Як Сухомлин власнику АЗС UPG вартість занижував, або Хто кому три мільйони винен

Як Сухомлин власнику АЗС UPG вартість занижував, або Хто кому три мільйони винен

За документами міськради у бюджет міста було заплачено від забудовника АЗС UPG майже на три мільйони гривень менше ніж треба.

Епопея з будівництвом АЗС UPG у місті Житомирі, що за адресою: проспект Незалежності 29, схоже, наближається до кінця. Але хто вийде переможцем – містяни або мерія разом із забудовником – досі не відомо.

Вже ніхто не може сказати, коли і чим закінчиться це жахіття у нашому місті. Але ми можемо констатувати, що навіть очільник області Віталій Бунечко визнав провину міської влади у цьому конфлікті та повну бездіяльність правоохоронної системи, яка виявилася повністю неспроможною припинити навіть сутички між охороною АЗС та місцевими мешканцями і забезпечити виконання судового рішення. 

З моменту виходу нашого попереднього номеру газети минулого року забудовник вже встиг «привітати» жителів черговими бійками, сутичками, викликами поліції та замовною «джинсою» у деяких житомирських ЗМІ. На жаль, дехто з наших колег вирішив перед Новим роком трошки заробити на розміщенні неправдивої інформації, але потім ті, у кого совість отримала верх над жадібністю, повернули ті «тридцять срібників» і вибачилися перед читачами.

Відео дня

Якщо поетапно висвітлювати події, які почали розгортатися саме перед Новим роком, на Різдво, коли більшість містян готувалися до свята, то щоразу події загострювалися у той момент, коли в нормальній державі люди сідали за столи й починали святкувати.

Ми поетапно нагадаємо, що відбулося за останні три тижні біля будівництва АЗС, яке вже набило оскому у людей та, напевно, прокляте Богом, за адресою: проспект Незалежності, 29 у місті Житомирі. 

Увечері 24 грудня 2019 року з 19:00 мешканці на знак протесту заблокували проїзд по проспекту Незалежності, біля «Еко маркету».

Незважаючи на офіційне рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради, висновок державної архітектурно-будівельної інспекції та численні звернення мешканців до поліції, компанія «UPG» продовжує зводити АЗС практично у дворі житлового будинку – за адресою: проспект Незалежності, 29 у Житомирі. Саме 24 грудня ініціативна група жителів відвідала керівництво головного управління Національної поліції, поспілкувавшись із Сергієм Крупеєм, і прокуратуру області. Короткий підсумок спілкування з поліцією – незважаючи на те, що «UPG» незаконно демонтувала тротуар і працює всупереч приписам міської ради і ДАБІ, у поліції немає повноважень припинити незаконне будівництво.

О 19:00 24 грудня зневірені жителі перекрили проспект Незалежності у Житомирі. У момент акції протесту стався шокуючий випадок – броньований мікроавтобус охорони «UPG» в'їхав у натовп з протестувальниками і протягнув одного з них на капоті більше 30 метрів. Потерпілого, якого звуть Віктор, госпіталізували, попередньо у нього кілька переломів. На місці тоді працювала слідчо-оперативна група.

На сайті ГУНП у Житомирській області було розміщено офіційне повідомлення: «На місці події працювала слідчо-оперативна група Житомирського відділу поліції. Встановлено, що за кермом транспортного засобу перебував 36-річний житель м. Павлограда Дніпропетровської області. Його було доставлено до відділку, де отримано пояснення щодо вказаної події. Також чоловіка освідувано щодо вживання алкоголю. Потерпілий, 39-річний житомирянин, попередньо отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку та забоїв. Йому надавалась медична допомога без госпіталізації. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність від штрафу до 3-річного обмеження волі».

Перший робочий день нового року у Житомирській обласній адміністрації почався не дуже святково – з візиту протестувальників, мешканців прилеглих до будівництва АЗС UPG будинків по проспекту Незалежності, 29, до очільника області Віталія Бунечка.

Міськрада та Сергій Сухомлин вирішили не втручатися в події, переклавши таким чином відповідальність за свої недолугі дії на інших та розписавшись у власному безсиллі щось вирішувати у місті. Депутати також майже повністю проігнорували ці події. А власник АЗС UPG часом відправив до Києва документи про готовність комплексу та наміри відкрити АЗС 12 січня цього року. 

Таким чином, майже всі державні установи визнали порушення, з якими проводилося будівництво АЗС UPG по проспекту Незалежності, 29, але при цьому також підтвердили, що в законний спосіб не можуть вирішити цю проблему. Основною причиною, на думку мешканців, є відсутність бажання міського голови Сергія Сухомлина та чиновників і депутатів міськради розв’язати проблему. Міськрада делегувала такі повноваження адвокатам, яких запросили самі мешканці прилеглих будинків. Також з’ясувалося, що крім небажання втручатися в події, чиновники міськради не зовсім орієнтуються у діючому законодавстві України, де зазначається, що місцеві органи влади повинні відстоювати інтереси громади. 

На даний час майже всі контролюючі органи, в тому числі ДАБІ та Держгеокадастр, визнали порушення, з якими будується АЗС UPG. Прокуратура та СБУ пообіцяли провести перевірки наданих фактів. Але всі також визнали, що зараз у законний спосіб у влади немає можливості припинити будівництво, окрім судового рішення. І тут всіх чекала несподіванка. Суди поперемінно приймають різні рішення, відміняючи рішення один одного і заборони органів місцевої влади. Ситуація зараз перебуває в глухому куті. А власник АЗС UPG готується до відкриття об’єкта.

Ще 6 грудня 2019 року державна архітектурно-будівельна інспекція завершила перевірку будівництва АЗС UPG, виявивши низку проблем. Перелік помилок і порушень при будівництві об’єкта займає 33 сторінки, але, незважаючи на офіційну вимогу ДАБІ негайно припинити будівництво, «UPG» продовжує будівництво. Лист із приписом було направлено на адресу забудовника до міста Коростеня, але звідти надійшло СМС-повідомлення, що адресат відмовився отримати рекомендованого листа. 

До цього ще можна додати, що 26 грудня 2019 року були проведені громадські слухання щодо будівництва. Внаслідок того, що нікого із зацікавлених сторін, окрім самих мешканців будинків, на слуханнях не було, все пройшло досить швидко. Зареєструвалися в залі 143 особи, ще 98 подали в письмовому вигляді заяву про своє бачення ситуації і просили врахувати її під час голосування, оскільки перебували в цей час на робочому місті. Всі присутні проголосували одностайно проти будівництва автозаправної станції та звернулися особисто і через депутатів до керівництва країни з цього питання.

Увечері 3 січня 2020 року було оприлюднене рішення Господарського суду Житомирської області, яке забороняє будівельні роботи на землях Житомирської ОТГ по проспекту Незалежності, 29.

Місцеві жителі, дізнавшись про це, о 19:00 вийшли на збори, щоб обговорити свої подальші дії, однак це не сподобалося охоронцям АЗС UPG. Мешканці прилеглих будинків вийшли на тротуар і перекрили проїзд для будівельної техніки компанії UPG. У відповідь водій однієї з фур почав їхати прямо на людей, а охоронці застосували до протестувальників сльозогінний газ.

Відео інциденту опублікувала в мережі Facebook Анастасія Соколова. На відео чітко можна побачити, що спочатку все відбувається досить мирно. Люди іронізують щодо звинувачень у тому, що вони нібито стоять тут за гроші. Потім із території АЗС виходять кілька представників UPG разом із водієм. Водій фури сідає за кермо і починає рух просто на людей, а в цей момент охоронці розпилюють на протестуючих газ із балончиків.

За кілька хвилин на місце прибуває поліція, а потім – і швидка допомога. В результаті розпилення газових балончиків серйозно постраждали двоє людей – чоловік і жінка. Вони були госпіталізовані – медики промили їм очі і надали першу допомогу.

За словами свідків, мешканці вийшли на мирну акцію, оскільки існує припис про негайне припинення будівництва. Люди перебували на землях громади, використовувати які і проводити на них будь-які роботи заборонив суд.

«Вийшов представник UPG і дав команду їхати на людей. Люди стоять, піднімають руки, а він просто почав їхати... З іншого боку високий бородатий охоронець дістає балончик і починає розпорошувати газ прямо на людей. Одну жінку нагнув і спробував їй побризкати прямо в обличчя – як вона відвернулася, не знаю. Очі у неї запухли, її забрала швидка допомога, і ще одного чоловіка, у нього теж все обличчя забризкане», – розповіла протестувальниця Тетяна Дреуш.

«Машина почала їхати на людей, «тітушки» спробували розчистити шлях для авто, застосувавши балончики з газом... Ось мене окропили, але я встиг нахилитися, щоб в очі не потрапило. Двох людей госпіталізували з опіками обличчя та очей, це Валерій Отаманський і жінка на ім’я Анна. Після цього один із охоронців витягнув пістолет і почав погрожувати ним», – розповів місцевий житель Володимир Островський.

Представники компанії «UPG» ніяк не коментують ситуацію. На місці подій працювала слідчо-оперативна група поліції, був присутній начальник Житомирського відділу поліції Сергій Крошко.

 

Ще одна дуже неприємна версія події, або Гроші не пахнуть

Під час останнього судового засідання з’ясувалася дуже неприємна річ. Вона пов’язана з досить цікавим договором про співучасть, який був наданий суду під час розгляду справи. Справа в тому, що 11 вересня 2019 року міський голова Сергій Сухомлин уклав договір пайової участі з ТОВ «UPG» (це будівництво АЗК по проспекту Незалежності, 29). Загальна сума будівництва, відповідно до проектно-кошторисної документації, складає 5 576356 грн. Згідно з рішенням виконкому міської ради № 1121 від 06.12.2017 року, пайова участь для нежитлових будівель становить до 10% від вартості такого будівництва, до 4% – для житлових.

Але Сергій Сухомлин нібито діє в інтересах міста, і тому для ТОВ «UPG» пайову участь встановлює у розмірі 4%, а не 10%, тобто 223 054 грн.

Але найцікавіше почалося, коли представник ТОВ «UPG» надав до судів бухгалтерську довідку про те, що вартість будівництва при 96% готовності склала… 31 943 660,94 грн, що в 6 разів більше вищезгаданої суми, а в бюджет міста ТОВ «UPG» заплатило 223 054 грн. Зараз виявляється, що суди забезпечували позови і приймали рішення на підставі довідки, яка не відповідає дійсності; приклад можна подивитися за посиланням в Інтернеті: http://reyestr.court.gov.ua/Review/86585454

Але якщо у 6 разів зросла вартість будівництва, то і в 6 разів має зрости пайова участь, яка взагалі по таких об'єктах повинна складати 10%, а не 4%, як вирішив міський голова.

Цікаво буде нагадати зміст оголошення про проведення земельних торгів:

ІНФОРМАЦІЯ

ПРО ПРОВЕДЕННЯ  ЗЕМЕЛЬНИХ ТОРГІВ У ФОРМІ АУКЦІОНУ

 З ПРОДАЖУ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ У ВЛАСНІСТЬ

Організатор земельних торгів: Житомирська міська рада.

Виконавець земельних торгів: ПП «Фірма «СОМГІЗ», 79012, м. Львів, вул. Сахарова,46. 

Характеристика лоту № 01:

             Стартова ціна продажу земельної ділянки у власність – 3 923 040 грн 00 коп. (три  мільйони дев’ятсот двадцять три  тисячі сорок гривень 00 коп.) без ПДВ. 

Містобудівні умови:

Обмеження у використанні земельної ділянки: 

Зона особливого режиму забудови – 0,2697 га. Охоронна зона навколо інженерних комунікацій 0,2273 га. Охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи 0,0417 га. Охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи 0,0036 га. Охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи  0,0057 га. Охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта зв’язку 0,0128 га. Охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта зв’язку 0,0326 га. Охоронна зона навколо (вздовж) об’єкта енергетичної системи 0,0049 га. Охоронна зона навколо інженерних комунікацій 0,0369 га. Охоронна зона навколо інженерних комунікацій 0,0094 га. Охоронна зона навколо інженерних комунікацій 0,0271 га. Використовувати земельну ділянку виключно за цільовим призначенням.

Отже, кризи немає, але візьміть калькулятор, і все самі зрозумієте. Ось це, напевно, у міськраді називають «Операція «Інвестор».

Таким чином, ми маємо наступне. Якщо забудовником було заявлено про вартість будівництва при 96% готовності у 31 943 660,94 грн, то логічно припустити, що 4% від 31 943 660,94 грн буде складати 1 277 746,44 грн, а ніяк не 223 054 грн, які були прописані у договорі № 54 від 11.09.2019 року. 

А якщо взяти 10%, які повинно було заплатити «UPG», відповідно до рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради від 06.12.2017 року за № 1121, то сума внеску зросте до 3 194 366,09 грн. 

Отже, різниця у першому випадку складає майже мільйон гривень, який недоотримав міський бюджет. А у другому випадку, який більше відповідає документам, прийнятим самим виконкомом Житомирської міської ради, сума недоотримання міського бюджету складає вже трохи менше трьох мільйонів гривен. Зрозуміло, що ці гроші недоотримали ми з вами – пересічні громадяни такого славетного, але безталанного міста.

Таким чином, крім фальсифікації громадських слухань, повного ігнорування всіх будівельних норм та власних рішень міської ради, до цього ганебного списку додався ще один документ, який може остаточно поставити хрест на політичному майбутньому багатьох теперішніх депутатів та міського голови.

Ми намагалися отримали коментар начальника управління капітального будівництва Житомирської міської ради В'ячеслава Глазунова, щоб дізнатись, хто проводив загальну кошторисну оцінку вартості об'єкта будівництва АЗС «UPG» та відповідно до якого нормативного акту встановлювався відсоток пайової участи замовника і чому було встановлено саме 4%, а не 10%, як зазначено у рішенні виконавчого комітету Житомирської міської ради від 06.12.2017 року за №1121. Але, як зазначив у телефонній розмові В'ячеслав Глазунов, він не має відношення до даного об'єкта. Це трохи дивно, але в редакції є документ за підписом В'ячеслава Глазунова про розрахунок пайової участі замовника будівництва. До речі, на документі є підпис начальника управління капітального будівництва, є печатка, але немає дати, коли цей документ було підписано.

Отримати коментар від представників ТОВ «UPG» нам не вдалося. Але вдалося за запитом отримати бухгалтерську довідку, яку було надано до суду та на підставі якої суд виносив свою ухвалу. Там зазначено, що витрати на будівництво складають саме 31 мільйон 943 тисячі 660 гривень. До речі, там згадується і про пайову участь в сумі 223 054 грн. 

Таким чином, ми маємо документи, які суперечать один одному. Але при цьому один варіант, з більшою сумою, надається до суду, інший, з меншою, до міської ради для розрахунку пайової участі. Але хто поверне до скарбниці міста три мільйони гривень? 

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (8)
  • Натали Павловская

    01.07.2020 суд наказав ЖМР покарати посадових осіб винних у вадачі дозвільних документів на будівництво незаконної АЗС. Сьогодня 12.01.2021 - заступник Сухомлина - Кондратюк ( одноосібно без скликання виконкому підписав та поставив печатку виконкому на погодженні від імені мерії на будівництво цієї газової камери -АЗС на проспекті Незалежності, 29) Блажиєвський , щодо якого суд винів окрему ухвали про незаконні дії ще й в березні 2020, сидить у кріслі керівника департаменту, Мойсеєв, Черняхович, Леонченко - ті що витягували картки під час голосування та видавали себе за відсутніх на сесії "проповзли" у депутати, Черниш - керівник та увесь юрвідділ, щодо яких громадськиі слухання висунули вимоги пройти атестацію, сидять при своїх посадах, атестацію не проходять. А між, тим суд тільки у грудні 2020 двічи повертав, не приймав позовну заяву через чисельні помилки.
    Посилання на джерело: https://zt.20minut.ua/Podii/yak-suhomlin-vlasniku-azs-upg-vartist-zanizhuvav-abo-hto-komu-tri-mily-11010623.html?fbclid=IwAR2EjnRP77F8aRJmXCYBWXG4tFe2xbVAsyfmMmO3iKibpjYo6YfBAdAIHBI

  • Натали Павловская

    01.07.2020 суд наказав ЖМР покарати посадових осіб винних у вадачі дозвільних документів на будівництво незаконної АЗС. Сьогодня 12.01.2021 - заступник Сухомлина - Кондратюк ( одноосібно без скликання виконкому підписав та поставив печатку виконкому на погодженні від імені мерії на будівництво цієї газової камери -АЗС на проспекті Незалежності, 29) Блажиєвський , щодо якого суд винів окрему ухвали про незаконні дії ще й в березні 2020, сидить у кріслі керівника департаменту, Мойсеєв, Черняхович, Леонченко - ті що витягували картки під час голосування та видавали себе за відсутніх на сесії "проповзли" у депутати, Черниш - керівник та увесь юрвідділ, щодо яких громадськиі слухання висунули вимоги пройти атестацію, сидять при своїх посадах, атестацію не проходять. А між, тим суд тільки у грудні 2020 двічи повертав, не приймав  позовну заяву через чисельні помилки.
  • Вениамин Веретко

    Скоро вибори Геть старих даешь нові чесні обли
  • Світлана

    З таким керівництвом у нашому місті будуть будуватись тротуари з бетонної плитки, коли Житомтрщина славиться виробами з природного каменю і наші сусіди, це Рівне та Луцьк виглядають велично на фоні бетонного Житомира, буде ігноруватись думка громади... То для чого нам такий керівник . Місто Житомир не його власність, він найманий працівник і найняла на роботу його громада , він певно забув, бо в очах нулі.

    Натали Павловская reply Світлана

    Бог дасть нам усім розум! Не будемо сидіти вдома, оберемо нормальну владу, а не шлункоголових істот. Можливо, це буде швидше, ніж ми думаємо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up