Символіка – це важливо, але найголовніше – все ж таки бюджет!

Символіка – це важливо, але найголовніше – все ж таки бюджет!

За підсумками роботи, яку провели депутати Романівської селищної ради упродовж своєї чергової,  8-ї, сесії, було ухвалено низку рішень, про які жителі Романова, сіл та селищ, що входять до складу Романівської громади, мають обов’язково знати.

До речі, дуже швидко Романів та села Романівської селищної ради облетіла звістка про ухвалення символіки Романівської громади. Додамо, що депутати обговорили стан співпраці Романівської селищної ради із відділенням поліції № 5 у м. Чуднові. Сесія розглянула питання про преміювання обдарованої учнівської молоді, про забезпечення участі у змаганнях різного рівня найперспективніших спортсменів Романівщини, про реорганізацію закладів культури. Важливо зауважити, що  відтепер у Романівській селищній раді діятимуть офіційно затверджені Правила благоустрою, а вже на початку травня 2021-го року у Романові розпочинає свою діяльність  робоча група з розробки Стратегічного плану розвитку Романівської селищної ради на період до 2027-го року.

Підсумки першого кварталу: знову постарався «ВІВАД 09»

Відео дня

Всі згадані і названі рішення сесії Романівської селищної ради, що проходила 27 квітня 2021 року, були дуже важливими, однак найпершим за значимістю і важливістю депутати розглядали питання про виконання бюджету Романівської селищної ради за 1 квартал 2021 року. Питання найважливіше для усіх без винятку жителів Романівської  громади, яка поки що робить свої перші кроки у новому, об’єднаному вигляді. Адже і депутати, і всі жителі Романівської селищної ради мають знати, орієнтуватися і розуміти, завдяки яким податкам, коштам та надходженням живе громада і які кошти вона може собі дозволити на задоволення найперших потреб її жителів.

Найперше, що треба сказати: бюджет 1-го кварталу 2021 року вдалося виконати на 112%. Якщо говорити про конкретні суми коштів, то при плані 14,8 мільйона гривень до бюджету Романівської селищної ради фактично надійшло 16,7 мільйона гривень. Таким чином, додаткових коштів надійшло на суму 1,8 млн грн. За словами начальника управління фінансів Романівської селищної ради Наталії Горобець, найбільшу (і фактично – вирішальну) роль у тому, що планові показники із надходження податків у І-му кварталі 2021-го року вдалося виконати, відіграли показники сплати податків найбільшим у Романові підприємством – ТОВ «ВІВАД 09». У першому кварталі 2021-го року це підприємство сплатило 4,2 млн грн податкових надходжень і перевершило свої ж показники минулорічної давності на 3,1 млн грн. Показники інших підприємств, які також наростили обсяги податкових коштів у І-му кварталі 2021 року, значно скромніші. Наприклад, лісгосп АПК сплатив до бюджету Романівської селищної ради за цей час 0,6 млн грн і перевершив свої минулорічні показники за аналогічний період на 79 тисяч гривень. ТОВ СП «Нібулон» сплатило у І-му кварталі нинішнього року 0,5 млн грн (перевершивши минулорічний показник на 255 тис. грн). ПП «Світанкова зоря» заплатило у першому кварталі 0,6 млн грн і також додало до минулорічного внеску за перший квартал 2020 року 388,5 тис. грн.

 На часі – пора пошуку резервів

Слід відзначити, що депутати уважно вивчили результати господарювання та основні показники податкових надходжень до бюджету селищної ради у першому кварталі поточного року. Знову ж таки під час обговорення найбільшу увагу присутніх у сесійному залі привернув виступ генерального директора ТОВ «ВІВАД 09» і депутата Житомирської обласної ради Ігоря Ходака. Ігор Євгенович, прекрасно знаючи, розуміючи і усвідомлюючи роль очолюваного ним підприємства у процесі наповнення бюджету Романівської громади, зауважив на тому, що малий та середній і особливо – потужний бізнес мають дбати, думати лише про розвиток, про розширення виробництва та про створення нових робочих місць. Ще одна деталь, про яку І. Ходак неодноразово згадував у своєму виступі під час сесії: резерви податку на землю, а також виплата реальної і легальної заробітної платні,  що тут же позитивно вплине  на збільшення надходжень до бюджету громади. «Сьогодні завдяки ефективному використанню податку на землю можна виходити із найтяжчих ситуацій», – зазначив депутат Житомирської облради Ігор Ходак. При цьому він зауважив, що малий та середній підприємець в умовах майже річного карантину поки що не може жодним чином збільшити процес податкових надходжень, бо думає і дбає лише про елементарне виживання. 

Варто зауважити, що І. Ходак виступав у процесі обговорення кількох питань під час сесії. Зокрема він висловив сподівання і виявив бажання увійти до складу робочої групи із розробки Стратегічного плану розвитку Романівської селищної ради на період до 2027 року. Цей документ – дуже важливий для подальшого майбутнього Романівської громади, однак лише за однієї умови: якщо до його підготовки підійти скрупульозно, зважено і з найдетальнішими розрахунками щодо розвитку певних напрямів економіки, соціальної сфери життя громади Романівської селищної ради. Прикро, але доводиться говорити, що сесію Романівської селищної ради вкотре обминули своєю увагою депутати обласної ради, керівники Житомирської районної ради та  райдержадміністрації новоутвореного Житомирського району. Виходить, що, окрім Ігоря Ходака, проблеми Романівської селищної ради мало кого хвилюють. Принаймні сьогодні, коли у повітрі не пахне виборами, до Романова для участі у сесіях селищної ради поки що не приїздив жоден із народних депутатів України і так само (окрім І. Ходака) – жоден із депутатів Житомирської облради. А якраз зараз, коли Романівська селищна рада живе і працює лише перший рік своєї нової історії, підтримка зверху аж ніяк не завадила б! Адже навіть добре слово, сказане у складну годину, додало б людям оптимізму. Але ж, як казав ще живий класик української політики: «Маємо те, що маємо!». Отож сподіватимемося поки що лише на себе і на своїх!

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 На базі Класу безпеки житомирські рятувальники навчають підростаюче покоління азам безпеки 17:00 Як отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб 16:41 Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених 16:20 32-річного чоловіка засуджено до довічного ув’язнення за жорстоке вбивство подружжя на Народиччині Від читача 17:10 Популяризуємо українське. У Житомирі проведуть безоплатний майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки 16:19 На базі 10 ЦНАПів області створено Центри рекрутингу 16:10 Містян просять бути готовими до відключень електроенергії 16:00 Житомир зустріне 11-й Чілдрен Кінофест 15:40 Патрульний знайшов гаманець із документами та повернув власниці 15:19 На Житомирщині судитимуть організовану групу, яка займалася контрабандою лісу photo_camera 15:00 Антициклон принесе в Україну сонячну і прохолодну погоду 14:40 Уряд затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи 14:18 Досі не вдається витягнути автівку, яка провалилася у фонтан на Михайлівській. ВІДЕО photo_camera 14:00 Внаслідок атак росіян по всій Україні можливі відключення електрики з 18 до 23 години 8 травня 12:40 У Звягелі всю ніч безрезультатно тривали пошуки безвісно зниклого 16-річного хлопця 12:35 Поблизу Миколаївки Звягельського району - масштабна ДТП з пожежею: загинуло двоє, травмовано троє людей photo_camera 12:20 У Житомирі вшанували борців з нацизмом з нагоди Дня пам’яті та примирення photo_camera 12:00 Він з 10 років мріяв служити в «Азові» 11:30 На Михайлівській вантажне авто провалилося у непрацюючий фонтан photo_camera 11:20 Росіяни знову атакували енергетику України - серйозно пошкоджені три ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up