У 2017-у розвиток Житомира суттєво «пригальмує»

У 2017-у розвиток Житомира суттєво «пригальмує»

Про сесію Житомирської міської ради, перша «серія» якої проходила 9 березня 2017 року, написано вже чимало. В основному про те, як на сесію завітала «бригада» айдарівців, про словесну перепалку, яка проходила у залі між активістами та міським головою, про звернення щодо підтримки учасників блокади на сході України, яке депутати Житомирської міськради знову не підтримали.

 

Між тим, головна подія, яка відбулася у ході першого пленарного засідання сесії, залишилася «в тіні». Йдеться про 282 мільйони коштів так званого бюджету розвитку, який депутати розподілили вже під саму «завісу» пленарного засідання.

Куди витратили 400 мільйонів і як прожити на 282?

Важливості сесії, яка розподіляє бюджет розвитку міста, житомиряни у масі своїй зовсім не розуміють. Хтозна, наскільки чітко уявляє ступінь своєї відповідальності кожен з 29-и депутатів, які віддали свій голос за розподіл бюджету розвитку міста у 2017-у році. Найпершим чином депутати мали б проаналізувати ефективність використання коштів бюджету розвитку Житомира у 2016-у році. Адже торік сума бюджету, виділених на «розвиток», була значно більшою, ніж тепер і сягала майже 400 мільйонів гривень. Але гроші пішли на Михайлівську, на тротуари вздовж центральних вулиць міста, на ремонт підвісного пішохідного мосту у парку ім. Гагаріна, на шкільну астрономічну обсерваторію, на облаштування «Будинку української культури», на ремонт біля пам’ятника Шевченка і розпочатий гармидер на розі вулиці Ольжича. Реально відповісти, наскільки корисно та ефективно витрачались кошти бюджету розвитку у 2016-у році, поки що не зміг ніхто. Вочевидь, саме тому мер Житомира Сергій Сухомлин досі не прозвітувався перед громадою міста про перший рік своєї діяльності як очільника міської влади.

Відео дня

А тепер про розвиток у 2017-у. Зрозуміло, у Житомирі треба буде завершувати те, що розпочато минулого року, але чи передбачає нинішній бюджет на це кошти, невідомо. Нещодавно, якраз напередодні «бюджетної» сесії, міський голова чітко окреслив свій черговий «дедлайн» – термін, до якого Житомир має бути гранично чистим, охайним і доглянутим. Йдеться про третю декаду травня 2017-го, коли Житомир збирається пишно і масштабно відзначити Дні Європи в Україні. З такого приводу до нашого міста прибуде чимало закордонних гостей, а тому варто не осоромитись. Скільки коштів для цього знадобиться – знову ж таки, не зовсім зрозуміло. Завершити ремонт на Михайлівській (включно із облаштуванням фонтану біля «Смоленська»), впорядкувати вже розриті тротуари можна було б за місяць-півтора. Це, якщо все буде добре, якщо підрядник (чи підрядники) працюватимуть на совість. Але чи будуть для цього кошти? Сесія із «розвитку» на такі питання не відповіла. Найперше, що запам’яталося з нових планів та проектів на 2017-й рік – чергове переоснащення приміщення Житомирської міської ради. На комп’ютерне оновлення мерії Житомира у 2017-у році заплановано аж 737 тис гривень. Це – для роботи із реєстром громади (305 тис + 195 тис грн), а також на закупівлю антивірусного програмного забезпечення (237 тис грн) Ще 200 тисяч гривень має бути витрачено на закупівлю планшетів для депутатського корпусу. Складається враження, що депутати Житомирської міськради – найбідніші у Житомирі люди і знайти 4-5 тисяч гривень на придбання планшету (якщо у депутата його ще немає) для них – велика проблема. Особливо, якщо врахувати, що у середовищі депутатів є чимало підприємців, які приїздять на сесію на гарних і коштовних автомобілях. Наскільки «дірявим» виявиться бюджет розвитку 2017 року, сказати важко. Але те, що дірявий дах Житомирської міської ради вимагає майже 1,5 мільйона гривень – не вельми гарна новина. Проте що поробиш? Виявляється, у приміщенні міської ради треба ремонтувати, або навіть – модернізувати саму сесійну залу. Хтось (здогадайтесь з трьох разів) вже вирішив відмовитись від трибуни, з якої проголошувались головні промови та виступи, а тепер йдеться й про зняття подіуму, на якому досі розташовані столи для президії. Подіум, як ознака старомодних «пережитків», знімуть, а на його місце закуплять нові меблі, які можна буде легко винести (і так само – занести). І все це керманичі міста прагнуть зробити для того, щоб у залі міськради обов’язково проходили…концерти симфонічної музики. Звідкіля виникла така ідея, яка потребуватиме не лише клопоту, але й грошей, здогадатися не важко. Виявляється, найбільшим поціновувачем музичної класики є сам мер Житомира.

Про всі видатки бюджету розвитку на 2017-й рік одразу й не скажеш, але «найпершим чином» повідомимо, що 15 мільйонів гривень підуть з міського бюджету на добудову (чи відбудову) приміщення міської гімназії №3. Ще 7 мільйонів гривень передбачено у 2017-у році на будівництво спортивної зали у ЗОШ №10. А завершення переоснащення дитячого навчального закладу №58 обійдеться бюджету міста у 6,5 млн грн. Свої мільйони збирається освоїти у 2017-у році й житомирська медицина. Поки що відомо, що 2 млн 450 тис. грн.. планується витратити на електронну програму «Поліклініка» для того, щоб запровадити облік і реєстрацію пацієнтів та відвідувачів медустанов «через комп’ютер». На облаштування туалетів у поліклініці «на Бульварі» заплановано 347 тис. гривень, а на ЛОР-відділення міської дитячої лікарні – 1 мільйон гривень. Ще один мільйон гривень доведеться витратити на облаштування у Житомирі амбулаторій сімейного лікаря. 3 мільйони і 200 тисяч гривень міський бюджет «розвитку» передбачив для закупівлі семи квартир для учасників АТО, а майже 3 мільйони доведеться витратити для того, щоб завершити облаштування спортивно-ігрових майданчиків на Бульварі Польському, на вулицях Героїв - десантників та Вокзальній. Стратегічним пунктом розвитку Житомира у 2017-у році стане реконструкція стадіону «Спартак», куди з міського бюджету спрямують 10 мільйонів гривень. Вже другий рік поспіль «свої» 2,5 мільйонів гривень вимагає створений торік муніципальний футбольний клуб «Полісся». Про виступи «Полісся» у другій лізі чемпіонату України зараз говорять тихіше, але гроші «на футбол» депутати все ж таки виділили.

На все, як завжди, не вистачає!

Деякі «дрібниці», які обчислюються сотнями тисяч гривень, депутати не забажали фінансувати з міського бюджету, але деякі новації міський бюджет розвитку у 2017 році все ж таки профінансує. Наприклад, на головному житомирському сміттєзвалищі незабаром встановлять аж 6 камер відеоспостереження. Мабуть, для того, щоб ніхто сторонній не міг потрапити на важливий стратегічний об’єкт. І для цього потрібно буде витратити аж 180 тисяч гривень. А ось 200 тисяч гривень, які «просили» керівники «Житомиртранспорту» на популяризацію програми із запровадження електронного квитка, депутати вирішили не витрачати. Така ж доля спіткала і археологічні дослідження на вулиці Великій Бердичівській, які депутати вирішили не проводити. На їхню думку, вистачить скляного покриття над віднайденим «льохом» чи складом колишнього магазину.

Звичайно, це далеко не повний перелік витрат бюджету розвитку Житомира у нинішньому році. Депутати й самі не зовсім розуміють, скільки коштів у бюджеті розвитку потрібно зарезервувати для того, щоб у майбутньому можна було б вирішувати нагальні і «гарячі» міські проблеми. Адже, наприклад, профінансувати житомирські ПТУ доведеться не лише у січні та лютому, а вже точно – у березні, квітні, травні тощо Щоправда, точні обсяги такої фінансової підтримки професійно-технічних закладів поки що невідомі, бо навесні та влітку міська влада просто змушена буде провести певні «оптимізаційні» реформи. Так само важко передбачити, скільки мільйонів доведеться «кинути» з міського бюджету на підтримку роботи міського електротранспорту, міськводоканалу, а можливо – й «Житомиртеплокомуненерго». Це – найважливіші для житомирян підприємства, й порівнювати їх із бажаннями послухати симфонічну музику у сесійній залі міської ради поки що не варто. Варто додати, що депутати і, насамперед, керівництво міста, як завжди, сподіваються на перевиконання міського бюджету (внаслідок чого витрати на «розвиток» можуть корегуватися). Але то все відкладається на потім, на осінь, коли загальна картина господарського життя міста стає виразнішою. Поки що орієнтуємось на травневі Дні Європи і наведення у Житомирі елементарного порядку. Ну, а далі – наскільки вистачить коштів?

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up