваницький

У той час Україна вже була знана як технічно розвинута країна і власник данської компанії Aasted ApS, лідера з виготовлення обладнання для кондитерської промисловості, передав декілька креслення з необхідними деталями. Від першого відвантаження до можливості прийняти найманого працівника минуло ще 2 роки. Так, поступово розростаючись, штат дансько-українського товариства «Даніко» досяг 168 осіб. Весь отриманий прибуток від діяльності підприємство реінвестує у виробництво. Щороку в реконструкцію і нові технології вкладається близько 20 млн грн.

Новозбудовані виробничі площі товариства

На сьогодні підприємство розмітилося на просторій виробничій площадці. Нещодавно введені в експлуатацію нові промислові цехи, де відбувається загальна збірка деталей на завершальному етапі. За розширення потужності з виготовлення обладнання, заробітна плата зберігається на високому рівні – в середньому 15 тис грн.

Як і для більшості підприємств, відчутним викликом став коронавірус і протягом декілька місяців підприємство зазнавало збитків. Проте не пішло на звільнення людей, а працювало над пошуком шляху виходу з кризової ситуації. В результаті вдалося відновити обсяги реалізації, одночасно збільшивши внутрішні замовлення в Україні.

- У зв’язку із закриттям багатьох підприємств, на ринку праці з’явилися висококваліфіковані працівники, яких ми зараз активно залучаємо до себе, - говорить Віктор Іваницький. – В нас працюють спеціалісти з багатьох віддалених від Черняхова міст і всіх їх ми забезпечуємо житлом, компенсуючи вартість проїзду.
 


Іншим позитивним фактором цьогорічної кризи на думку директора ТОВ «Даніко» є поява великої кількості обладнання, яке вдається викуповувати за набагато нижчу вартість. Беручи участь в спеціалізованих аукціонах в ЄС підприємство значно заощаджує кошти на необхідну модернізацію виробництва.

- Банкрутство інших компаній це можливість для нашого зростання. Я впевнений, що після цієї кризи ми станемо сильнішими та конкурентоздатнішими, - додає Віктор Іваницький.

 

Досягти стандарти ЄС

Після розмови з керівником та знайомства з виробництвом, викарбовується певні необхідні умови для вдалої та ефективної роботи.

В першу чергу це чесність у роботі із європейськими партнерами. Зазвичай в Україні ви не дізнаєтесь у продавця як розрахована ціна його продукції чи послуг і які складові до неї включені. В ЄС поширеною практикою є запровадження так званої відкритої калькуляції: на вимогу покупця надається повністю розгорнутий звіт про вартість матеріалів та витраченого робочого часу. Оскільки вартість матеріалів практично в усіх однакова, то й головна боротьба ведеться за скорочення часу, необхідного для виконання замовлення. Це, в свою чергу, стимулює, підприємство до впровадження технологічних та управлінських інновацій.

Наступною важливою умовою є чистота на виробництві та довкола себе. Найнята окрема людина, яка постійно прибирає в цеху. На усій території з декілька десятків тисяч квадратних метрів ви не побачите жодного недопалку чи бодай маленького папірця. Існує штраф у 500 грн, про який усі знають. Але ще жодного разу ніхто навіть і не наважився залишити по собі сміття.

Третім, хоча й не менше важливим, є готовність до змін та відсутність внутрішньої бюрократії. Завдяки внутрішній співпраці і комунікації ТОВ «Даніко» вдалося удосконати виробничі процеси й розробити програму, завдяки якій за 2 години покупець точне знаю вартість майбутнього виробу. Ще через 2 дні – замовлення готове до відправлення покупцю.

 

Внутрішні перепони

Звичайно ж на шляху до досягнення бажаної цілі існують чимало перешкод. Однак зі значною частиною з них ми здатні впоратися самостійно - головне мати бажання змінити власну філософію. Саме через відсутність комунікації та певну закритість більшість підприємств в Україні досі немає дієвої кооперації та співробітництва. Віктор Іваницький розповідає, що ТОВ «Даніко» довелося придбати дорогу установку для лазерного різання металу оскільки підрядник з Вінниці не виконувало взятих зобов’язань ні по якості, ані по термінах. Натомість в ЄС орієнтуються на вузьку спеціалізацію. Невеличкі виробництва у великій кількості продукують тільки певну товарну позицію або послугу. Завдяки максимальному завантаженню обладнання кінцева вартість готової продукції значно знижується і усі при цьому виграють. В Україні цього поки що немає.

- Система оподаткування практично знищує в державі виробництво. Ще не заробляючи прибутку, податку вже необхідно сплачувати. З нуля виробниче підприємство розвинути практично неможливо, - вважає  Віктор Іваницький.

Дорогі кредити, відсутність дієвої промислової політики і підтримки зі сторони держави призвело до того, що все менше українських підприємств здатні конкурувати з європейськими виробниками. В це же час в ЄС поширена практика створення спеціальних фондів, готових надавати фінансову допомогу заснованим європейцями підприємствам. Завдячуючи представництву Фонду інвестиції Данії в Україні ТОВ «Даніко» змогло отримати довготермінове кредитування і вести стабільну роботу.

Але найбільше потерпають виробники, сплачуючи усі належні податки, через наявність на українському ринку недобросовісних підприємств, які працюють «в чорну». Вони по суті знищують ринок послуг, оскільки пропонуючи наднизьку ціну не забезпечують необхідну якість, ухиляючись від податків позбавляють можливості розвитку місцевих громад.

Певно шлях до ринку ЄС не такий вже й легкий. Та здолати його цілком під силу багатьом українським компаніям, налагодивши співпрацю з надійними європейськими партнерами.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up