Пакунок малюка і гроші на няньку: урядовці вигадали, як підвищити народжуваність в Україні

Пакунок малюка і гроші на няньку: урядовці вигадали, як підвищити народжуваність в Україні

При народженні дитини українці з 1 вересня 2018 року отримуватимуть пакунок малюка.

Народжуваність в Україні суттєво впала. Про це свідчать дані Державної служби статистики України. Зважаючи на це, Міністерство соціальної політики запропонувало, а Кабмін 30 травня підтримав пропозицію щодо реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства. Згідно з постановою Кабміну, з 1 вересня поточного року планується надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”, а з 1 січня 2019 р. відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року, на умовах співфінансування з різних бюджетів.

Відео дня

Але і це не всі нововведення, що прописані в постанові. З 1 січня 2019 р. особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, зможуть безкоштовно пройти добровільне медичне обстеження, зокрема на TORCH-інфекцію, з метою попередження народження дітей з вродженими вадами розвитку.

В уряді повідомляють, що орієнтовна вартість бебі-боксу складатиме 5000 грн. До нього увійдуть:

  • серветки дитячі,

  • пелюшки гігієнічні,

  • присипка дитяча,

  • масло дитяче,

  • крем дитячий,

  • соска силіконова,

  • пляшка дитяча,

  • пустушка силіконова,

  • фітозбори для ванночок,

  • підгузки,

  • ковдра,

  • навчальні матеріали,

  • одяг,

  • термометр.

Для батьків, які планують, народивши дитину, продовжити працювати, держава частково оплачуватиме роботу «муніципальної няні». Компенсація у розмірі 1500 грн здійснюватиметься на умовах співфінансування: з державного бюджету – 25 %, обласного бюджету – 15 %, місцевого бюджету – 60%. "Єдина умова – няня має бути працевлаштована офіційно. Компенсація дорівнюватиме прожитковому мінімуму. Зараз це приблизно 1500 грн. Щороку ця сума збільшуватиметься", – розповів Володимир Гройсман.

Українці відреагували на новину по-різному. Під постом Володимира Гройсмана у Фейсбуці – велика кількість коментарів:

«Я проти таких бебі-пакетів. Наприклад, я підтримую грудне вигодовування, і в цьому випадку пляшечка, пустушка, соска мені абсолютно НЕ ПОТРІБНІ, більше того, шкідливі. Далі, у мене уже є двоє дітей, і уже 4 різних одіялка. І одяг. І взагалі, я хочу сама вибирати своїм дітям такі матеріали і сама контролювати їх якість. Знову ж, після двох дітей я уже для себе досить добре розбираюсь у марках підгузків і серветок, олійок, якимось конкретним надаю перевагу, я НЕ ХОЧУ інші, невідомо які. Так що ці пакети - це погана ідея. Проведіть, зрештою, опитування молодих мам – що їм краще отримати: такий пакетик чи ту ж суму в грошовому вираженні.

Далі. Няня – це хороша ідея. Тільки треба ще її якісно втілити.

І основне. Нам дуже потрібна реформа усієї системи супроводу вагітності та проведення пологів.

«Я мама, але ніколи не думала, що держава мені щось "має давати", окрім якісної медицини, фахових лікарів та умов у пологовому».

«Пане Гройсман, краще видавайте сертифікати на 5 тис. (в магазин) , щоб кожна мама могла вибрати те, що для дитини насправді необхідне, а не те, що ви собі там порішали».

«Більшість працездатного населення і жінки дітородного віку тікають вже з тої України, аж куриться за ними. Сім‘ями в тому числі.

Ще трошки, і не буде для кого проводити реформу».

Ольга Сідлецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Ненюк Оля

    квартируы лучше бы давали тем кто нуждается.
  • Vladymyr Vl

    В сразу себе засунь эту подарку. Дебилы бля....
  • Tanya Tikutska-Malyarchuk

    Позитивно вплине на демографічну ситуацію не бебі-бокс "із барського плеча" держави, а реальне гарантування конституційних прав на безкоштовну медицину, освіту і т.д.  Добре, що хоча б  гречку-манку-цукор не пропонують в якості заохочення народжувати.
  • Natali Sel

    👍👍👏👏👏
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up