Вакцинувати чи ні – ось у чому питання...

Вакцинувати чи ні – ось у чому питання...

В Україні досить напружена ситуація із захворюваністю на кір – з початку 2019 року захворіло близько 44 тисяч українців.

З 3 травня до 16 травня 2019 року було оголошено карантин через спалах кору у Варварівській ЗОШ I-III ст. Олевського району, там зареєстровано 7 випадків захворювання – на кір захворіло 6 дітей і 1 учитель. Про це повідомили Центр громадського здоров'я МОЗ України та прес-служба Житомирської ОДА. З початку 2019 року (з 28 грудня 2018 до 25 квітня 2019 року) на кір в Україні захворіло 43 783 особи – 20 359 дорослих та 23 424 дитини. Від ускладнень кору померло 16 осіб. Всього з початку 2019 року в Житомирській області зареєстровано 14 спалахів кору, більшість з яких у навчальних закладах.

Захистити людей можливо тільки колективним імунітетом. Для надійного захисту від хвороби всі діти повинні своєчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Не так давно виник скандал з так званими «відмовниками», тими батьками, які відмовлялися вакцинувати своїх дітей. На останній сесії міськради навіть було заслухано звернення таких батьків.

Чому люди відмовляються від щеплень та який зараз стан із захворюваністю на кір? Про це ми запитуємо у заступника головного лікаря Центру первинної медичної допомоги із захисту материнства та дитинства Людмили Зайцевої.

Відео дня

Руслан Мороз: Протягом останніх років спостерігається збільшення захворюваності на кір. Особливо несприятлива ситуація була наприкінці минулого та на початку цього року.

Людмила Зайцева: Так, протягом останніх років відмічалося підвищення захворюваності на кір. Це одна з тих хвороб, яку можна попередити вакцинацією. За графіком, згідно з календарем, дитина, яка вакцинується вперше в рік, а потім ревакцинація робиться у шість років, має досить великий захист від інфекції. Але в зв'язку з тим, що у попередні роки були перебої з постачанням вакцини, а також тому, що у ЗМІ піднімалася антивакцинальна істерія, в нас дуже велика кількість дітей, які вже стали дорослими, але так і не були вакциновані від кору. До чого це веде? Починає хворіти не тільки дитяче населення, не лише невакциноване населення – хворіють і вакциновані діти, і доросле населення. Кір – це непроста інфекція, вона не лікується медикаментозно, тобто таблеток від кору не існує. Від кору є тільки вакцинація. І це захворювання, яке призводить до тяжких наслідків, дуже важких ускладнень. З них найбільш серйозні – це корева пневмонія та коревий енцефаліт, тобто запалення легень та запалення мозку. Це два ускладнення, які часто призводять до летального наслідку. На превеликий жаль, у Житомирській області минулого року теж був випадок смерті дитини від кору, яка не була привита. Тож батьки, які просто відмовляються від вакцинації, повинні думати не лише про свою дитину, а й про колективний імунітет. Так, міською радою було прийнято рішення не допускати невакцинованих дітей до навчальних закладів. Порушень законодавства в цьому абсолютно ніяких немає. Є Закон України про захист від інфекційних хвороб, в якому чітко прописано, що відвідування невакцинованими дітьми дитячих колективів заборонено. Тим більше, що в нас були дитячі заклади, в яких фіксувалося по п'ять – шість випадків кору. Ми маємо створити в наших дітей, в яких немає медичних протипоказань, колективний імунітет. Якщо він складатиме від 95 до 99 відсотків, в нас не буде такої серйозної ситуації, яка спостерігається протягом останніх декількох років. До того ж для дорослого населення ускладнення від кору ще більш небезпечні та важкі. Вже встановлено зв'язок кору з таким надважким захворюванням, як розсіяний склероз. А це вже призводить до інвалідності людини.

Руслан Мороз: А як зараз здійснюється вакцинація населення? До кого потрібно звертатися?

Людмила Зайцева: Вакцинація проводиться в закладі охорони здоров'я. Проблем з кількістю вакцини в нас зараз абсолютно немає. В амбулаторії пацієнт звертається до сімейного лікаря, з яким укладена декларація, і вакцинація проводиться у спеціально обладнаному кабінеті. Є в нас так звані дні здорової дитини (в різних амбулаторіях це різні дні), коли до медзакладу мають приходити здорові діти саме на вакцинацію. Якщо в такий день звертається хвора дитина, її оглядають в ізоляторі, щоб вона не зустрілась із здоровою. Але це також менталітет та виховання наших пацієнтів.

Руслан Мороз: На вашу думку, чому взагалі виникли такі проблеми з вакцинацією? Через те, що багато було антиреклами?

Людмила Зайцева: Я вже зазначала, що в цьому певну роль зіграли наші ЗМІ. Коли я веду прийом, то намагаюся довести до батьків інформацію, переконати їх, чому потрібно робити вакцинацію. Треба більше інформації. Але не всю інформацію, яку ми можемо отримати, ми беремо на віру. Коли говорять, що є ускладнення і лікарі приховують цей випадок, то, повірте, що це не в інтересах лікаря, щоб зіпсувати свою репутацію. І це безпідставно, тому що кожен випадок розглядається та обговорюється. Крім того, що є ускладнення, є реакції організму. А реакція – це не ускладнення! І кожна вакцина має прописані реакції, які можуть виникнути. Висока температура – це не ускладнення, висипання – це не ускладнення, це є реакція. Тобто треба чітко відмежовувати і батькам та пацієнтам розказувати, що є реакції на щеплення і є ускладнення від щеплення. За всі роки, а я працюю вже 27 років, я не бачила ускладнень від щеплення, тільки реакції. Тому треба підходити виважено, захистити дитину та дорослого від тих захворювань, від яких можна захиститися вакцинацією.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up