Жах на вулиці міста, або Коли наплювати на власне життя

Жах на вулиці міста, або Коли наплювати на власне життя

У нашому місті 30 січня 2019 року була виявлена жахлива знахідка – труп собаки без голови та шкури.

Це повідомлення сколихнуло спочатку соціальну мережу Фейсбук, а потім сюжет про подію вийшов по місцевому телебаченню та спричинив досить бурхливу реакцію з боку містян.

«Видовище не для людей зі слабкими нервами!!! Труп лежав прямо на снігу по вул. Слобідській, 17 (Бумажка) навпроти мосту на Станишівці... Дуже хочеться, щоб це не пройшло не помічено і наступного разу хтось не знайшов уже труп людини!» – пост такого змісту був у Фейсбуці.

Дівчина, яка виявила таку страшну знахідку, відразу викликала поліцію о 12:48, але патруль зміг приїхати приблизно о 14:28, пояснивши тим, що виклик зафіксований був тільки о 14:08. Заяву прийняли, зареєстрували, а що далі? Приїжджала знімальна група одного з телеканалів, відзняли інтерв'ю очевидців. Потім труп забрав Центр захисту тварин Житомира. Залишилися жахливі фото та гнівні коментарі.

Відео дня

Наша редакція зв'язалася з поліцією. Прес-офіцер патрульної поліції Ігор Іванюк прокоментував нам, що дійсно, така подія була зафіксована, був складений протокол. Але тут вже паралельно виявилося декілька проблем, на які спочатку ніхто не звернув уваги.

По-перше, цілком очевидно, що проблема етична. Хотілося би хоч трошки зрозуміти мотив тієї людини, яка змогла викинути труп тварини прямо посеред міста. Психічно здорова людина на це не здатна.

У КП «Центр захисту тварин» Житомирської міської ради нам повідомили, що в їхній компетенції тільки виявлення, транспортування та утилізація таких трупів тварин. Іншими повноваженнями, на жаль, вони не володіють.

Але тут з'являється інша проблема. Крім явно шокуючої картини спостерігання трупів тварин на вулицях міста, особливо дітьми, досить неочікувано з'явилося припущення, що труп належить не собаці, а скоріше за все представнику іншого виду царства тварин – рудій лисиці. Ми звернулися до ветеринарів, але, на жаль, вони не змогли по фото стовідсотково підтвердити цю версію, адже для цього потрібно зробити розтин трупа тварини та провести декілька експертиз, а труп вже був утилізований. Але досвідчені мисливці запевнили, що шкуру було здерто досить професійно. Тобто навряд чи хтось би таким чином здирав шкуру зі звичайнісінького собаки. Тому ми залишаємо за собою право припущення, що це все ж був труп рудої лисиці, яку мисливець привіз у місто, здер шкуру та викинув труп.

Вищеназвана друга проблема полягає в тому, що руда лисиця є природним джерелом небезпеки зараження сказом як домашніх тварин, так і людей. Сприйнятливість до сказу загальна. Хвора на сказ людина є біологічним тупиком природного епідемічного процесу. Тобто людською мовою, всі хворі на сказ гинуть, причому лютою смертю. Тільки вчасна вакцинація здатна врятувати життя. Але не факт, що це також стовідсотково.

Останніми роками в Україні епізоотична ситуація зі сказом значно погіршилась. Та саме руда лисиця, яка мешкає близько людського житла і не боїться підходити до нього, контактує з домашніми тваринами і є великою загрозою для здоров'я людей. А зараз уявіть, що труп тієї лисиці навіть теоретично був заражений сказом. Це звичайнісінька бактеріологічна зброя масового знищення. Адже на фото дуже чітко видно, що труп пошкоджений швидше за все собаками. Тобто також теоретично ми маємо вже декілька незалежних вогнищ особливо небезпечного захворювання, що швидко поширюється. І все з вини одного не зовсім адекватного мисливця-експериментатора, який з незрозумілих причин вирішив зняти шкуру дикої тварини у місті.

За консультацією з цього питання ми звернулися до першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігоря Волківського. Він повідомив: «Так, руда лисиця – це природний розповсюджувач сказу. Хворіють всі. Сказ передається через укус зі слиною. Але чи може бути тушка повністю безпечною, гарантії не може дати ніхто. Для цього потрібні лабораторні дослідження. В області сказ дійсно є. Його тенденція розповсюдження схожа на кардіограму, тобто то падає, то знову зростає. За 2018 рік у нашій області було 64 неблагополучних пункти. Практично тільки Чуднівський район та місто Житомир не проходили по сказу за статистикою. Порівняно з передминулим роком це збільшення на 13 випадків. Але це практично загальна тенденція».

Для того, щоб запобігти поширюванню захворювання на сказ, Держпродспоживслужбою області проводиться постійно ряд заходів. На жаль, повністю побороти захворювання неможливо, але є три складових його зменшення. По-перше, це тотальна імунізація. Відповідною вакциною область повністю забезпечена за рахунок держави. Так, у 2018 році було щеплено 119 тисяч собак, близько 59 тисяч котів. Друга складова – це бродячі собаки та коти. Тут виграє саме фактор передачі інфекції. Тому стерилізація та робота з бродячими тваринами з метою зменшення популяції саме безпритульних тварин є головною метою у цьому напрямку профілактики захворювань. До речі, державна ветеринарна служба за 2018 рік стерилізувала майже дві тисячі бродячих тварин. Третьою складовою є дика фауна. Це зменшення кількості рудої лисиці, як рекомендують міжнародні стандарти, до 0,5-1 особи на тисячу гектарів угідь. Тоді це призводить до меншого контакту з ймовірними носіями хвороби. Що стосується укусів тваринами, то за 2018 рік за статистикою Держпродспоживслужби було зареєстровано 1703 звернення після укусів тварин. Але не можна говорити про те, що це всі тварини були інфіковані. Це просто загальна статистика. Наша Житомирська область увійшла в державну програму вакцинації диких тварин. З літака розповсюджуються спеціальні капсули з вакциною, яка при попаданні в горло тварини дряпає її слизову оболонку. Таким чином проводиться вакцинація. Якщо вакцина просто попаде в шлунок без подряпання горла тварини, вакцинація не відбудеться. Восени було оброблено в такий спосіб близько 25 тисяч квадратних кілометрів угідь та було розповсюджено майже 509,6 тисячі доз вакцин.

Не факт, що вакцинація тварин може врятувати людське життя, якщо ми самі не потурбуємося про це. На даний час лихо, мабуть, нас обминуло, але якщо люди дійсно бажають жити в чистому та гарному місті, вони не повинні наражати на небезпеку життя та здоров'я містян. Адже серед постраждалих можуть бути їх рідні, близькі. Можливо, варто про це думати заздалегідь...

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Серёжа Самийлык

    де ви ці новини берете місячної давнини... архіви перечитуєте?)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up