Фатум чи лікарська помилка? У пологовому відділенні ЦМЛ №1 м. Житомира померло новонароджене маля

Фатум чи лікарська помилка? У пологовому відділенні ЦМЛ №1 м. Житомира померло новонароджене маля

Страшна трагедія сталася 17 січня 2020 року. Мати немовляти підозрює лікарів у професійній халатності, а самі медики стверджують, що смерть настала внаслідок вродженої патології легень малюка.

Історію цього страшного дня породілля Олександра опублікувала на власній сторінці у Фейсбуці, де розлого розповіла користувачам вищезгаданої соцмережі про свою трагічну історію майбутнього материнства, яка, на перевеликий жаль, так і не закінчилася щасливим фіналом.

За словами вагітної пані Олександри, до свого «особливого» стану вона поставилася сумлінно. Поки була в тяжі, регулярно відвідувала лікаря, проходила огляди та здавала  всі необхідні аналізи, що визначали, чи все з дитиною в утробі добре. Лікарі цей факт також не спростовували.

«Уся моя вагітність проходила легко і без ускладнень! Всі аналізи я здавала. Ніяких інфекцій і патологій не було виявлено. 8 січня я приїжджаю в пологовий будинок, мене оформляють і проводять в палату. У ній я проводжу увагу тиждень!!! Зав. відділення патології Олена Лобузько  консультувала мене весь цей час! Направляла на різні аналізи, на УЗД, ранкові огляди – все у мене протікає ідеально. І тут їй приходить в голову думка, що мені поставили неправильний термін...Що у мене ще не перенос », –  з болем у серці розповідає Олександра Андріївна.

Відео дня

Однак після чергового огляду та медичного консиліуму, огляду шийки матки майбутньої матусі, лікар пологового відділення ЦМЛ №1 Андрій Корбутяк вирішив, що термін вагітності Олександри лише 38 тижнів, але аж ніяк не 41.

Але все ж таки, щоб переконатися в правильності своїх рішень, Олександрі було призначено УЗД-обстеження, яке показало, що у малечі по середній мозковій артерії надходить мало крові для живлення мозку дитини.

«Я біжу до лікарки Олени Лобузько  і кажу, що я переживаю за цей діагноз! Давайте підемо до лікарів і все їм скажемо! На що отримую відповідь: ніхто вже ввечері консиліум не збирає, чекай до ранку! І взагалі це не критично, якби було критично, ми б сказали», – ділиться реакцією лікарки на те, що вібувалося після УЗД , породілля.

Тоді Олександра вирішила, що заради збереження життя дитини вона готова лягти на кесарів розтин. При цьому і пан Корбутяк, і пані Лобузько не дуже підтримували ідею майбутньої матусі. Як зазначила Олександра, вони продовжували зберігати спокій та втішати майбутніх батьків тим, що начебто така ситуація може мати місце і не є критичною.

Але материнський голос підказував Олександрі, що операцію треба терміново проводити. І вже 16 січня на операційному столі сталося непоправне. Маля померло.

«Ведуть мене в операційну .. Ще було кілька лікарів, анестезіолог .. Я не пам'ятаю всіх прізвищ ..Роблять мені спинний наркоз, ширма перед очима.

Я вже по запаху крові розумію, що мене розрізали ..Пару хвилин, дістають дитину. Він схлвпнув і як задишка .. Потім ще раз, і задишка. Я відчуваю, кажу, чому він не плаче? На що мені відповідають, що там лікар .. Все під контролем. Я бачу, як його смикають за ручки, одягають кисневу маску .. І забирають. Я починаю просто молитися вголос до кінця операції!! Дитину забрали до реанімації. А вже 17 січня нам з чоловіком сказали, що наш син помер. У нього в легені потрапив меконій, що призвів до пневмонії, а як наслідок - до смерті дитини», – згадує деталі того фатального дня пані Олександра.

У телефонному режимі ми  зв`язалися із завідуючою пологового відділення ЦМЛ №1 Тетяною Хоменко, щоб почути її версію розвитку подій та причину смерті дитини. На що нам відмовилися надавати деталі та подробиці цього страшного дня та попросили направити на лікарню офіційний інформаційний запит. Але все ж таки ми зуміли «витягнути» декілька слів з цього приводу з Тетяни Хоменко.

«Причину смерті дитини я не можу назвати. Робіть офіційний запит. У нас завжди всі когось звинувачують. Але чогось не хочуть озвучувати, що породілля підписала документи про відмову від кесаревого розтину до 17 січня», – сухо відповіла нам лікарка та поклала слухавку.

Насамкінець зазначимо, що в прессслужбі ГУНП у м. Житомирі  нам повідомили, що з фактом смерті дитини вже відкрили кримінальне провадження та тривають перевірки  за ст. 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання посадових обов`язків медичним працівником).

 

Ірина Хоцька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (44)
  • Nastya Basevich

    Хоменко чуть не погубила и нашего ребёнка!
    Спасла сына счастливая случайность! Последствия аукаются до сих пор😔
  • Таня

    Я народжувала у цьому пологовому у грудні 2019. Той кошмар і цинізм із сторони медперсоналу, що пережила ніколи не забуду. Домовилась з лікарем завчасно за гарну винагороду, бо були проблеми під час вагітності. Переношувала, відправили додому із словами, що це нормально на 42 неділі.
    Коли я приїхала із сильними схватками і води відійшли мене відправили в відділення патології, а чоловіка додому зі словами, що я не буду сьогодні ще народжувати. Поки оформляли документи інтервали між схватками скоротилися до 1 хв. У відділенні патології, де я на стіни дерлася і почалися потуги я просила допомоги у чергової медсестри два рази і лікаря, які з місця не здвинулись і не глянули навіть в мою сторону. Дзвонила декілька разів до Шановної Яцюк Лесі Степанівни і просила, щоб вона мене подивилась, бо я відчуваю потуги сильні і схватки раз за разом. На що вона мені роздратовано відповіла, що ще мало часу пройшло. За другим разом я її впросила мене подивитись і зі словами: "Ну ладно, спускайся я подивлюсь", я насилу доповзла на перший поверх. Подивила і сказала бистро в
    родзал і почала всіх скликати. Ще б трохи і в мене були б всі шанси народити в коридорі. В результаті дитина наковталась слизу і в мене куча внутрішніх розривів. Цього всього можна було б уникнути, коли б прислухались до мене і звернули увагу. Я розумію, що в мене все ще обійшлось. Всі ті Сволоти, іначе я не можу їх назвати, їх цікавлять тільки гроші, бо ні один ще лікарь не поніс справедливе покарання.
    Дівчині в якої трапилось таке горе співчуваю і дай Вам Бог сил і терпіння пережити таке і добитися правди
  • Таня

    О да!
  • Татьяна

    15 лет назад я так же рожала в цмл 1 роды принимала Лобузько. Пятница утром начались слабые схватки, но Лобузько решила, что это не схватки. На протяжении дня я к ней все время подходила и сообщала, что интервал сокращается и боль усиливается. В 17.00 (пятница конец рабочего дня) она мне говорит выпий ношпу и поспи. Я настаиваю на осмотре, к 18 часам меня осмотрели на кресли и в родзал мы уже летели. Со сроками она тоже, что то свое решала. Сказала, что у меня меньший срок и рожать позже надо на две-три недели, я была уверенна в своем сроке. В родах она тоже не справилась. Когда серцебиение ребенка еле прослушивалось, завершить роды прибежада врач, что принимала роды на соседнем кресле. Эта врач (слава Богу, что она была рядом) завершила роды и ребенок остался живой. Еще 15 лет назад о Лобузько рожавшие, высказывались как об некомпетентном специалисте. Как по мне, она вообще не должна работать врачем. Читая вашу статью понтмаю, что подход в работе не изменился.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up