П’ять хвиль житомирського тарифного мітингу: хронологія подій

П’ять хвиль житомирського тарифного мітингу: хронологія подій

Ні для кого не секрет, що у 2021 році по всій Україні зросли тарифи на комунальні послуги. І все б нічого, але коли ціни не виправдовують себе – у населення виникає чимало питань. 

З 1 січня 2021 року тариф на розподіл газу АТ «Житомиргаз» становить 1,68 грн за куб. м (без ПДВ), а з ПДВ – 2,02 грн, тобто порівняно з попереднім зріст на 83 копійки, або на 70%. Новина про це обурила житомирян. 

Перша хвиля протестів

Тож не дивно, що, незважаючи на локдаун, жителі Житомира зібралися у неділю, 10 січня, неподалік пам’ятника Корольову, щоб висловитися проти підвищення тарифів. Схожі акції відбулися також у Бердичеві та Коростені.

«Тарифний геноцид українського народу» – ось під таким гаслом зібралися мітингувальники. 

Відео дня

Житомирські активісти, що були в центрі подій, зазначають, що даний вияв народного невдоволення – лише початок більш масштабних процесів.

«Для багатьох простих людей підвищення тарифів на енергоносії фактично стало вироком. Тому цей вияв народного невдоволення є лише початком більш масштабних процесів. Прикро було бачити, що ні депутати міської, ні депутати районної та обласної рад не прийшли підтримати вимоги громадян…», – наголошує активіст Сергій Ткачук.

Мітинг на Київському шосе

А вже 13 січня мітингувальники зібралися за адресою: Київське шосе, 37 з плакатами, щоб роз’яснити, як підняття тарифів вплине на бюджет пересічного громадянина та бізнесу.

За словами активіста та куратора мітингу Сергія Ткачука, значне підвищення тарифів на газ та електроенергію може спричинити справжній колапс та змусить нас значно обмежувати себе в покупках, послугах: «Підняття тарифів боляче вдарить по всіх нас. Підняття вартості комунальних послуг, вартості світла, газу, води призведе до збільшення видатків на комунальні платежі, що зі свого боку призведе до зменшення об’ємів споживання продуктів харчування, споживання. Ми менше зможемо купувати, отримувати якісь послуги, а хтось буде змушений відмовитися від скиби хліба, щоб оплатити рахунки».

Прості жителі – не єдині, на кого підвищення тарифів значно вплине. Як пояснює Сергій Ткачук, видатки бізнесу значно зростуть, а разом з тим – зросте і вартість товарів і послуг. А ось малий бізнес підвищення тарифів взагалі може знищити: «Другий момент – це що з підняттям тарифів зростають видатки бізнесу. У структурі його видатків є оплата комунальних платежів та енергоносіїв, відповідно бізнес вимушений буде піднімати вартість товарів та послуг, що зменшить об’єми нашого споживання. Для представників малого та середнього бізнесу підняття тарифів призведе до скорочення доходів. Цей факт може повністю знищити невеликі магазини, які реалізують товари. Падіння виручки разом із зменшенням доходів призведе до колапсу».

Третя хвиля протестів

Щоразу кількість обурених житомирян тільки зростала. 15 січня з 11:00 близько 300 осіб пікетували ПАТ «Житомиргаз», наступний пункт – АТ «Житомиробленерго», і фінальна точка – Житомирська міська рада.  

«Ми – люди, з нами треба вести по-людськи діалог. Житомиряни постійно жаліються, що відключають газ, постійні "захмарні" рахунки, поясніть це!» – розпочав мітинг активіст Сергій Ткачук. 

Представники ПАТ «Житомиргаз» звернення активіста переривають і додають: «Можна багато говорити… Якщо у вас є конкретні випадки, просимо їх викласти по факту. Є порядок публічних звернень, це офіційно, тому що зараз те, що ви говорите – це просто слова». 

Проте полеміку  періодично доповнюють місцеві жителі.  «Знизити ціни на газ! Ось наша вимога», – зазначають вони. 

Серед шуму і галасу лунає питання: «Чому газ, який поставляє "Житомиргаз", дорожче, ніж поставляє "Нафтогаз"?».  На що «газівці» пояснюють: «ПАТ "Житомиргаз" не продає природний газ. Він є оператором газорозподільної мережі. Ми займаємося обслуговуванням і доставкою газу як товару до ваших осель».

Галас і крики – відповідь представників ПАТ «Житомиргаз» не задовольнила протестувальників. Під час обговорення житомиряни почали кидати сніжки у представників «Житомиргазу».  Люди називали «газконтору» шахраями, а ті – просто розвернулися і пішли під крики «Ганьба!».

Уже о 12:00 протестувальників було більше 500. Після мітингу під стінами ПАТ «Житомиргаз» житомиряни рушили до АТ «Житомиробленерго».  

«Запросіть сюди свого керівника, нехай він винесе сюди відомості про ваші заробітні плати та премії, і тоді ми подивимося. Покажіть свої зарплати! Куди йдуть наші гроші?» – вигукують у рупор протестувальники.  

«Ми готуємо юридичне звернення, вони (АТ “Житомиробленерго”) як оператор ринку звертаються до НКРЕКП, до уряду України з тим, щоб знизити тарифи на електроенергію для підприємств і ввести пільгові 100 кВт. У разі невиконання – ми будемо діяти рішуче», – наголосив куратор мітингу Сергій Ткачук. 

Люди рушили з плакатами до Житомирської ОДА. Мітингувальники погрілися в холі адміністрації, адже на вулиці 11 градусів морозу, опісля дещо пошкодили турнікет і пройшли на президію до депутатів обласної ради, до голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка та голови облради Володимира Федоренка. 

Протестувальники після Житомирської ОДА пішли штурмувати міську раду – це фінальний пункт мітингу. У сесійній залі міського голови не було, проте були його заступники. 

Питання про тепло – перше, з яким звернулися житомиряни.

«У структурі тарифу “Житомиртеплокомуненерго” 84% складають енергоносії – це газ і електроенергія. 1 квітня 2020 року ціна природнього газу складала 2899 грн без ПДВ, а зараз – 6103 грн. без ПДВ. Ціна газу за цей час збільшилася вдвічі. Тому “Житомиртеплокомуненерго” вимушений враховувати цю ціну. Якщо уряд сьогодні прийме рішення щодо зменшення ціни природнього газу, то, звісно, виконком знизить тарифи», – пояснює заступник міського голови Сергій Кондратюк.

Зараз влада міста нібито чекає відповіді від уряду про зменшення тарифів на енергоносії, а після цього очікується зменшення тарифів на теплопостачання.

Насамкінець житомиряни виголосили свої умови: до понеділка, 18 січня, АТ «Житомиргаз», ПАТ «Житомиробленерго», Житомирська ОДА, обласна рада та міська рада – повинні вплинути на ситуацію на користь населення, тобто звернутися до відповідних органів щодо зниження тарифів на комунальні послуги. У разі невиконання цих вимог у вівторок, 19 січня, об 11:00 відбудеться черговий мітинг, і, як зауважили самі протестувальники, вони діятимуть рішуче.

Четверта хвиля протестів

Житомиряни не відступають. 21 січня з 11:00 близько 350 людей зібралося під стінами Житомирської міської ради вчергове виступити проти тарифів на комунальні послуги. 

Як зазначив куратор мітингу Сергій Ткачук, у Житомирській міській раді задовольнили вимоги протестувальників лише частково: «Ми вважаємо, що міська рада підтримала наші вимоги не в повному об’ємі, оскільки споживачів цікавить також тарифікація на водопостачання та водовідведення, а також є питання по тарифах на теплопостачання в оселі».

Під час мітингу активіст зачитав вимоги протестувальників щодо тарифів на комунальні послуги, серед яких зазначено: 

Серед вимог є й дуже серйозні позиції:

Одразу після мітингу під стінами міської ради житомиряни та активісти увійшли до сесійної зали, де з ними спілкувалися заступники міського голови. Самого мера – не було, він у відпустці. 

Тарифні мітинги. Частина п`ята

У день народження Президента України Володимира Зеленського, 25 січня, житомиряни вийшли на мітинг під стінами Житомирської ОДА, щоб записати звернення до лідера з вимогами знизити тарифи на комунальні послуги. 

«Ми офіційно передаємо привітання президенту України. Вітаємо Вас з днем народження і вимагаємо виконати наші вимоги! Кожна наша акція мала свою ціль. Ми підготували звернення до певних структур, намагалися донести свої вимоги до влади міста», – розпочав мітинг активіст Сергій Ткачук. 

За словами активіста, люди самоорганізовуються для мітингів у Житомирі. Якщо потрібно буде, протестувальники їздитимуть до Києва на протести. 

«Всі звикли думати, що все вирішують у Києві. Тут, у Житомирі, вирішують теж чимало. Міська рада встановлює вартість на водопостачання та теплопостачання. Встановлює тарифи на проїзд. Обласна рада може впливати на монополістів, щоб вони реагували на потреби своїх споживачів», – пояснює Сергій Ткачук.

Житомиряни цікавляться, для чого потрібна «подачка» від Володимира Зеленського – на два місяці знизити ціни на газ. Містян цікавить, чи буде реально знижено тарифи на комунальні послуги.

«Відповідні звернення були направлені відразу після того, як вони були підписані обласною радою та обласною адміністрацією», – пояснює голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Проте обурення зростає, житомиряни вигукують в рупор: «Що нам зараз робити?».

Влада області мовчить. Однак люди виголошують свої пропозиції. Активіст Сергій Ткачук пропонує створити у Житомирській ОДА пункт надання юридичної допомоги населенню: «Пропоную створити безкоштовні юридичні консультації для людей від Житомирської ОДА. Ви можете таким чином хоча б юридично підтримати людей. Прошу вас звернутися до керівництва держави щодо перегляду платіжок, які надійшли людям за грудень та січень. Тому що ситуація, коли люди без роботи, змушує їх зараз буквально виживати. А зараз люди отримують зниження тарифу на два місяці, ніби кинули кістку».

Протестувальники пішли до Житомирської міської ради. Міський голова Сергій Сухомлин повернувся з відпустки і нарешті вийшов до народу. 

«Було рішення сесії, по якому всі тарифи повинні бути перевірені. Зараз створені робочі групи, в які входять депутати, і також ми запросили туди представників від громадськості. Для того, щоб ця робоча група відпрацювала і подивилася, хто встановлює тариф, який тариф і на базі чого його створили. Після того, як це питання буде відпрацьовано, міська рада прийматиме рішення. Ми ініціювали зустріч з Кабміном та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Ми готуємо меморандум. Ми вимагаємо зниження ціни на газ для підприємств ”Теплокомуненерго”, бо уряд прийняв зниження цін лише для населення. Якщо уряд знижує ціну на газ, то ми одразу знижуємо ціну на опалення і транспортування газу», – зауважив мер Житомира.

Ми продовжуємо слідкувати за протестами житомирян та ділитися свіжими новинами.

Валерія Наумова, Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up