Скелети жорстоко вбитих жінок і дітей знайшли під Житомиром

Скелети жорстоко вбитих жінок і дітей знайшли під Житомиром

Під Житомиром на місці масового вбивства цивільних осіб у період становлення радянської влади знайдені останки 29 осіб. 

Про це 22 липня повідомили на Фейсбук-сторінці історико-патріотичного об'єднання «Пошук». Із 19 до 21 липня ІПО «Пошук» проводило пошукові роботи на місці масового вбивства цивільних осіб у період становлення радянської влади, приблизно 1919-1921 рр. Всього було ексгумовано останки 29 осіб. Більша частина з них – це маленькі діти і жінки. Загальна кількість знайдених останків людей за весь час становить 173 людини. Роботи в даному місці в подальшому будуть продовжені, оскільки це ще не кінцева цифра. 

У коментарях представники об'єднання уточнюють, що братська могила знаходиться на території села Шумська під Житомиром, знищеного у 1952 році заради будівництва танкового полігону. Колись село налічувало 540 дворів.

Відео дня

На думку пошуковців, трагедія сталася 100 років тому, і масове вбивство цивільного населення пов’язане із продзагонами, які допомагали встановлювати радянську владу в Україні: жителів сіл брали у заручники, щоб змусити віддавали продовольство. За залишками черепів та зубами пошуковці виявили, що усі загиблі – це жінки, діти та літні чоловіки.

«Версія первісна, яку ми припустили, – це жертви більшовицького терору. Вона підтвердилася й документально. Були знайдені в архівах документи, доповідні записки, писало місцеве ЧК до Києва нагору з приводу безчинства продзагону на території села Великий Шумськ. Датуються ці записки груднем 1919 – січнем 1920 року. Більшовики відбирали все зароблене тому, природно, люди бралися за зброю, жінки цього робити не могли, жінки залишалися вдома, чоловіки йшли воювати. Але прийшли комуністи і взяли в заручники. Всі, хто не здав зброю або не здав продовольства, вони всі були ось тут», – зазначає голова ГО «Історико-патріотичне об’єднання «ПОШУК» Олександр Ловинюк.

Відомий житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький також у Фейсбуці прокоментував жахливі знахідки: «Справжня трагедія розігралася з приходом совєтів на Житомирщину. Буквально за кілька кілометрів від Житомирської околиці Корбутівка в південно-західному напрямку, в селі Великий Шумськ, совєцькі каральні загони масово знищили мирне сільське населення: жінок, старих, дітей! На рештки цих нещасних кілька років тому натрапили фахівці групи «Пошук», яких вже ідентифікували з того часу 173 особи, в тому числі лише за минулі вихідні – 29 жертв! «Пошук» продовжує пошук, і невідомо, скільки іще жертв виявлять на місці трагедії... Судячи з документів, знайдених моїм колегою Русланом Кондратюком у фондах облдержархіву, всі ці нещасні загинули мученицькою смертю від рук бійців продзагону червоноармійців. На розправу з непокірними селянами пожалкували патрони, всі рештки жертв мають сліди насильницької смерті. Червоні кати не пожалкували навіть немовлят!»

Пошуки продовжуються, але вже очевидно, що виявлене місце трагедії – одне з наймасовіших місць поховань жертв більшовицьких репресій у перші роки існування червоного режиму в Україні. На думку фахівців, це місце заслуговує на меморіалізацію, а рештки жертв – на людське перепоховання і пам’ятник неподалік цього місця, поблизу Бердичівського шосе, в публічному місці.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ira Kireychuk

    Мій дідусь був звідти родом, потім їх всіх повиселяли, більшість в Альбінівку, що зараз зветься Тетерівкою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up