Відсьогодні лікарі виписуватимуть лише електронні рецепти на «Доступні ліки»

Відсьогодні лікарі виписуватимуть лише електронні рецепти на «Доступні ліки»

З 1 квітня 2019 року програму «Доступні ліки» починає адмініструвати Національна служба здоров’я України. Відсьогодні рецепти за програмою лікарі зможуть виписувати виключно в електронній системі охорони здоров’я.

Відтепер не має значення, де проживає пацієнт і де рецепт був виданий. Про це інформує Міністерство охорони здоров’я України.

Завдяки переходу програми реімбурсації «Доступні ліки» до НСЗУ пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка бере участь у програмі. Це розширить можливості лікарів первинної допомоги виписувати ліки за програмою для усіх пацієнтів, які підписали з ними декларації. Це стосується усіх лікарів первинної ланки, які працюють у медзакладах-партнерах Національної служби здоров’я: комунальних, приватних та лікарів-ФОП.

Оформлювати рецепти за програмою лікарі будуть в електронній системі охорони здоров’я за допомогою медичної інформаційної системи, яка встановлена у медзакладі. Для цього в ній повинен бути відповідний модуль.

Відео дня

Наразі за електронним рецептом відпускатимуть препарати за програмою «Доступні ліки». Виписати їх може лікар первинки — сімейний лікар, терапевт, педіатр для пацієнта, який підписав із ним декларацію. Під час візиту пацієнта лікар відкриває карту пацієнта у своїй медичній інформаційній системі і розпочинає або продовжує медичний епізод. Далі лікар має виконати такі кроки:

  1. У відповідному розділі вибрати «Виписати рецепт».
  2. Заповнити відповідні поля:
  • Міжнародна непатентована назва ліків або торгова назва (у випадках, передбачених Наказом МОЗУ № 360);
  • Джерело фінансування (обрати зі списку програму реімбурсації «Доступні ліки»);
  • Активні фармацевтичні інгредієнти;
  • Лікарська форма;
  • Кількість доз;
  • Спосіб вживання ліків.
  1. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. У системі відображаються код мобільного оператора і останні цифри номера телефону.
  2. Якщо зазначений у системі номер мобільного телефону для автентифікації не актуальний/не належить пацієнту/пацієнт не має до нього доступу, електронний рецепт не може бути виписаний.

У цьому випадку пацієнт (або лікар на прохання пацієнта) має подати заяву в НСЗУ про скидання методу автентифікації. В результаті з декларації буде видалено неактуальний номер мобільного телефону і пацієнт може подати нову декларацію про вибір того самого (або іншого) лікаря, вказавши актуальний номер телефону для автентифікації. Цей номер телефону може збігатися з контактним номером телефону пацієнта, або відрізнятися від нього. Саме на номер телефону для автентифікації прийде СМС з кодом підтвердження для укладення декларації. Також на цей номер будуть приходити СМС із номером і кодом підтвердження електронного рецепту.

  1. Якщо номер телефону правильний, лікар виписує рецепт у системі й накладає свій ЕЦП.
  2. Пацієнту приходить СМС з номером рецепту та кодом підтвердженням.
  3. Пацієнт обирає зручну для себе аптеку з переліку тих, хто уклав договори з НСЗУ. Та надає фармацевту спочатку  номер рецепту. Фармацевт пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в наявності. Якщо запропоновані ліки підходять пацієнту, він називає код підтвердження . Та після того отримує призначені ліки. Якщо у даній аптеці немає саме того лікарського засобу, який хоче отримати пацієнт, він не називає код підтвердження рецепту, і має змогу звернутися до іншої аптеки.
  4. За необхідності або на прохання пацієнта лікар роздруковує пацієнту консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В ньому зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепту.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up