Рівень води у "Відсічному" знову впав: на водоканалі вкотре заговорили про погодинну подачу води житомирянам

Рівень води у "Відсічному" знову впав: на водоканалі вкотре заговорили про погодинну подачу води житомирянам

Якщо рівень води впаде до критичної межі – 2 метрів 50 сантиметрів, водоканал змушений буде подавати воду за 7-годинним графіком, - повідомляє сайт міськради.

У водосховищі  "Відсічному" у період дощів рівень води піднявся, але наразі він знову почав падати. Якщо 15 квітня він становив 2 м 76см, то сьогодні, 18 травня,  -  2 м 72 см. Зі слів  директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна, рівень падіння води у водосховищі  сповільнюється лише  у дощові дні. У  дні, коли опади відсутні, мають місце такі процеси, як випаровування та інфільтрація, і рівень води над трубопроводом продовжує падати.

Працівники водоканалу  наразі продовжують перекачувати воду з річки у зворотній бік,  аби поповнити водосховище. На такий штучний  спосіб  підтримки рівня води витрачається додатково 2000 кВт/год на день. У спекотний період доведеться перекачувати води втричі більше. Для ефективності такого необхідного наразі процесу планується  замовлення насосних станцій з більшими потужностями, адже у  наявних  агрегатах потужностей недостатньо.

 Не може бути оптимальним рішенням для Житомира  і видобуток води зі свердловин через розміщення нашого міста на гранітній  плиті. Говорячи про інші джерела водопостачання, Андрій Нікітін зауважує, що ще однією проблемою є наявність великої кількості у воді заліза та родона, очищення яких є дороговартісною процедурою. А поповнення водосховища з інших річок не є раціональним через маловоддя останніх.

Відео дня

Очищення стічних вод до рівня питного водопостачання – альтернативний варіант і метод, який використовують Сінгапурський та Каліфорнійський водоканали. «Працюючи за цією технологією, вони сьогодні витрачають на підготовку води 63 центи за 1 м3. Ця ціна є дешевшою за ціну видобутку питної води із солоних морів та океанів», - говорить директор підприємства.

Говорячи про можливість введення орієнтовно семигодинного графіку подачі води,  у житомирському водоканалі  зазначають, що ці  вимушені  міри   будуть впроваджені у разі, якщо відмітка над всмоктувальним трубопроводом опуститься до критичної межі – 2 метрів 50 сантиметрів.

Сам водоканал зацікавлений  у цілодобовому водопостачанні без зупинок. Позаяк подача води за графіком створить труднощі для підприємства. Система вимагає стабільного тиску і зупинки  насосних механізмів, а потім відновлювання їх роботи  призводять до  виникнення  гідравлічних  ударів, а відтак і додаткових поривів. 

Тому фахівці КП «Житомирводоканал» робитимуть усе можливе, аби запобігти переходу  на погодинне постачання води, та вкотре звертаються до споживачів раціонально використовувати питну воду  з метою  заощадження  запасів важливого ресурсу.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (22)
  • Дмитрий Комличенко

    Дожди будут идти или нет , не важно, , пака лес не перестанут Безбожно вырубывать, воды не будит!
  • Полина Шеремет

    Уже пiв мiсяця iдуть дощi, а вода падае,яка причина?
  • Юрий Березенский

    А никого не смущают ушатанные или полностью угробленные мелиоративные сети? Видимо и слова такие уже забыли.
  • Nicolaj Tymkiv

    В Левкове каждий день уровень води в тетереве пригает.Утром по косточки а на вечер +30см
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up