Скелети жорстоко вбитих жінок і дітей знайшли під Житомиром

Скелети жорстоко вбитих жінок і дітей знайшли під Житомиром

Під Житомиром на місці масового вбивства цивільних осіб у період становлення радянської влади знайдені останки 29 осіб. 

Про це 22 липня повідомили на Фейсбук-сторінці історико-патріотичного об'єднання «Пошук». Із 19 до 21 липня ІПО «Пошук» проводило пошукові роботи на місці масового вбивства цивільних осіб у період становлення радянської влади, приблизно 1919-1921 рр. Всього було ексгумовано останки 29 осіб. Більша частина з них – це маленькі діти і жінки. Загальна кількість знайдених останків людей за весь час становить 173 людини. Роботи в даному місці в подальшому будуть продовжені, оскільки це ще не кінцева цифра. 

У коментарях представники об'єднання уточнюють, що братська могила знаходиться на території села Шумська під Житомиром, знищеного у 1952 році заради будівництва танкового полігону. Колись село налічувало 540 дворів.

Відео дня

На думку пошуковців, трагедія сталася 100 років тому, і масове вбивство цивільного населення пов’язане із продзагонами, які допомагали встановлювати радянську владу в Україні: жителів сіл брали у заручники, щоб змусити віддавали продовольство. За залишками черепів та зубами пошуковці виявили, що усі загиблі – це жінки, діти та літні чоловіки.

«Версія первісна, яку ми припустили, – це жертви більшовицького терору. Вона підтвердилася й документально. Були знайдені в архівах документи, доповідні записки, писало місцеве ЧК до Києва нагору з приводу безчинства продзагону на території села Великий Шумськ. Датуються ці записки груднем 1919 – січнем 1920 року. Більшовики відбирали все зароблене тому, природно, люди бралися за зброю, жінки цього робити не могли, жінки залишалися вдома, чоловіки йшли воювати. Але прийшли комуністи і взяли в заручники. Всі, хто не здав зброю або не здав продовольства, вони всі були ось тут», – зазначає голова ГО «Історико-патріотичне об’єднання «ПОШУК» Олександр Ловинюк.

Відомий житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький також у Фейсбуці прокоментував жахливі знахідки: «Справжня трагедія розігралася з приходом совєтів на Житомирщину. Буквально за кілька кілометрів від Житомирської околиці Корбутівка в південно-західному напрямку, в селі Великий Шумськ, совєцькі каральні загони масово знищили мирне сільське населення: жінок, старих, дітей! На рештки цих нещасних кілька років тому натрапили фахівці групи «Пошук», яких вже ідентифікували з того часу 173 особи, в тому числі лише за минулі вихідні – 29 жертв! «Пошук» продовжує пошук, і невідомо, скільки іще жертв виявлять на місці трагедії... Судячи з документів, знайдених моїм колегою Русланом Кондратюком у фондах облдержархіву, всі ці нещасні загинули мученицькою смертю від рук бійців продзагону червоноармійців. На розправу з непокірними селянами пожалкували патрони, всі рештки жертв мають сліди насильницької смерті. Червоні кати не пожалкували навіть немовлят!»

Пошуки продовжуються, але вже очевидно, що виявлене місце трагедії – одне з наймасовіших місць поховань жертв більшовицьких репресій у перші роки існування червоного режиму в Україні. На думку фахівців, це місце заслуговує на меморіалізацію, а рештки жертв – на людське перепоховання і пам’ятник неподалік цього місця, поблизу Бердичівського шосе, в публічному місці.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ira Kireychuk

    Мій дідусь був звідти родом, потім їх всіх повиселяли, більшість в Альбінівку, що зараз зветься Тетерівкою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up